PSD a votat împotriva desființării Institutului lui Iliescu. PNL a lipsit la vot deși spunea că „Institutul Revoluției este imoral”

acum 1 an 89

Toți parlamentarii PSD din Comisia parlamentară a revoluționarilor din decembrie 1989 au votat împotriva inițiativei legislative care prevedea desființarea Institutului Revoluției Române. Liberalii nu au venit la vot.


În favoarea proiectului au fost doar trei voturi, două de la USR și unul de la UDMR. Reprezentanții PSD au votat în bloc împotriva proiectului.


Senatorul Adrian Trifan a remarcat că PNL nu și-a trimis parlamentarii la votul final asupra raportului.


„Dacă doreau să vină, cred că aveau suficient timp să ajungă. Am invitat și dintre inițiatori, dar, din păcate, nu au dorit să vină. E un proiect vechi, care zace prin sertarele comisiei”, a adăugat președintele Comisiei, Nicu Fălcoi, senator UDMR.


USR a insistat că Institutul a fost creat ca o sinecură pentru Ion Iliescu și pentru grupul din jurul său.


„Eu am participat o perioadă la Revoluția din Timișoara. Am avut o grămadă de colegi studenți care pe 17 decembrie 1989 au fost arestați și din acești colegi nu se regăsește niciunul pe lista de revoluționari...Această instituție, cu idei bune, înființată punctual pe niște criterii, din păcate în cursul anilor și-a pierdut credibilitatea și criteriile pe care a fost înființată”, a fost poziția deputatului UDMR Benedek Zacharie.


El a criticat raportul Instituției din ultimii ani, care a avut în 2023 un buget de 3.2 milioane de lei.


De ce a apărat PSD Institutul lui Iliescu


PSD nu a fost convins însă că trebuie să voteze desființarea Institutului Revoluției Române din decembrie 1989.


„Institutul Revoluției Române din decembrie 1989 ar trebui să își continue activitatea, este un institut de cercetare, adevărul istoric este important pentru a fi descoperit. Sunt de acord că poate acest Institut putea să facă mai multe lucruri. Să desființezi Institutul Revoluției Române, care are un caracter științific, nu este un lucru bun”, a pledat senatorul Sebastian Răducanu (PSD).


Un alt deputat PSD, Marius Ostaficiuc, a recunoscut că Institutul „pare că a devenit o fabrică de diplome și sinecuri”, dar nu a fost de acord cu desființarea lui.


Actualul director al Institutului Revoluției, Ioan Sava, a susținut că interesați de desființare sunt cei care au săvârșit fapte penale în relația cu Institutul Revoluției Române, printre cei menționați fiind Andrei Ursu.


El a fost înlăturat din calitatea de director științific de omul lui Ion Iliescu, Emilian Cutean.


Institutul a fost înființat în 2004, iar cei care au propus desființarea lui au fost mai mulți parlamentari PNL, printre care și ministrul Justiției, Alina Gorghiu.


„Este imoral față de urmașii celor sacrificați în numele libertății noastre de astăzi, ca un astfel de institut să mai existe... Ar fi o sfidare la adresa istoriei recente a românilor dacă acest institut al Revoluției ar continua să existe și să fie finanțat din impozitele plătite de români”, se arată în expunerea de motive la proiectul de lege depus de PNL.


Liberalii considerau în 2021, când au depus proiectul, că „Institutul a reprezentat o platformă politică, un for ermetic al cărui scop a vizat asigurarea unor poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese pesonale”.


Potrivit prezentării de pe site, Institutul l-a avut ca președinte al Colegiului Național pe Ion Iliescu în perioada 2004-2021, iar ulterior pe Alexandru Mironov, care a fost înlocuit la începutul acestui an. 


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/psd-a-votat-impotriva-desfiintarii-institutului-lui-iliescu-pnl-a-lipsit-la-vot-desi-spunea-ca-institutul-revolutiei-este-imoral-4732476

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.