Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a numit politizată decizia Uniunii Europene de a începe negocierile cu Ucraina și Moldova privind aderarea acestora la UE. Potrivit acestuia, intrarea acestor țări în UE ar putea destabiliza Uniunea, relatează agenția de știri Interfax.
„UE nu trece deja prin cele mai bune perioade din istoria sa, atât din punct de vedere al funcționării acestei uniuni, cât și din punct de vedere al economiei. Prin urmare, desigur, este clar că aceasta este o decizie absolut politizată și dorința UE de a demonstra sprijinul acestor țări în acest fel”, a declarat Peskov reporterilor, vineri.
„Desigur, astfel de noi membri ar putea de fapt destabiliza UE”, a subliniat el.
„UE a avut întotdeauna criterii destul de stricte de intrare. În acest moment, este evident că nici Ucraina, nici Moldova nu îndeplinesc aceste criterii”, a spus reprezentantul Kremlinului.
Peskov a adăugat că „negocierile privind aderarea la UE pot dura ani și decenii”. „Desigur, din moment ce UE și eu trăim pe același continent european, acest lucru ne interesează. Urmărim acest lucru îndeaproape”, a conchis el.
De asemenea, reprezentantul Kremlinului a fost rugat să comenteze acordarea statutului de candidat UE Georgiei. Ca răspuns, el a declarat că ce a spus anterior se aplică și acestui caz.
„Acestea sunt, desigur, afaceri absolut suverane ale Georgiei, Ucrainei și Moldovei, dar politizarea acestei decizii este imediat vizibilă, pentru că dacă mergem strict din motive practice și pe pragmatism, și discutăm de necesitatea îndeplinirii criteriilor, atunci nu este nevoie să vorbim despre asta” , a adăugat Peskov.
„Spre regretul nostru, de fiecare dată această dorință de a demonstra o astfel de voință politică se face în mare parte pe baza dorinței de a enerva și mai mult Rusia și de a antagoniza aceste țări față de Rusia”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
61 comentarii Distribuie Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat joi seara că liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.