Preparat tradiţional, piftia nu lipseşte de pe nicio masă de sărbători. O reţetă delicioasă regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti".
Gospodinele sunt învăţate cum să prepare o piftie perfectă, dar şi cât usturoi să adauge pentru a fi delicioasă.
Ingredientecap de porc
limbăşorici
picioare de porc
urechi
căzături de carne3 kg de oase (încheieturi mari de vacă, sparte)
1 ceapă
1 lingură cu sare
1 căpăţănă de usturoi
Piftie de porc, mod de preparare:1. Se fierb oasele de vacă 3-4 ore, apoi se trece zeama prin sită.
2. În zeama asta se fierbe tot ce-i din porc, cu ceapă, ore şi ore (până se desprinde totul de pe oase)
3. Se dezosează şi se pune carnea în castron.
4. Usturoiul se pisează marunt (pastă) şi se amestecă bione cu zeama de la fiert, îndelung, s-o parfumeze.
5. Se toarnă zeama în castron, peste carne, şi se dă la rece, să se închege...