Nikolai Denkov a declarat la televiziunea bulgară bTV că nu există niciun acord care să specifice că Sofia va accepta migranți, așa cum a propus Viena, și că discuțiile pe tema aderării la Schengen sunt încă în desfășurare, scrie site-ul Radio Bulgaria.
În ciuda optimismului de la București, Sofia a primit cu multă reticență propunerea Austriei pentru o aderare parțială la Schengen. După declarațiile din weekend ale președintelui bulgar, și premierul a ieșit pentru a respinge compromisul propus de Viena.
Într-o intervenție la bTV, premierul Nikolai Denkov a declarat că nu există niciun acord pentru ca Bulgaria să accepte migranți, în schimbul intrării în Schengen cu granițele aeriene.
„Continuăm negocierile. Acesta este punctul lor de vedere asupra negocierilor, nu rezultatul final. Ceea ce este acceptabil este ca Bulgaria să respecte regulile europene comune. Dacă cineva vrea alte reguli specifice Bulgariei, acest lucru este absolut inacceptabil”, a spus el.
„Există reguli europene privind primirea migranților, vom lucra la ele”, a mai spus Denkov.
Ministrul Justiției, Atanas Slavov, a susținut, la bTV, poziția premierului Nikolai Denkov, mai scrie Radio Bulgaria.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă seară, 9 decembrie, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” referitoare la Schengen și a acceptat să se ridice graniţele aeriene pentru România și Bulgaria.
Dar, pentru includerea în Air-Schengen, Bulgaria și România ar trebui să accepte pachetul de acțiuni destinat solicitanților de azil, așa cum îl vede Karner: creșterea operațiunilor Frontex în Bulgaria, prin triplarea banilor UE pentru protecția frontierelor și ridicarea de garduri la frontierele externe ale Bulgariei și României; sporirea controalelor la frontieră; acceptarea solicitanților de azil din Austria, în special afgani și sirieni, de către Bulgaria și România.
Compromisul a fost salutat de premierul român, într-un mesaj, pe Facebook.
„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook, care a adăugat: „După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”.