De la nicio masă festivă de Revelion nu trebuie să lipsească un desert delicios. În funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție pentru gătit, poți alege să faci niște prăjituri simple sau fursecuri sau poți alege o rețetă mai complexă, precum un tort sau un cheesecake. Îți recomandăm câteva rețete delicioase de prăjituri de Revelion.
După ce ai gustat din delicioasele aperitive de Revelion și te-ai înfruptat din celelalte delicatese de la masa festivă, trebuie să închei „festinul” cu un desert dulce. Există o mulțime de rețete de prăjituri de Revelion din care poți alege.
Prăjitura Albă ca Zăpada
Ingrediente
150 ml ulei
3 ouă
150 g zahăr
1 plic amoniu stins în 10 ml oțet
un praf de sare
făină cât cuprinde
Pentru cremă:
250 g unt
100 g amidon alimentar
300 ml lapte
două ouă
150 g zahăr
zeama și coaja de la lămâie
Mod de preparare
Se pune laptele (250 ml) într-o cratiță la fiert.
Separat, într-un bol, se amestecă zahărul, amidonul, ouăle și 50 ml lapte rece.
Când laptele a început să fiarbă se adaugă compoziția de mai sus și se amestecă bine până se îngroașă și fierbe în clocot.
Se ia cratița de pe foc, se pune compoziția într-un bol.
Când este rece se spumează împreună cu unt, zeama și coaja de la o lămâie.
Într-un bol adăugăm ingredientele: uleiul, zahăr, ouă, amoniu stins în oțet, praf de sare și amestecăm până se dizolvă zahărul.
Se adaugă treptat făina până obținem o compoziție aproape vârtoasă, potrivită pentru a fi întinsă.
Aceste foi se coc pe dosul tăvii. Luăm tava, o ungem cu ulei și, după ce am presărat un praf de faină, se întinde foaia. Se îndepărtează marginile și se introduce în cuptorul încălzit. Se lasă la copt circa 10 minute. După ce coacem toate foile se lasă la răcit, după preferință cu foaie de copt între ele.
Foile coapte se umplu cu crema de mai sus, 4 foi, 3 straturi de cremă. Se așază o tavă cu o greutate, pentru uniformizare, și se lasă circa 10 minute, apoi se introduce la rece până a doua zi. Se pudrează cu zahăr farin și se porționează după preferință.
Cozonac cu cacao, nucă și rahat
Ingrediente
Pentru aluat de cozonac:
1 kg faină;
500 ml lapte;
4 gălbenușuri;
250 g zahăr;
50 g unt;
50 ml ulei;
50 g de drojdie proaspătă;
coaja de lămâie;
un praf de sare;
Pentru umplutură:
3 linguri de cacao;
o fiolă cu esență de rom;
250 g de rahat tăiat cubulețe;
250 g de nucă măcinată;
100 g stafide;
150 g zahăr;
4 albușuri.
Mod de preparare
Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare. În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc.
Se încălzește laptele și se adaugă peste gălbenușuri. Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.
Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros.
Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocată și se amestecă întrega compoziție.
După ce aluatul a crescut, se împarte în două, iar prima parte se împarte din nou în două bucăți. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas.
Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu făină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.
Vezi și alte rețete de cozonac
Chec cu portocale
Ingrediente
250 g făină;
200 g zahăr pudră;
180 ml suc de portocale proaspăt;
180 g zahăr;
130 ml ulei;
3 portocale - doar coaja rasă;
3 ouă;
50 g amidon de porumb;
O lingură cacao;
Un plic praf de copt;
Un vârf cuțit praf de sare;
Un vârf cuțit bicarbonat;
Sucul de la o lămâie.
Mod de preparare
Într-un vas se pun ouăle și se mixează împreună cu zahărul și sarea până își triplează volumul. Se adaugă și sucul de portocale, coaja rasă și uleiul și se amestecă totul cu un tel până obții o compoziție omogenă.
