Președintele summitului climatic din Dubai, șef de companie petrolieră, contestă eliminarea combustibililor fosili: „Duceți lumea în peșteri”

acum 11 luni 82

Declarația lui Sultan Al Jaber, făcută în noiembrie, la un eveniment care a prefațat conferința din Dubai, îl expune pe acesta și mai mult criticilor care spun că se află într-un conflict de interese major, ce ar putea afecta șansele unui rezultat substanțial al summitului, scrie The Guardian.


Președintele conferinței climatice Cop28, Sultan Al Jaber, a declarat că nu există „nicio dovadă științifică” care să indice faptul că o eliminare treptată a combustibililor fosili ar fi necesară pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.


Al Jaber a mai spus că o eliminare treptată a combustibililor fosili nu ar permite o dezvoltare durabilă „decât dacă doriți ducem lumea înapoi în peșteri”. El a făcut aceste comentarii pe 21 noiembrie, în timpul unui eveniment online care a prefațat conferința.


Oamenii de știință consultanți de The Guardian au spus că declarațiile lui Al Jaber sunt „incredibil de îngrijorătoare” și „la limita negării” schimbărilor climatice.


Criticii nu sunt însă mirați de poziția oficialului. Dincolo de poziția de coordonator al Cop28 în Dubai, Al Jaber este, de asemenea, directorul general al companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe Unite, Adnoc, mulți observatori considerând că acest lucru reprezintă un grav conflict de interese.


Peste 100 de țări susțin deja eliminarea treptată a combustibililor fosili, există însă o suficientă opoziție, iar limbajul în care vor fi formulate concluziile summitului reprezintă un important punct de dezbatere în prezent.


„Arătați-mi soluțiile!”


Potrivit The Guardian, Al Jaber a făcut declarațiile într-o discuție cu Mary Robinson, fostă emisară ONU pentru schimbări climatice, în prezent președinta „The Elders”, o organizație non-guvernamentală internațională.


Șeful conferinței a răspuns astfel unui apel al lui Robinson, care spunea că singura decizie pe care Cop28 o poate lua este „eliminarea treptată a combustibililor fosili”.


„Am acceptat să vin la această reuniune pentru a avea o conversație sobră și matură. Nu mă înscriu în niciun caz în vreo discuție alarmistă. Nu există nicio știință sau niciun scenariu care să spună că eliminarea treptată a combustibililor fosili este ceea ce va duce la (menținerea încălzirii globale la) 1,5 grade Celsius”, a răspuns Al Jaber.


Robinson l-a provocat în continuare, spunând: „Am citit că firma dvs. investește în mult mai mult combustibil fosil în viitor”. „Vă citiți propria presă, care este părtinitoare și greșită. Eu vă spun că eu sunt cel care conduce”, a răspuns Al Jaber.


„Vă rog să mă ajutați, arătați-mi foaia de parcurs pentru o eliminare treptată a combustibililor fosili care să permită o dezvoltare socio-economică durabilă, dacă nu vreți să duceți lumea înapoi în peșteri”, a mai spus președintele conferinței climatice și șeful companiei petroliere Adnoc.


"Nu cred că (dumneavoastră) veți putea ajuta la rezolvarea problemei climatice arătând cu degetul sau contribuind la polarizarea și divizarea care se întâmplă deja în lume. Arătați-mi soluțiile! Nu mai arătați cu degetul! Opriți-vă!", a spus Al Jaber.


În contradicție cu poziția ONU


Declarațiile lui Al Jaber vin în contradicție cu poziția secretarului general al ONU, António Guterres, care a declarat vineri delegaților Cop28 că „știința este clară” și că „limita de 1,5 grade Celsius este posibilă doar dacă, în cele din urmă, vom înceta să mai ardem toți combustibilii fosili”.


Profesorul David King, președintele Grupului consultativ privind criza climatică și fost consilier științific principal al Regatului Unit, a spus că pentru The Guardian că declarațiile președintelui Cop28 sunt „incredibil de îngrijorătoare și surprinzătoare”.


„Este de netăgăduit că, pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, trebuie să reducem cu toții rapid emisiile de carbon și să eliminăm treptat utilizarea combustibililor fosili până cel târziu în 2035. Alternativa este un viitor imposibil de gestionat pentru omenire”, a spus el, potrivit The Guardian.


Doctorul Friederike Otto, de la Imperial College London, Marea Britanie, a avertizat și el că un eșec în eliminarea treptată a combustibililor fosili la Cop28 va pune alte câteva milioane de persoane vulnerabile în prima linie a schimbărilor climatice.


Un purtător de cuvânt al Cop28 a declarat că președintele conferinței a citat știința și experții atunci când a făcut declarațiile. „Scenariile 1,5 grade Celsius ale AIE și IPCC afirmă în mod clar că combustibilii fosili vor trebui să joace un rol în viitorul sistem energetic, chiar dacă unul mai mic”, a spus purtătorul de cuvânt.


Al Jaber este, de asemenea, șeful Masdar, compania de energie regenerabilă din Emiratele Arabe Unite, dar numirea sa în funcția de președinte al Cop28 a fost controversată.


Cu puțin timp înainte de summit, documente scurse au arătat că Emiratele Arabe Unite plănuiau să folosească întâlnirile cu guvernele internaționale pe tema climei pentru a promova afaceri cu petrol și gaze. Al Jaber a negat că a văzut sau a folosit punctele de discuție din documente.


Adnoc are, de asemenea, cele mai mari planuri de expansiune în domeniul petrolului și gazelor, potrivit unei analize independente.


Ce rezultat va avea Cop28?


Problema eliminării sau a reducerii treptate este complicată de faptul că termenii nu au definiții convenite și de rolul extrem de incert al tehnologiilor de „reducere” a emisiilor, cum ar fi captarea și stocarea carbonului.


Peste 100 de țări africane, europene, din Pacific și din Caraibe susțin eliminarea treptată a combustibililor fosili. SUA, cel mai mare producător de petrol și gaze din lume, sprijină, de asemenea, eliminarea treptată.


Alte țări, precum Rusia, Arabia Saudită și China, resping acest apel. Ambele opțiuni sunt în discuție la Cop28, la fel și propunerile de a menționa doar cărbunele sau de a nu menționa deloc combustibilii fosili.


Cop26, conferința climatică de la Glasgow, a convenit în 2021 pentru prima dată să „reducă treptat” utilizarea cărbunelui, declarația finală fiind o modificare a unei variante anterioare mai dure ce susținea „eliminarea treptată”.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/summit-clima-eliminarea-combustibililor-fosili-4737393

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.