Prețuri „nebunești” la târgul de Crăciun din Budapesta, scrie presa maghiară, care se minunează de costul unui langoș

acum 11 luni 80

Cel mai mare târg de Crăciun din Budapesta a fost deschis în Piața Vörösmarty, sub numele Vörösmarty Classic Xmas. Atmosfera este impecabilă, dar prețurile - așa cum era de așteptat din cauza inflației - sunt ridicate și în acest an, scrie cotidianul Blikk, care notează că un langoș cu brânză și smântână, de exemplu, ajunge la 3.900 de forinți - adică aproximativ 51 de lei.


Târgul de Crăciun din Budapesta s-a deschis vineri și, scrie Blikk, vizitatorii vor trebui să bage mai adânc mâna în buzunar, dacă nu sunt acolo doar pentru atmosferă.


Mâncarea și băutura reprezintă atracția centrală a târgului: expozanții au selectat un meniu de mâncăruri tradiționale maghiare, dar la mai multe standuri, vizitatorii vor găsi de asemenea vin fiert, ciocolată caldă și ceai.


Cel mai popular fel de mâncare de la la târgurile de Crăciun din Ungaria oferă o ilustrare perfectă a scumpirilor din acest an, scrie Blikk.


Spre exemplu, un langoș cu usturoi costa anul trecut 1.750 de forinți, iar acum costă 2.500 - adică 33 de lei. Un langoș cu brânză sau smântână costa 2.100 forinți, în vreme ce anul acesta a ajuns la 3.000 - adică 40 de lei.


Iar unul cu brânză și smântână a costat anul trecut 2.450 de forinți, iar anul acesta a ajuns la 3.900 - adică aproximativ 51 de lei.


Blikk mai scrie că unul dintre cele mai populare feluri de mâncare anul acesta este gulașul. O porție de gulaș, într-o farfurie de plastic, costă 4.500 de forinți, adică aproape 60 de lei.


Doritorii pot alege o porție de gulaș de 8.500 de forinți (112 lei), care vine într-o mică oală pe care o pot lua acasă, ca suvenir.


Varza umplută, de asemenea populară, ajunge la 7.000 de forinți, adică aproximativ 92 de lei.


Noutatea este că, la fel ca la festivalul Sziget, toate bucătăriile mari din Piața Vörösmarty vor trebui să ofere o masă pentru vizitatori la un preț fix de 1.500 de forinți - adică aproape 20 de lei. Blikk scrie că cei de la standurile cu mâncare încearcă să nu popularizeze prea mult acest meniu, iar o vânzătoare s-a făcut chiar că nu știe despre ce este vorba.


Despre prețurile ridicate de la târgul de Crăciun a scris și publicația independentă Telex. Așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, prețurile de la târgul de Crăciun din Budapesta nu au fost neapărat adaptate la publicul autohton, ci la turiștii străini, a observat site-ul de știri.


Blikk a intervievat câțiva turiști străini care au remarcat chiar ei prețurile ridicate, în vreme ce au spus că mâncarea a fost foarte bună.


Inflația a scăzut în ultimele luni, dar Ungaria a rămas pe primul loc în UE la acest capitol, România nefiind cu mult în urmă.


Potrivit datelor pe luna octombrie, cele mai mari rate ale inflației, în raport cu aceeași lună a anului trecut, au fost înregistrate în Ungaria (9,6%), Cehia (9,5%) și România (8,3%). Cele mai mici rate au fost înregistrate în Belgia (-1,7%), Țările de Jos (-1,0%) și Danemarca (-0,4%).


Dincolo de chestiunea prețurilor, presa maghiară scrie că atmosfera de la târg este una impecabilă. Statuia lui Mihály Vörösmarty din centrul pieței a fost acoperită cu un glob de zăpadă transparent, iar în jurul ei a fost construit un perete complet cu LED-uri, care, pe lângă crearea atmosferei, servește ca punct de informare multimedia.


Unul dintre punctele de atracție ale târgului este uriașul brad de Crăciun, iar toți vizitatorii se pot bucura, gratuit, de o plimbare cu mini-trenulețul din piață.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/targ-de-craciun-budapesta-preturi-4722459

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.