Planurile Israelului, dezvăluite: un război lung ce se va întinde în 2024, uciderea celor trei lideri Hamas, o zonă-tampon care va înghesui Gaza

acum 11 luni 81

Operațiunea terestră de mare intensitate care a reînceput în Gaza după un armistițiu de aproape o săptămână va mai necesita probabil câteva luni. După aceea, va urma o fază de „tranziție și stabilizare” de intensitate mai redusă, care ar putea continua până la sfârșitul anului 2024 și care include planuri pentru protejarea Israelului de eventuale viitoare atacuri din Fâșie, scriu Financial Times și Reuters.


Campania militară a Israelului în Gaza se va întinde pe o perioadă de un an sau mai mult, iar faza cea mai intensă a ofensivei terestre va continua până în primele luni ale anului 2024, au explicat pentru Financial Times mai multe persoane familiarizate cu pregătirile.


Strategia, care are mai multe etape, prevede un avans iminent al trupelor israeliene în sudul enclavei palestiniene asediate.


Printre obiectivele vizate se numără uciderea celor trei lideri ai Hamas - Yahya Sinwar, Mohammed Deif și Marwan Issa - și asigurarea unei victorii militare „decisive” împotriva celor 24 de batalioane ale Hamas, cu scopul de distruge „capacitatea de guvernare a acesteia în Gaza”.


„Acesta va fi un război foarte lung. În prezent, nu suntem nici măcar la jumătatea drumului spre atingerea obiectivelor”, a declarat o persoană familiarizată cu planurile de război israeliene.


Strategia generală a Israelului pentru Gaza este totuși flexibilă, calendarul fiind dictat de mai mulți factori, inclusiv progresul operațional de pe front, presiunea internațională și oportunitățile de eliberare a ostaticilor israelieni, au declarat persoanele respective.


O strategie postrăzboi a început de asemenea să prindă contur, iar aceasta vizează, printre altele, instituirea unei zone-tampon de-a lungul graniței, în interiorul Fâșiei Gaza, scrie Reuters.


10 din cele 24 de batalioane Hamas au fost „lovite în mod semnificativ”


Operațiunea terestră de mare intensitate care a reînceput după un armistițiu de aproape o săptămână va mai necesita probabil câteva luni. După aceea, va urma o fază de „tranziție și stabilizare” de intensitate mai redusă, care ar putea continua până la sfârșitul anului 2024.


Spre deosebire de operațiunile militare și războaiele israeliene anterioare, oficialii israelieni au sugerat că nu va exista un punct final ferm.


Un ofițer militar israelian de rang înalt a declarat pentru Financial Times că cel puțin 10 din cele 24 de batalioane Hamas au fost „lovite în mod semnificativ”, cu peste 50 de comandanți de nivel mediu și aproximativ 5.000 de luptători uciși.


O altă persoană familiarizată cu planurile de război ale Israelului a declarat că armata consideră în continuare că operațiunile din nordul Gaza sunt incomplete.


„Orașul Gaza nu este încă terminat și nici complet cucerit. Probabil că este terminat în proporție de 40%”, a declarat persoana respectivă. „Pentru nord, în ansamblu, va fi nevoie probabil de încă două săptămâni până la o lună”, a adăugat sursa.


Ofensiva din sudul Fâșiei Gaza


O ofensivă terestră israeliană în sudul Fâșiei Gaza, care până acum a fost lovită doar de bombardamente aeriene sporadice, este de așteptat să înceapă în paralel.


Oficialii israelieni au indicat că cea mai mare parte a conducerii Hamas, cea mai mare parte a luptătorilor și a arsenalului său de rachete, precum și majoritatea ostaticilor israelieni rămași, capturați pe 7 octombrie, se află acum în sud.


Oficiali de rang înalt ai administrației Biden au avertizat Israelul că abordarea sa în sudul fâșiei trebuie să fie diferită. În cadrul unei vizite la Tel Aviv, joi, Antony Blinken, secretarul de stat american, a subliniat că orice astfel de ofensivă trebuie să „pună accent pe protejarea civililor” și să permită creșterea ajutorului umanitar.


Una dintre persoanele familiare cu discuțiile a declarat că Washingtonul a îndemnat Israelul să aibă „o amprentă militară mai mică” în sud, mai puține victime civile, „un plan umanitar clar” și zone sigure pentru civili. Oficialii israelieni au recunoscut că abordarea trebuie să se schimbe.