Făina se amestecă cu praful de copt, amidonul și bicarbonatul și se adaugă în amestecul de mai sus amestecând cu un tel. O tavă pentru chec dreptunghiulară sau rotundă se tapetează cu ulei și făină și se umple cu aluat. Peste aluat se adaugă lingura de cacao și se amestecă bine pentru a se încorpora totul.
Peste aluat se adaugă și sucul de portocale și se amestecă puțin cu o scobitoare. Checul se dă la cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade C, după care se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.
Pentru glazură, se amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie și se distribuie pe toată suprafața checului, după care se lasă să se întărească pentru aproximativ 20 de minute.
Vezi și alte rețete de chec
Tort diplomat cu pișcoturi și frișcă
Ingrediente
2 pachete pișcoturi;
4 gălbenușuri;
200 g zahăr;
Două linguri făină;
500 ml lapte;
3 pliculețe gelatină;
500 ml smântână pentru frișcă;
1 conservă de ananas;
3 portocale;
3 kiwi.
200 ml smântână pentru frișcă;
50 g zahăr;
O portocală;
Un kiwi;
100 g căpșuni;
Două banane.
Mod de preparare
Dizolvă pliculețele de gelatină în 3-4 linguri de suc de portocale sau sirop de ananas din conservă, după preferință. Pune gălbenușurile cu 150 g zahăr într-o cratiță la foc mic și amestecă, apoi adaugă laptele și făina. Amestecă constant pentru a evita formarea cocoloașelor sau lipirea. Ține crema pe foc până când se îngroașă, apoi las-o deoparte să se răcească, aproximativ 20 minute.
Când crema s-a răcit, adaugă gelatină puțin încălzită la microunde și omogenizează. Bate bine 500 ml smântână pentru frișcă cu 50 g zahăr și încorporează în crema de gălbenușuri. Pregătește tavă de tort, aranjând pișcoturi date prin sirop de ananas din conservă de jur-împrejur și pe fundul tăvii, cât mai uniform, apoi taie fructele cubulețe.
Asamblează tortul diplomat astfel: peste stratul de pișcoturi așază un strat de crema, un rând de mix de fructe, urmat de alte straturi de crema și fructe, ultimul fiind un strat de crema. Da tortul la frigider pentru 5-6 ore sau peste noapte, iar când crema s-a întărit, bate frișcă cu 50 g zahăr și ornează tortul.
Sursă rețetă: Rețetepractice.ro
Vezi și alte rețete de tort diplomat
Turtă dulce
Ingrediente
500 g făină;
4 ouă;
9 linguri de miere;
200 g zahăr pudră;
o linguriță mix de condimente: scorțisoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, anason;
o linguriță bicarbonat;
o lingură zeamă de lămâie.
Mod de preparare
Se amestecă untul topit cu mierea, zeamă de lămâie și zahărul, într-o crăticioară, la foc mic. Apoi se lasă la răcit. Între timp, se amestecă ingredientele uscate (cu excepția ouălor). Se combină cele două amestecuri. Se bat ouăle și se adaugă peste ele. Se frământă lent, dar ferm, aluatul de turtă dulce, până la omogenizare.
Dacă încă se lipește de mâini, înseamnă că mai trebuie făină. Aluatul final trebuie să fie elastic și nelipicios. Se acoperă castronul cu aluat, cu un prosop curat și se lasă să crească cel puțin 30 de minute. Se încinge cuptorul și se tapetează o tavă cu foaie de copt. Se întinde o foaie și se taie forme diverse care se pun pe tavă, la 1-2 cm distanță între. Se dau la cuptor 15-20 de minute.
