Ungaria a semnalat că ar putea ridica veto-ul său la finanțarea de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Ucraina dacă ajutorul este revizuit în fiecare an, a relatat Politico pe 9 ianuarie, citând trei diplomați UE.
Finanțarea UE este crucială pentru Ucraina, care a intrat în al treilea an calendaristic al războiului total cu Rusia.
Întrucât premierul ungar Viktor Orban a blocat sprijinul financiar pe patru ani pentru Kiev în timpul unui summit din decembrie, liderii UE urmează să se reunească din nou pe această temă la 1 februarie.
Budapesta a indicat că și-ar putea retrage opoziția dacă Consiliul European va aproba în unanimitate finanțarea anuală, scrie Politico, citându-și sursele.
Acest lucru i-ar permite teoretic lui Orban să exercite concesii sub amenințarea unui nou veto în timpul votului din fiecare an.
Unii diplomați europeni rămân sceptici, deoarece o astfel de schemă ar submina predictibilitatea sprijinului viitor pentru Ucraina, notează Politico.
Budapesta a sugerat deja în 2023 să introducă finanțarea pentru Kiev pe bază anuală, mai degrabă decât ca un pachet global pe patru ani.
Ungaria a făcut o propunere concretă în timpul unei reuniuni a experților în domeniul bugetului UE din 5 ianuarie și într-un document scris adresat președinției belgiene a Consiliului, a precizat Politico.
Acest plan ar fi inclus furnizarea a 12,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi în fiecare an, care ar ajunge în cele din urmă la o sumă totală de 50 de miliarde de euro.
Finanțarea pentru Ucraina face parte dintr-o revizuire mai amplă de 100 de miliarde de euro a bugetului pe termen lung al UE, cunoscută sub numele de Cadrul financiar multianual (CFM).
Liderii UE au lăsat să se înțeleagă că explorează alternative pentru finanțarea Kievului în cazul în care planul va eșua din nou. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că brațul executiv al blocului analizează „soluții operaționale” pentru a ajuta Ucraina dacă Ungaria își menține opoziția.