Ce va urma? O fază de „tranziție și stabilizare” a războiului, care va veni după campania terestră principală și va avea menirea de a pregăti Gaza pentru o nouă ordine postbelică fără Hamas.


Mai multe persoane din interior au declarat că guvernul israelian a refuzat până acum să spună dacă Autoritatea Palestiniană, organismul care administrează părți limitate din Cisiordania ocupată, va fi în măsură să preia controlul asupra Gaza.


Cu toate acestea, oficialii israelieni susțin că sunt hotărâți să atingă mai întâi obiectivul inițial de război, eliminarea Hamas, indiferent de ceea ce va urma sau de cât timp va dura.


„Principala diferență pe care Hamas nu o înțelege - este că (acum) noi avem răbdare. Totul s-a schimbat pe 7 octombrie”, a declarat pentru Financial Times una dintre persoanele familiarizate cu planurile de război ale Israelului.


Zona-tampon


Planuri există și pentru perioada de după încheierea războiului. Potrivit Reuters, Israelul a informat deja mai multe state arabe că dorește să creeze o zonă-tampon pe partea palestiniană a frontierei din Gaza, pentru a preveni viitoarele atacuri.


Trei surse regionale au declarat pentru agenția de presă că Israelul a vorbit despre aceste planuri cu vecinii săi, Egipt și Iordania, dar și cu Emiratele Arabe Unite, țări cu care a normalizat relațiile diplomatice.


Arabia Saudită, care nu are legături cu Israelul și care a întrerupt procesul de normalizare după izbucnirea războiului din Gaza, a fost de asemenea informată.


„Israelul dorește această zonă-tampon între Gaza și Israel, de la nord la sud, pentru a împiedica orice militanți Hamas sau alți militanți să se infiltreze sau să atace Israelul”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial regional de securitate, una dintre cele trei surse regionale care au vorbit sub acoperirea anonimatului.


Întrebat despre planurile pentru o zonă tampon, Ophir Falk, consilierul de politică externă al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat pentru Reuters că „planul post-Hamas este mai detaliat decât atât și că are la bază un proces pe trei niveluri”.


Prezentând poziția guvernului israelian, acesta a spus că cele trei niveluri implică distrugerea Hamas, demilitarizarea Gaza și de-radicalizarea enclavei. „O zonă-tampon poate face parte din procesul de demilitarizare”, a spus el.


Statele arabe cred însă că obiectivul Israelului de a elimina Hamas este imposibil, spunând că aceasta este mai mult decât o simplă forță militantă care poate fi învinsă.


Înghesuirea palestinienilor


O sursă de securitate israeliană de rang înalt a declarat pentru agenția de presă că ideea unei zone-tampon este „în curs de examinare”, precizând în același timp că nu este sigur cât de adâncă va fi acesta, „dacă va avea un kilometru, doi kilometri sau sute de metri (în interiorul Gaza)”.


Orice pătrundere în Gaza, care are o lungime de aproximativ 40 km și o lățime între cinci și 12 kilometri, i-ar înghesui și mai mult pe cei 2,3 milioane de locuitori, observă Reuters.


La Washington, un oficial israelian a declarat că instituția israeliană de apărare vorbește despre „un fel de tampon de securitate pe partea Gaza a graniței, astfel încât Hamas să nu poată aduna capacități militare în apropierea graniței și să surprindă din nou Israelul”.


„Este o măsură de securitate, nu una politică”, a declarat oficialul sub rezerva anonimatului. „Nu intenționăm să rămânem pe partea Gaza a frontierei”, a adăugat el.


Două surse de securitate egiptene au mai declarat că Israelul a evocat ideea, în cadrul discuțiilor de mediere cu Egiptul și Qatar, de a dezarma nordul Fâșiei Gaza și de a crea o zonă tampon în nordul Gaza, sub supraveghere internațională.


Sursele au declarat că mai multe state arabe s-au opus acestei idei. În timp ce statele arabe s-ar putea să nu se opună unei bariere de securitate între cele două părți, au existat dezacorduri cu privire la locul unde ar trebui amplasată aceasta, au adăugat acestea.


Sursele regionale au comparat planul zonei-tampon din Gaza cu „zona de securitate” pe care Israelul a avut-o cândva în sudul Libanului. Israelul a evacuat acea zonă, care avea o adâncime de aproximativ 15 kilometri, în anul 2000, după ani de lupte și atacuri ale Hezbollah.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/planuri-israel-razboi-2024-hamas-zona-tampon-4736405

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.