Primăria Sfântu Gheorghe a lansat, luni, o acţiune de strângere de semnături online pentru susţinerea steagului municipiului, anulat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe considerentul că nu este reprezentativ pentru toţi locuitorii oraşului, ci doar pentru comunitatea maghiară.
Acţiunea are loc la scurt timp după ce autorităţile locale au strâns semnături prin intermediul unor standuri amplasate în mai multe puncte din oraş şi se desfăşoară în paralel cu o colectă de semnături din uşă în uşă.
„Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a lansat o campanie comunitară pentru ca steagul oraşului să fie arborat din nou pe faţadele clădirilor publice. În acest scop, a început o campanie de strângere de semnături pentru a relansa procesul de adoptare a steagului oraşului, după ce Curtea Supremă a anulat iarna trecută o hotărâre de Guvern în acest sens. Scopul petiţiei este de a ne asigura că drapelul oraşului nostru poate fi arborat legal pe faţadele instituţiilor din oraş şi că putem folosi liber simbolurile comunităţii noastre! Trebuie să arătăm că nu suntem doar locuitori al municipiului Sfântu Gheorghe, ci oraşul este preţios pentru noi, suntem legaţi prin locuri, amintiri şi simboluri: luptăm pentru o cauză comună!”, se arată într-o postare pe pagina www.steagulnostru.ro.
Prin acordarea semnăturii, cetăţenii confirmă că acest steag îi reprezintă şi sunt de acord ca Primăria să reia demersurile pentru adoptarea steagului oraşului.
Pe aceeaşi pagină apare şi un mesaj video, în care primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spune că drapelul în cauză nu are un caracter etnic, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public.
„Având în vedere faptul că instanţa a anulat steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe motiv că nu ar fi reprezentantiv pentru acest oraş şi pentru oamenii care trăiesc în oraşul nostru, am decis să strângem semnături pentru a demonstra că acest steag este foarte bun pentru noi. A apărut în spaţiul public şi informaţia cum că, de fapt, noi am fi dorit să aprobăm steagul Ungariei sau steagul secuiesc ca steag al municipiului Sfântu Gheorghe, dar dumneavoastră care staţi şi locuiţi în acest oraş ştiţi foarte bine că acest lucru nu este adevărat şi vedeţi diferenţa, tocmai de aceea vă rog să fiţi alături de noi, vă rog să semnaţi şi dumneavoastră, să demonstrăm că noi ştim mai bine ce este reprezentativ pentru noi decât un judecător care trăieşte într-un alt oraş. Contez pe dumneavoastră!”, a spus primarul Antal Arpad.
În luna februarie 2023, instanţa supremă a anulat hotărârea de Guvern prin care a fost aprobat steagul oficial al municipiului Sfântu Gheorghe, în urma unei acţiuni în instanţă formulate de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului.
Conducerea Forumului a afirmat recent, într-un comunicat de presă, că această campanie de strângere de semnături este „un gest sfidător la adresa puterii judecătoreşti din România care a stabilit în mod definitiv nelegalitatea acestui simbol” şi că primarul Antal Arpad „continuă să provoace tensiuni şi insistă pe un subiect închis”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.