Vezi și alte rețete de turtă dulce
Tiramisu la pahar
Ingrediente
200 ml cafea
100 g zahăr
două gălbenuşuri
200 g frişcă naturală
200 g brânză mascarpone
16 bucăți pişcoturi
două plicuri zahăr vanilat
praf sare
Mod de preparare
Se pregăteşte cafeaua şi se lasă la răcit. Între timp, gălbenuşurile se freacă cu un praf de sare şi apoi cu zahărul pudră şi zahărul vanilat. Se adaugă şi puţină frişcă bătută. După care se adaugă crema mascarpone. Rezultatul se lasă câteva minute la rece. În cafea, se pune şi puţin whisky şi se însiropează pişcoturile. Se aşază în cupe un strat de cremă, unul de frişcă, pişcoturi, cremă şi iar frişcă. Se ornează cu ciocolată şi se seveşte după ce a fost ţinută cel puţin 1-2 ore la rece.
Sursa: retete.unica.ro
Vezi și alte rețete de tiramisu
Clătite cu nutella, nuci și banane
Ingrediente
3 ouă
300 grame de făină
300 ml de lapte
250-300 ml de apă minerală
3 linguri de unt topit (opțional)
un praf de sare
opțional: 1-3 (maximum) linguri zahăr sau după gust
arome: o linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat)
aproximativ 50 de ml de ulei pentru prăjit
*apa minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase
Ingrediente umplutură clătite cu nutella, nuci si banane:
250 g nutella
două banane
un pumn de nuci măcinate
Mod de preparare
Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu un tel cu praful de sare. Se adaugă făina toată deodată, extractul de vanilie, zahărul, dacă se folosește (nu puneți mult zahăr în compoziție, pentru că veți obține clătite negricioase, zahărul se caramelizează în tigaie și le închide la culoare) și se amestecă totul bine cu telul, cu mixerul sau cu o lingură de lemn, începeți să adăugați treptat lichide.
Puțin câte puțin, se încorporează în aluat lichidele - laptele, apa minerală și untul topit (opțional), dar rece, amestecând insistent și energic. În final, aluatul trebuie să fie mătăsos (să arate ca o înghețată topită), fără urmă de cocoloașe, cu o consistență destul de lichidă, dacă vreți clătite subțiri sau ceva mai grosuț, dacă le vreți mai groase.
După ce s-au prăjit toate clătitele, acestea se vor unge cu nutella, se adaugă câteva felii de banane și se presară câteva nuci, iar apoi se rulează și se servesc calde.
Vezi și alte rețete de clătite
Cheesecake cu căpșuni
Ingrediente
300 g cremă de brânză;
300 g căpșune proaspete;
300 ml smântână pentru frișcă;
200 g biscuiți cu ovăz;
100 g zahăr pudră;
100 g unt 80% grăsime.
Mod de preparare
Pune biscuiții într-un blender sau într-o pungă și pasează-i cu ajutorul unui sucitor. Separat, într-un vas, pune untul la topit și ulterior toarnă-l peste biscuiți și amestecă pentru a încorpora cât mai bine totul. Toarnă totul într-o formă de copt cu pereți detașabili pe care ai tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt și presează foarte bine. Dă tava la cuptor la foc potrivit, 170-180 de grade C, pentru 10-15 minute, după care scoate și lasă să se răcească.
Într-un vas separat, amestecă cu ajutorul unui mixer crema de brânză, semințele de la păstaia de vanilie și zahărul pudră. Separat, într-un alt vas, bate spuma de frișcă și când este tare încorporeaz-o cu amestecul din crema de brânză. Toarnă tot amestecul peste blatul rece, uniformizează cu o paletă și deasupra presară feliile proaspete de căpșuni. Pune cheesecake-ul la frigider pentru cel puțin două ore înainte de servire.
Vezi și alte rețete de cheesecake
Prăjitura Fanta
Ingrediente pentru blat
5 ouă;
200 g zahăr;
150 g făină;
40 ml ulei;
40 ml cacao;
o linguriță esență de portocale;
un praf de sare.
Ingrediente pentru cremă
500 g brânză cremoasă de vaci;
100 g de unt;
250 g de mascarpone;
150 g de zahăr pudră;
50 g de zahăr vanilinat;
50 g de cacao;
o linguriță esență de vanilie.
Ingrediente pentru jeleu
un litru suc de portocale Fanta;
100 g de zahăr;
100 g amidon de porumb.
