Praznicul Sfântului Pantelimon. Tradiții, superstiții și obiceiuri de ziua doctorului fără arginți

acum 2 ore 12

Pe 27 iulie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Pantelimon, unul dintre cei mai iubiți sfinți tămăduitori ai Bisericii. Pentru mulți români, această zi nu este doar una religioasă, ci și profund legată de tradiții, superstiții și obiceiuri vechi de sute de ani.

Deși este cunoscut drept „doctor fără de arginți”, Sfântul Pantelimon nu este doar o figură spirituală, ci și un simbol al vindecării, al milei și al credinței neclintite. Dar cine a fost, de fapt, acest sfânt – și ce se spune că e bine, sau dimpotrivă, rău să faci în ziua lui?

Povestea Sfântului Pantelimon

Născut în Nicomidia (Asia Mică, în prezent Turcia), în secolul al III-lea, Sfântul Pantelimon a fost fiul unui tată păgân și al unei mame creștine. Mama sa, Evula, i-a insuflat de mic credința în Hristos, însă a murit prea devreme pentru a-l crește în duhul Bisericii. Atras de știință, Pantelimon a studiat medicina, devenind ucenicul faimosului doctor Eufrosin.

Desti...

Sursa: https://www.gandul.ro/actualitate/praznicul-sfantului-pantelimon-traditii-superstitii-si-obiceiuri-de-ziua-doctorului-fara-arginti-20587040

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.