Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat vineri, 27 octombrie, că nu există un cadru legal care să interzică aceste practici, dar că nu crede că astfel de acţiuni fac cinste.
„Eu nu cred că astfel de acţiuni ale autorităţilor statului, instituţiilor publice autonome, companiilor de stat, fac cinste şi suntem morali în faţa cetăţenilor atunci când ştim cu ce probleme ne confruntăm. Există aceste acordări de sporuri, de salarii, nu cred că este un lucru care se înscrie pe traiectoria aceasta pe care o impune Guvernul”, a spus Boloș la briefingul de presă după ședința de Guvern, potrivit news.ro.
El a adăugat că nu există un cadru prevăzut de lege care să impună cum se cheltuie banii.
„În lipsa unui cadru legal care să impună anumită stare de normalitate pentru cheltuirea banilor şi exploatarea bunurilor statului, administrarea bunurilor statului, exercitarea dreptului prevăzut de lege pentru autoritate publică care acţionează pe o piaţă de monopol, toate acestea, în lipsa unor mecanisme legale care să le impună anumit tip de disciplină, se pot întâmpla şi aceste lucruri”, a spus Boloș.
„Nu cred, foarte sincer vă spun, că fac cinste situaţiei actuale cu care ne confruntăm, în condiţiile în care Guvernul României este la al 3-lea set de măsuri ca să impună reguli mai stricte de cheltuire a banilor publici”, a mai punctat ministrul de Finanțe.
Șefii și angajații Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) vor primi anual 16 salarii, după ce instituția a decis să acorde, pe lângă cele 12 salarii lunare, și unul suplimentar de Crăciun, unul pentru vacanță, altul de ziua ASF și unul ca bonus de performanță, conform contractului colectiv de muncă, potrivit Economedia.
Decizia a venit în contextul în care ASF a păstorit în ultimii doi ani falimentele Euroins și City Insurance, lideri de piață pe sectorul polițelor auto obligatorii (RCA), iar prețurile acestora au crescut masiv.