Mod de preparare blat
Pentru început, pregătește blatul. Pune ouăle într-un bol, adaugă sarea, zahărul și mixează totul foarte bine până când ouăle își triplează volumul. După ce compoziția s-a mărit, adaugă cele 40 de g de cacao și mixează din nou, dar de data aceasta la viteză mică.
După ce ai mixat, adaugă și restul ingredientelor și încorporează-le manual. Adaugă uleiul, o linguriță de esență de portocale și amestecă ușor, după care începe să încorporezi făina, amestecând constant.
Toarnă toată compoziția într-o tavă, nivelează bine și pune totul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 de minute. Când blatul este gata, scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească.
Știi care sunt cele mai delicioase rețete de turtă dulce?
Mod de preparare cremă
Pune untul într-un bol, adaugă zahărul pudră și cel vanilinat și mixează totul foarte bine până când untul arată ca o cremă. Adaugă și brânza de vaci împreună cu esența de vanilie și continuă să mixezi. Adaugă și brânza mascarpone și mixează din nou, dar nu pentru mult timp, pentru că riști să se taie compoziția cremei.
Mod de preparare jeleu prăjitura Fanta
Pune sucul de portocale într-o cratiță la foc mic, adaugă amidonul de porumb, amestecă bine totul, după care adaugă și zahărul. Amestecă continuu în compoziție până când observi că începe să se îngroașe crema. Ia cratița de pe foc și acoper-o cu o folie de plastic și las-o la temperatura camerei.
Pune prima dată blatul într-o tavă cu pereți detașabili, întinde crema de brânză bine peste blat. Nivelează totul foarte bine. Deasupra cremei de brânză, adaugă jeleul de portocale. După ce ai pregătit-o, prăjitura Fanta se lasă la frigider pentru minim șase ore sau, dacă este posibil, peste noapte. Când este gata, feliază prăjitura și servește-o proaspătă.
Cremșnit (cremeș)
Ingrediente pentru cremșnit
un pachet foi cremşnit (cremeş)
250 ml frişcă lichidă
500 ml lapte
4 ouă
4 linguri făină
10 linguri zahăr
1 plic zahăr vanilat
150 g zahăr pudră
Mode preparare cremșnit (cremeș)
1. Făina cu 100 ml lapte se amestecă și se lasă deoparte. Restul laptelui împreună cu ouăle, zahărul și zahărul vanilinat se pun pe foc amestecând continuu.
2. Când fierbe, se pune compoziţia de făina cu lapte și se continuă fierberea amestecând continuu. Este gata când se obţine o cremă groasă. Se lasă să se racească și apoi se mixează pentru a obţine o cremă foarte fină.
3. În tava de aragaz se așază o primă foaie, se toarnă crema care se întinde cu o spatulă sau cu un cuţit cu lama groasă, apoi se toarnă frișca bine bătută, se nivelează, se acoperă cu o altă foaie și se dă la rece de pe o zi pe alta.
4. Se taie cu un cuţit foarte bine ascuțit și se servește presarată cu zahăr pudră din abundenţă.
Prăjitura negresă – rețetă clasică
Ingrediente
500 gr făină;
250 ml lapte;
250 gr zahăr;
2 linguri cacao;
Un ou;
O ceașcă ulei;
O linguriță praf de copt;
Un plic bicarbonat de sodiu.
Mod de preparare
Făina se amestecă împreună cu zahărul, bicarbonatul și praful de copt. Separat, într-un bol, se amestecă oul cu laptele și uleiul, iar când compoziția este omogenă se adaugă peste făină. Se amestecă totul până sunt integrate toate ingredientele, iar la final se adaugă cacao și se amestecă bine.
Se tapetează o tavă pentru cuptor cu hârtie de copt și compoziția se pune la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la temperatura de 200 de grade C. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească și se taie în bucăți mai mici.
Poftă bună!
Vezi şi alte reţete de negresă!
