Președintele sârb Vučić dezvăluie ce i-a spus ambasadorului Rusiei, imediat după protestele opoziției care au zguduit Belgradul

acum 10 luni 67

Cei doi au discutat despre manifestații, dar și despre situația din regiune, scrie agenția rusă de presă Tass. Trimisul Moscovei a susținut teza șefei sale, Maria Zaharova, și a lui Vucic, conform căreia protestele sunt de fapt incitate de Occident - un scenariu frecvent invocat de Rusia.


Președintele sârb Aleksandar Vucic l-a informat pe ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandar Bocan-Harșenko, despre tulburările care au avut loc cu o zi înainte în capitala țării. Informația a fost oferită chiar de șeful statului, pe pagina sa de Instagram, scrie Tass.


„L-am informat pe ambasadorul Bocan-Harșenko despre revoltele de aseară din Belgrad și am confirmat că vom face totul pentru a păstra siguranța cetățenilor și a Serbiei noastre”, a scris liderul sârb pe pagina sa de Instagram


„Am făcut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la relațiile bilaterale, la situația din regiune și la evenimentele geopolitice actuale. I-am transmis ambasadorului dorința mea ca popoarele noastre să celebreze sărbătorile viitoare și Anul Nou în pace și prosperitate”, a adăugat Vucic.


Mii de oameni au protestat duminică, 24 decembrie, față de ceea ce ei au numit „alegerile falsificate” din Serbia. Aleksandar Vučić, președintele Serbiei, a acuzat „Vestul” că intenționează să repete în Serbia modelul „Maidan”, mișcarea revoluției din Ucraina.


Demonstrațiile au început cu o frecvență cotidiană după alegerile din 17 decembrie. Alegerile au fost câștigate detașat (45%-23%) de partidul președintelui Aleksandar Vučić. Opoziția, confirmată de unii observatori internaționali, consideră că au existat repetate fraude în procesul electoral și a cerut anularea alegerilor. 


Duminică, la o săptămână de la scrutin, manifestanții au încercat să pătrundă în forță în clădirea care găzduiește primăria și consiliul local din Belgrad.


Ce a spus ambasadorul Rusiei


După întâlnirea cu președintele sârb, și ambasadorul Rusiei a ieșit public pentru a ataca manifestațiile.


El a declarat la postul de televiziune Russia-24 că protestele au fost incitate și susținute de țările occidentale, scrie Tass.


„Realizând că planurile nu pot fi puse în aplicare la Belgrad într-un mod calm și pașnic, opoziția a început imediat protestele, care sunt încurajate și susținute din exterior. Acest lucru este adevărat, iar (președintele sârb Aleksandar) Vucic a vorbit despre acest lucru”, a spus ambasadorul.


„Nu voi intra și nu pot intra în detalii, pentru că este vorba de o conversație confidențială și de informații confidențiale, dar el are date irefutabile că există incitare și sprijin din partea Occidentului“, a completat diplomatul rus.


Bocan-Harșenko a susținut că încercările opoziției „sunt legate în primul rând de poziția sa fermă privind nerespectarea sancțiunilor antirusești”.


Proteste și greve la Belgrad, îngrijorare internațională


Președintele Serbiei a acuzat duminică „Vestul” că vrea să promoveze un nou Maidan „în Serbia și în Balcani”. Declarațiile despre aplicarea în Balcani a scenariului „Maidan” au aparținut purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. 


Opozanții lui Vucic au anunțat că vor continua protestele și luni. În paralel, continuă o grevă a foamei declanșată de mai mulți lideri ai opoziției, inclusiv Marinika Tepic.


Tepic cere anularea rezultatelor alegerilor și l-a acuzat pe Vucic că a supervizat frauda electorală.


Poliția sârbă a declarat duminică că în ziua alegerilor au fost depuse în total 344 de plângeri - mai puține decât în timpul ultimului scrutin - și că procurorii au găsit indicii privind „acte criminale” în 18 cazuri.


Dar o echipă de observatori internaționali - inclusiv reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) - a denunțat mai multe „nereguli”, inclusiv „cumpărarea de voturi”.


Observatorii internaționali au subliniat acuzațiile potrivit cărora „alegătorii care locuiesc în străinătate au fost organizați și transportați cu autobuzul de către partidul de guvernământ pentru a vota la alegerile locale din Belgrad”.


Mai multe țări occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la neregulile semnalate.


Germania a spus că neregulile semnalate sunt „inacceptabile” pentru o țară care speră să adere la Uniunea Europeană.


Statele Unite au cerut Belgradului să abordeze „preocupările” observatorilor alegerilor, în timp ce UE a declarat că „procesul electoral din Serbia necesită îmbunătățiri tangibile și reforme suplimentare”.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/vucic-serbia-ambasador-rusia-proteste-4757618

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.