Peste 200 de oameni au fost condamnați în Italia, într-un megaproces împotriva mafiei calabreze ‘Ndrangheta

acum 1 an 82

Sentința reprezintă una dintre cele mai importante lovituri date până în prezent puternicului sindicat al crimei organizate, care se bucură de un cvasimonopol asupra comerțului european cu cocaină, scrie The Guardian.


Un tribunal italian a condamnat luni peste 200 de persoane pentru infracțiuni precum asociere criminală, extorcare și dare de mită, în cel mai mare proces antimafia care a avut loc în Italia în ultimele trei decenii.


Verdictele marchează sfârșitul unui proces de trei ani, desfășurat într-o sală de judecată strict protejată din sudul regiunii Calabria, construită special pentru găzduirea a până la 350 de inculpați, a 400 de avocați și pentru audierea a 900 de martori care au depus mărturie împotriva unei rețele extinse de membri ai faimoasei 'Ndrangheta.


Deși mai mult de 100 de persoane au fost achitate de către tribunalul din Lamezia Terme, sentința reprezintă una dintre cele mai importante lovituri date până în prezent puternicului sindicat al crimei organizate, care se bucură de un cvasimonopol asupra comerțului european cu cocaină.


Aproape toți inculpații au fost arestați în decembrie 2019, după o anchetă de lungă durată care a început în 2016 și a vizat cel puțin 11 regiuni italiene. Aproximativ 2.500 de ofițeri au participat la raiduri axate pe suspecții din Vibo Valentia, Calabria, inima unei zone controlate în principal de clanul Mancuso al 'Ndrangheta.


O unitate de carabinieri de elită cunoscută sub numele de Cacciatori a arestat mai mulți suspecți care se ascundeau în buncăre. Un șef de poliție, consilieri locali și oameni de afaceri acuzați de ajutorarea mafiei au fost de asemenea arestați în Germania, Elveția și Bulgaria.


Fostul deputat al Forza Italia, Giancarlo Pittelli, aflat printre inculpați, a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru că a ajutat un clan mafiot.


Cei mai mulți dintre cei condamnați luni au anunțat că vor face apel împotriva verdictelor lor.


De ce este diferit acest proces


Nicola Gratteri, un procuror antimafia care a condus ancheta, a declarat pentru The Guardian, la momentul raidurilor, că aceasta a fost cea mai mare operațiune împotriva sindicatelor criminale de la mega-procesele din 1986-1992 de la Palermo, când procurorii sicilieni au trimis în boxa acuzaților 475 de oameni.


Pentru actualul proces, echipa lui Gratteri a adunat 24.000 de înregistrări telefonice și conversații interceptate.


Anchetatorii au furnizat numeroase dovezi ale tacticilor opresive folosite de 'Ndrangheta pentru a-și asigura controlul asupra comunității locale, inclusiv atacuri violente, extorcare, corupție în contracte publice, stocare de arme, manipularea alegerilor și mită.


Mafioții erau membri sau afiliați ai principalului grup 'Ndrangheta care operează în Vibo Valentia, o zonă rurală dezavantajată din punct de vedere economic, unde mafia își exercită influența de mulți ani, sufocând economia locală, infiltrându-se în instituțiile publice și terorizând populația.


În mod special, procesul a marcat o diferență semnificativă față de cazurile anterioare, deoarece a inclus printre acuzați și persoane care nu sunt membre ale organizației mafiote. Printre aceste persoane se numărau un oficial de rang înalt al poliției, primari, alți funcționari publici și oameni de afaceri.


'Ndrangheta, mai bogată decât Deutsche Bank și McDonald's la un loc


Organizația mafiotă din Vibo Valentia este adânc înrădăcinată în economia locală. Apărați de unii politicieni, membrii organizației au băgat frica în proprietarii de afaceri și în fermierii locali, scrie The Guardian.


Cei care au îndrăznit să se opună au fost pedepsiți aspru. Oamenii s-au trezit cu vitrinele magazinelor sparte, cu capete de animale lăsate în fața ușii sau cu mașinile incendiate. Unii au suferit agresiuni fizice, au dispărut fără urmă sau au fost uciși.


Luigi „Supremul” Mancuso, șeful teritoriului, a fost scos de pe lista acuzaților anul trecut pentru a fi judecat separat.


În cadrul procesului, cu numele de cod Rinascita (Renașterea), toți ochii au fost ațintiți asupra lui Emanuele Mancuso, nepotul lui Luigi, care a dezvăluit secretele clanului după ce a acceptat protecția poliției.


La un moment dat ironizată de Cosa Nostra siciliană și Camorra din Campania, 'Ndrangheta este acum de departe cel mai puternic grup infracțional din Italia și unul dintre cele mai bogate din lume.


Un studiu realizat de Institutul de Cercetare Demoskopita în 2013 a estimat că organizația mafiotă este mai puternică din punct de vedere financiar decât Deutsche Bank și McDonald's la un loc, cu o cifră de afaceri anuală de 53 de miliarde de euro.


Potrivit anchetatorilor, secretul succesului său stă în măsura în care organizația este ancorată în Calabria. Șefii își abandonează rareori satele izolate, în ciuda faptului că gestionează operațiuni globale în valoare de milioane de euro.


Pentru a se proteja, ei construiesc tuneluri pe sub case, buncăre sofisticate în munți, la care se poate ajunge doar pe jos, și ascunzători în pădure, pentru a se izola complet atunci când sunt căutați de poliție.


În ciuda faptului că trăiesc ca niște pustnici ascunși în munții calabrezi, șefii Ndrangheta sunt capabili să spele milioane de euro din traficul de droguri prin intermediul unor societăți fantomă.


Spre deosebire de mafia siciliană, clanurile din 'Ndrangheta sunt caracterizate de relații de sânge profunde, o caracteristică care, până de curând, făcea această organizație practic impenetrabilă.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/proces-mafia-calabria-ndrangheta-4724420

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.