Cele trei aeronave F-16 Fighting Falcon au aterizat astăzi, 29 noiembrie, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN), printr-un comunicat de presă.
Aceastea sunt primele trei avioane de luptă F-16 care ajung în țară din cele achiziționate din Norvegia. În acest moment, în dotarea Forțelor Aeriene Române există 17 aeronave F-16.
„Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO”, precizează MApN.
La ceremonia de recepție a celor trei aeronave au fost prezenți oficiali români, norvegieni și americani.
Completarea înzestrării României cu avioane F-16 va întări și mai mult parteneriatele internaționale, „devenind un model de colaborare și solidaritate între Aliați, în efortul consolidat de a contracara provocările din regiune”, a declarat generalul de brigadă Valeriu Roșu, locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului.
La rândul său, Eivind Vad Petersson, secretar de stat în Ministerul norvegian al Afacerilor Externe, a afirmat că Guvernul țării sale „rămâne pe deplin angajat în livrarea tuturor celor 32 de aeronave, împreună cu sprijinul necesar dezvoltării acestei capacități în anii următori”.
În cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernului norvegian i-a fost atribuit de către România contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, alături de suportul logistic inițial și un pachet de bunuri şi servicii complementar, de la Guvernul SUA, se mai precizează în comunicatul citat.
„Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate”, mai transmite MApN.
Avioanele vor fi ulterior modernizate, operațiune în care va fi implicată compania Aerostar Bacău.
Foto: Mădălina Dobre, facebook.com/mapn.ro