Copreședinții sediului de campanie al lui Vladimir Putin, care pe 18 decembrie a sesizat Comisia Electorală Centrală cu privire la nominalizarea sa pentru un nou mandat prezidențial, ar putea fi șefii parlamentului RPD, comandantul batalionului Sparta, Artem Joga, actorul Vladimir Mașkov și medicul-șef al Spitalului Orășenesc nr.52 Moscova, Mariana Lisenko, scrie Kommersant.
Toți trei fac parte din grupul de inițiativă care a susținut autonominalizarea candidatului Putin, pe 16 decembrie. Potrivit unei surse Kommersant apropiate administrației prezidențiale, s-a decis ca copreședinții campaniei să fie oameni cunoscuți și să reprezinte diferite grupuri ale societății. Mai mult, toți trei sunt direct legați de Rusia Unită, formațiunea politică ce susține candidatura lui Putin.
Sursa citată scrie că nu a reușit să ia legătura cu vreunul dintre cei trei, înainte de publicarea articolului.
Artem Joga e un ucrainean pro-rus originar din regiunea Donețk din RSS Ucraineană, în vârstă de 48 de ani Chiar la începutul conflictului din Donbass, în 2014, împreună cu fiul său Vladimir, s-a alăturat batalionului Sparta, comandat de Arsen Pavlov, cunoscut sub numele de Motorola.
După moartea lui Pavlov în 2016, unitatea a fost condusă de Vladimir Joga, care avea doar 22 de ani când a preluat comanda. În martie 2022 acesta a fost ucis la Volnovaha, în luptele cu armata ucraineană din estul țării, și tatăl lui, Artem Joga, a preluat comanda, fiind înaintat la gradul de colonel.
Pe 8 decembrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a acuzat în lipsă pe președintele parlamentului RPD, Artem Joga, de „colaborare” și „ajutorare a statului agresor”, a informat departamentul pe canalul său de Telegram.
La alegerile pentru Consiliul Popular al RP Donețk din toamna anului 2023, comandantul Spartei a fost în fruntea listei partidului Rusia Unită. Joga a fost cel care, pe 8 decembrie, după ceremonia de premiere pentru Eroii Rusiei, s-a adresat lui Vladimir Putin și i-a cerut să candideze pentru un nou mandat.
„În numele tuturor oamenilor noștri, al întregului Donbass, al tuturor pământurilor noastre reunite, aș dori să vă rog să participați la aceste alegeri, pentru că este mult de lucru. Datorită acțiunilor voastre, a deciziei voastre, am primit libertate, dreptul de a alege. Sunteți președintele nostru, e multă muncă de făcut”, a spus el.
Vladimir Putin a răspuns afirmativ acestei solicitări: „Nu o voi ascunde, în alte momente am avut gânduri diferite. Dar acum ai dreptate, acum este momentul în care trebuie să iei o decizie. Voi candida pentru postul de președinte al Federației Ruse”.
Acest dialog a lansat procedura de auto-nominalizare a lui Vladimir Putin pentru alegerile din 2024. Pe 9 decembrie, Frontul Popular a adunat pe baza comitetului său executiv nucleul viitorului grup de inițiativă pentru nominalizarea candidatului Putin, iar principala sa întâlnire a avut loc pe 16 decembrie. La ambele evenimente au fost prezenți Mariana Lisenko și Vladimir Mașkov.
Mariana Lisenko a devenit faimoasă ca unul dintre principalii luptători împotriva COVID-19, primind titlul de Erou al Muncii, pentru munca ei în timpul pandemiei. La alegerile pentru Duma de Stat din 2021 ea a fost a doua pe lista Rusiei Unite pentru Moscova (după primarul Serghei Sobianin), dar a refuzat mandatul.
La o întâlnire a grupului de inițiativă, Mariana Lisenko a amintit că Vladimir Putin a fost unul dintre primii care au vizitat „zona roșie” pentru pacienții cu coronavirus. Potrivit surselor Kommersant, alegerea ei de a conduce campania lui Putin e justificată pentru că printre copreședinții campaniei ar trebui să fie o femeie.
Mai multe surse Kommersant au auzit că Vladimir Mașkov ar putea deveni și el unul dintre copreședinți. El a vorbit, de asemenea, la o ședință a grupului de inițiativă și a declarat că Vladimir Putin se bucură de respectul statelor din „sudul și estul globului și ce pot să spun, al întregii lumi”. Artistul Poporului Rusiei, Mașkov a concertat de mai multe ori la evenimentele Rusia Unită, în 2020 a fost membru al comisiei de elaborare a amendamentelor la Constituție, iar la alegerile pentru Duma din 2021 a fost numărul zece pe lista din Moscova a Rusia Unită, dar și-a refuzat mandatul.
La alegerile prezidențiale din 2018, copreședinții campaniei lui Vladimir Putin au fost șeful Fundației pentru Talent și Succes, Elena Șmeleva, directorul general al KamAZ, Serghei Kogogin, și șeful Centrului Medical Dima Rogachev, Alexander Rumianțev (acum deputat la Duma de Stat).
Șeful Fundației pentru Politică Prezidențială, Mihail Vinogradov, îi numește pe copreședinții viitorului sediu de campanie al lui Vladimir Putin „un sediu „alb”, care, de regulă, joacă un rol reprezentativ și nu ia decizii”.