Liberalii apără decizia Guvernului de a majora cu 5% salariile demnitarilor. În cazul primarilor, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a invocat faptuil că unii dintre ei „au salariul mai mic decât o învățătoare”. Ce spun datele oficiale?
Adrian Veștea a comparat veniturile primarilor cu cele ale învățătorilor, marți, în cadrul unei conferințe de presă la sediul PNL din Modrogan, în care a prezentat proiectul de buget pentru 2024.
Potrivit unui proiect de ordonață de urgență, care se află în pregătire la Ministerul Finanțelor, salariile bugetarilor, dar și ale demnitarilor vor crește cu 5% de la 1 ianuarie 2024. Mărirea se aplică de la Președintele României, parlamentari, până la nivelul aleșilor locali.
„Fără să fiu eu părtinitor, am auzit voci din partea primarilor care susțin că au salariul mai mic decât o învățătoare. Sincer”, a afirmat Adrian Veștea în timpul conferinței de presă.
Întrebat de Libertatea dacă poate oferi exemple concrete de primari care au venituri mai mici decât învățătorii, ministrul Dezvoltării nu a putut da un astfel de exemplu. „V-am spus generic, am auzit... Dacă vreți, facem o cercetare”, a continuat Veștea.
Primarii câștigă mai mult decât învățătorii
Ministrului i s-a atras atenția că primarii de comune au un salariu brut de peste 11.000 de lei, care variază în funcție de numărul de locuitori, moment în care Adrian Veștea a răspuns că nu știe datele exacte.
„Nu știu dacă ceea ce susțin (n.r. - primarii) e real, o să mă uit”, a fost ultima intervenție a ministrului pe subiect.
Un învățător debutant are un salariu de 5.216 lei brut, conform ordonanței de urgență prin care au fost mărite salariile din educație în urma protestelor din vara acestui an. Cu tot cu grade și cu o vechime de peste 25 de ani, salariul ajunge la 5.672 de lei brut.
Purtătorul de cuvânt al PNL: „M-aș îngrijora când sumele sunt mult mai mari”
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, le-a luat apărarea aleșilor locali, susținând că majorarea salariilor acestora cu 5% „nu reprezintă o mare tragedie”.
„Sunt oameni cu o maximă responsabilitate față de comunitățile pe care le conduc, președinți de CJ. Sunt oameni cu maxime responsabilități, lucrează la foc continuu, veniturile acestor oameni, dacă le comparăm cu responsabilitățile, sunt cât se poate de normale. E prima oară când aud această problemă. M-aș îngrijora când sumele sunt mult mai mari. Li s-a dat această posibilitate, cu creștere cu 5%”, a declarat Stroe.
El a mai spus că un salariu brut de 20.000 de lei pentru un președinte de Consiliu Județean nu este unul foarte mare.
Liberalul a precizat că profesorii vor primi de la 1 ianuarie 2024 o majorare de 13%, nu 8%, așa cum apăruse în varianta inițială de la Ministerul de Finanțe.