România a depășit Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, scrie presa maghiară de opoziție, care citează date Eurostat. În timp ce economia ungară se apropie de media UE în privința dezvoltării, performanța sa relativă se deteriorează în comparație cu cea a țărilor din regiune, scrie publicația ungară de opoziție Nepszava. Cu toate acestea, creșterea economică a României este încă sub potențialul real.
La jumătate de an de la publicarea datelor preliminare, Eurostat a confirmat prin cele mai recente date publicate că PIB-ul pe cap de locuitor în Ungaria (calculat la paritatea puterii de cumpărare) a fost de 76,6 la sută față de media UE, în timp ce în România acest raport a fost de 76,7 la sută.
Oficial, depășim Ungaria
Cu alte cuvinte, a devenit oficial că România a devansat Ungaria în cazul celui mai cunoscut indicator de dezvoltare.
Deși în ultimii nouă ani Ungaria a ajuns în mod constant la media de dezvoltare a UE (+8,5 puncte procentuale din 2013), economia românească a arătat o rată de convergență mult mai rapidă.
În 2013, era încă la 54,6 la sută, pentru ca până în 2022, conform datelor revizuite, să se apropie de 77 la sută, respectiv a realizat o îmbunătățire de 22,1 puncte procentuale, ceea ce este de 2,5 ori rata ungară.
România, creștere economică sub potențial
Cu toate acestea creșterea economică este sub potențialul României, iar ritmul de sporire a produsului intern brut pentru perioada 2025 – 2027 este prognozat la doar 4,6%, anunță Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP). Instituția precizează că doar domeniul construcțiilor se apropie de nivelul de creștere de care este capabilă economia românească. Investițiile susținute de fondurile europene vor reprezenta factorul determinant în dezvoltarea economiei româneşti. Deficitul comercial va atinge însă un nivel record în 2025, 40,92 miliarde euro, conform CNSP.