Sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au fost efectuate, marți, 2 ianuarie, 8 percheziţii domiciliare la adresele unde locuiesc 7 persoane şi au fost emise şi puse în executare 6 mandate de aducere, în dosarul incendiului de la complexul Ferma Dacilor din Tohani, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, într-un comunicat. Printre cei audiați este și patronul Cornel Dinicu, al cărui fiu a murit în incendiu, potrivit G4Media.
„În cursul zilei de 2 ianuarie 2024, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au fost efectuate opt percheziții domiciliare la adresele unde locuiesc efectiv sau își au domiciliul 7 persoane fizice, în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare a datelor informatice care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale”, informează Parchetul
„În vederea continuării cercetărilor, au fost emise și puse în executare un număr de 6 mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societății comerciale, ori care îndeplinesc sau au îndeplinit funcții publice în cadrul autorității publice cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului”, menționează Ministerul Public.
Citând surse judiciare, G4 Media a precizat că au fost efectuate azi percheziții și la Primăria Gura Vadului, comuna pe raza căreia funcționa complexul turistic.
În plus, pe 31 decembrie 2023, în dosarul privind incendiul „s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea a 6 infracțiuni de fals intelectual, 3 infracțiuni de uz de fals și 3 infracțiuni de abuz în serviciu., toate vizând aspecte privind situația juridică a imobilului.
Şapte trupuri carbonizate au fost găsite după incendiul devastator de la Ferma Dacilor, victimele fiind identificate pe baza probelor ADN. Mai multe fragmente osoase au fost găsite de anchetatori pe 29 decembrie și trimise la expertiză. Se bănuiește că aparțin unei a opta victime.
În cauză sunt efectuate cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru şi ucidere din culpă, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.
Pensiunea Ferma Dacilor nu avea autorizație de construire, ci funcționa doar în baza unui certificat de edificare a construcțiilor, a anunțat marți prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu.
Deși funcționa din 2013, pensiunea și-a luat certificatul de edificare abia în 2020.
Libertatea a dezvăluit că CJ Prahova a obținut în instanță demolarea hotelului în 2019, dar dosarul s-a rejudecat pentru că pârâta n-a fost citată corect. Între timp s-a făcut expertiză, iar Ferma Dacilor a câștigat.
De asemenea, ISU Prahova a anunțat că Ferma Dacilor nu avea autorizație de securitate la incendiu. Secretarul de stat Raed Arafat a dispus înlocuirea din funcție a șefului Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova, Răzvan Șandru.
Foștii șefi ai ISU Prahova care au controlat Ferma Dacilor în 2019 au fost forțați să se pensioneze după mai multe sesizări.
Șeful ISU Prahova și-a dat demisia după tragedia de la Ferma Dacilor, „pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește ancheta”.
Patronul Fermei Dacilor acuză că focul a fost pus de „o mână criminală”.