Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut joi, 2 noiembrie, o serie de glume și ironii pe seama ploşniţelor care au apărut în oraşele din Franţa, în contextul în care Rusia este afectată de sancţiunile impuse Moscovei de către Occident din cauza Războiului din Ucraina, scrie news.ro preluând AFP.
Rusia, în care este interzis importul de produse europene, are astfel "o şansă mai mică să ia ploşniţe", și-a exprimat satisfacția liderul de la Kremlin, într-o reuniune pe tema situaţiei economice.
El i-a ironizat pe aliaţii Ucrainei în timp ce a solicitat guvernului şi Băncii centrale ruse să ia măsuri împotriva inflaţiei. Presiunile exercitate de către sancţiunile impuse de către Occident urmează să crească, a avertizat președintele rus, iar guvernul trebuie să se pregătească în acest sens, a cerut el.
"Fantasmele partenerilor noştri frizează de-acum absurdul, prin interdicţia de a exporta în Rusia şurubleniţe, ace, etc", a declarat Putin.
Putin on a possible EU ban on the supply of screwdrivers and needles:“The less junk the better, the fewer opportunities for bed bugs to be sent to us from European countries.” pic.twitter.com/CTiTObnwYf
— Sprinter (@Sprinter99800) November 1, 2023"Cu cât vom avea mai puţine vechituri, cu atât mai bine. Asta scade şansele să ne fie exportați gândaci de pat de către megalopolisurile europene", a adăugat liderul rus, o aluzie la temerile din mai multe ţări europene cu privire la răspândirea acestor insecte.
"Atrag încă o dată atenţia Guvernului şi Băncii Rusiei asupra importanţei unei acţiuni coordonate eficiente în vederea reducerii inflaţie", a mai declarat Putin, în cursul acestei reuniuni televizate.
"Asta are un impact direct asupra bunăstării familiilor ruse şi concetăţenilor noştri", a subliniat el.
Banca centrală a Rusiei a crescut vineri dobânda directoare de la 13% la 15%, a patra creştere consecutivă în puţin peste trei luni, cu scopul de a încerca să contracareze inflaţia şi slăbirea rublei.
Joi, deputaţii ruşi au aprobat majorarea semnificativă a cheltuielilor militare federale pentru 2024, cu 68% în decurs de un an.
Războiul din Ucraina și sancțiunile occidentale au afectat grav finanţele şi economia Rusiei. Din cauza sancţiunilor, slăbirea rublei a fost dublată, în ultimele luni, de o creștere a inflaţiei care alimentează îngrijorările multor ruşi cu privire la puterea de cumpărare.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina