Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a declarat marți, 5 decembrie, că „sancţionarea şi combaterea acestui flagel societal, corupţia, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală” și că legea trebuie respectată.
„Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”, a spus Vasile Bănescu.
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este urmărit penal de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Mai precis, Teodosie este acuzat de DNA că a promis unui om de afaceri un procent de 20% din suma de 800.000 de lei pe care persoana respectivă se angaja să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, folosindu-și pretinsa influență, pentru reabilitarea unor biserici.
Anunțul DNA a venit după ce Recorder a publicat un documentar filmat cu camera ascunsă, în care preotul Petrică Leașcu, fost om de afaceri, merge la Arhiepiscopia Tomisului și îi spune lui ÎPS Teodosie că ar putea interveni la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru a obține aproximativ 800.000 de lei, în schimbul unui comision de 20%. În imaginile difuzate pe YouTube, ÎPS Teodosie spunea că „este mană cerească ce veniți dumneavoastră”.