Macarons cu cafea
Ingrediente pentru macarons:
patru albușuri;
300 de grame de zahăr pudră;
115 grame de migdale măcinate;
o linguriță de cafea instant.
Ingrediente pentru cremă:
o linguriță de cafea instant;
un vârf de linguriță de sare:
150 de grame de ciocolată neagră:
125 de mililitri de smântână cu 30% grăsime.
Mod de preparare
Bate albușurile împreună cu 75 gr de zahăr până când obții o bezea. Cerne făina și restul de zahăr pentru a te asigura că nu există impurități ce ar putea afecta textura fină a prăjiturii.
Acum, cu o spatula, adaugă treptat zahărul cu făina în bezea și amestecă. Pune și câte o lingură, pe rând, de cafea. Amestecă totul.
Pune crema obținută într-un poș, iar într-o tavă pe care ai tapetat-o cu foaie de copt, fă cercuri mici. Dacă observi că aluatul din tavă are bule de aer, poți mișca tava de blatul de lucru de câteva ori.
Lasă prăjiturelele macarons formate să stea la temperatura camerei pentru 20, maxim 40 de minute, până când observi că și-au format o crustă deasupra. Dă apoi tava la cuptor, pentru 20-25 de minute, la 150 de grade.
Separat, într-un vas, pune smântâna și pune-o la foc mic până când ajunge în punctul de fierbere. Ia de pe foc apoi, adaugă ciocolata mărunțită și cafeaua. Amestecă bine totul până când obții o cremă omigenă. Lasă să se răcească. Acum, ia două părți de macarons și unește-le între ele cu ajutorul cremei de la mijloc. Rețeta de macarons cu cafea este gata.
Vezi mai multe rețete de dulciuri și prăjituri cu cafea
Ruladă cu mandarine
Ingrediente:
4 ouă
4 linguri de apă
125 g zahăr
1 plic zahar vanilat
75 g făina
75 g amidon de porumb
1 linguriță praf de copt
500 ml frișcă
1 pliculeț gelatină
2 lingurițe de zahar pudră
2 conserve mici de mandarine sau mandarine proaspete
Mod de preparare:
Separăm ouăle, batem albușul bine albușul și cele 4 linguri de apă, turnăm 80 g zahăr și zahărul vanilat. Se amestecă pe rând gălbenușurile de ou.
Încorporați făina cernută, amidonul și praful de copt. Întindeți aluatul pe o foaie de copt tapetată cu hârtie. Se coace în cuptorul preîncălzit la cca. 200 de grade, pentru aproximativ 12 minute. Se răstoarnă pe un prosop umed presărat cu zahăr, se scoate hârtia.
Bateți smântâna cu gelatina hidratată și zahărul vanilat. Ungeți rulada cu 2/3 din cremă. Acoperiți cu felii de mandarine. Rulați rulada cu grijă folosind o folie de plastic. Se unge cu restul de cremă și se ornează fiecare bucată cu o felie de mandarină.
Sursă foto – Shutterstock.com
Tort diplomat cu mandarine
Ingrediente:
50 ml lichior de portocale
1 kg friscă bătută
400-500 g de mandarine
sucul de la 2-3 mandarine sau suc de portocale
3 ouă
3 pliculețe gelatină
150 g zahăr
400 g pișcoturi șampanie
Mod de preparare:
Gelatina se înmoaie în sucul de portocale. Se amestecă zahărul, ouăle, 100gr frișcă nebătută și 50 ml apă. Se fierbe la foc mic, amestecând continuu. Se adaugă gelatina și se fierbe încă 5 minute.
După răcire se adaugă lichiorul de fructe și jumătate din cantitatea de frișcă bătuta, amestecându-se ușor. Pișcoturile se așază pe fundul unei forme, peste care se toarnă compoziția și mandarinele tăiate cubulețe. Se acoperă cu alte pișcoturi și se dau la frigider pentru 30 minute. După răcire se scoate din forma pe un platou și se decorează cu frișcă și fructe.
Vezi mai multe rețete de prăjituri cu mandarine potrivite pentru masa de Revelion!