Profesorii care dau meditații vor fi obligați să treacă acest lucru în registrul declarațiilor de interese din școli, conform proiectului de ordin de ministru al educației, a anunțat instituția condusă de Ligia Deca, miercuri, 25 octombrie. Nedeclararea meditațiilor va fi considerată abatere disciplinară.
Ministerul Educației a lansat în consultare publică, până pe 4 noiembrie, Procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către profesori, iar legea urmează să se aplice din 1 ianuarie 2024.
„Punem în aplicare prevederile noii Legi a învățământului preuniversitar, act normativ care statuează explicit faptul că profesorii nu pot să desfășoare activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care sunt încadrați în anul școlar în curs, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”, a anunțat instituția condusă de Ligia Deca.
Concret, declarația de interese se va face în scris până la data de 31 decembrie a fiecărui an, pe propria răspundere și cuprinde norma didactică, activitățile de predare, activitățile de pregătire cu elevii – meditații și activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte.
Profesorii angajați după 31 decembrie vor completa și vor depune declarația de interese în termen de 5 zile de la angajare.
„Responsabilul pentru declarațiile de interese și directorul unității de învățământ au obligația verificării concordanței informațiilor specificate în declarațiile de interese, de către persoanele care au obligația de a le completa, cu informațiile transmise compartimentului resurse umane din cadrul DJIP/DMBIP prin proiectul și planul de încadrare”, se mai arată în document.
Cine nu va depune declaraţiile de interese în termenele prevăzute și cine nu declară meditațiile se încadrează la abatere disciplinară, potrivit proiectului.