Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, își dorește ca personalul medical din România să urmeze cursuri de prevenire a plăţilor informale, afirmând că reprezentanţii corpului medical nu au niciun motiv să se opună acestui lucru.
Alexandru RafilaFoto: Agerpres
„Nu trebuie să obţinem deschidere din partea medicilor, am vorbit cu reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România. Dânşii ştiţi că trebuie să facă şi cursuri de educaţie medicală continuă atât medicii, cât şi asistenţii medicali şi cred că reprezentanţii corpului profesional nu au niciun motiv să se opună ca atât medicii, cât şi asistenţii medicali să poată, în cadrul programului de educaţie medicală continuă, să urmeze şi astfel de cursuri”, a declarat luni Alexandru Rafila, prezent la lansarea Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Endocrine ENDO Pacienți.
Ministrul Sănătății mai spune că eventualele fapte penale ale medicilor nu pot fi trecute cu vederea: „Nu cred că putem exonera persoana, indiferent de profesia pe care o are, dacă face o faptă de natură penală şi din punctul acesta de vedere sigur că dezincriminarea actului medical în sine este extrem de importantă, dar nu putem să trecem cu vederea fapte de corupţie sau alte fapte care sunt legate, de exemplu, de refuzul de a acorda asistenţă medicală”, a adăugat ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila mai spune că „trebuie să ne încurajăm colegii să înţeleagă că trebuie să îşi exercite profesiunea în deplină libertate de conştiinţă şi libertate profesională, dar asta nu înseamnă că trebuie acordate medicilor privilegii, cum am văzut că există recomandări. (...) dacă sunt cazuri care încalcă grav deontologia sau legea, trebuie să fie sancţionate conform legii”.