Atacurile repetate ale rebelilor au pus în pericol traficul naval din zonă și i-au convins pe americani și pe aliații lor să lanseze o operațiune militară de protejare a navelor comerciale, scrie Associated Press.
O dronă marină lansată din Yemen de rebelii Houthi a ajuns la „câteva mile” de navele marinei americane și de navele comerciale din Marea Roșie înainte de a se detona, joi, la doar câteva ore după ce SUA și aliații ei au emis un ultim avertisment către gruparea susținută de Iran, cerându-i să înceteze atacurile sau să suporte potențiale acțiuni militare.
Viceamiralul Brad Cooper, șeful operațiunilor Marinei americane în Orientul Mijlociu, a declarat că a fost pentru prima dată când rebelii Houthi au folosit o navă marină fără pilot, de la începutul campaniei de hărțuire a navelor din Marea Roșie.
Fabian Hinz, expert în rachete și cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a declarat pentru Associated Press că dronele marine sunt însă o parte esențială a arsenalului grupării Houthi și au fost folosite în timpul luptelor anterioare, împotriva forțelor coaliției saudite care au intervenit în războiul din Yemen.
Dronele marine au fost folosite în mod regulat drept vehicule kamikaze, care explodează la impact.
Cele mai multe dintre dronele marine ale grupării sunt probabil asamblate în Yemen, dar sunt adesea echipate cu componente fabricate în Iran, a declarat Hinz.
La ONU, ambasadorul adjunct al SUA, Christopher Lu, a declarat miercuri, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate, că Iranul a furnizat grupării Houthi bani și sisteme avansate de armament, inclusiv drone, rachete de croazieră și rachete balistice.
El a spus că Iranul a fost, de asemenea, implicat în planificarea atacurilor lansate de rebelii Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie.
Oficialul a spus că Statele Unite nu caută o confruntare cu Iranul, dar Teheranul are o alegere de făcut.
„Își poate continua cursul actual”, a spus Lu, „sau își poate retrage sprijinul fără de care (rebelii) Houthi ar întâmpina greutăți în a urmări și ataca eficient navele comerciale care navighează pe rutele de transport maritim prin Marea Roșie și Golful Aden”.
Avertismentul lansat de SUA a generat temeri privind o posibilă extindere a conflictului din Gaza, care zguduie deja Orientul Mijlociu.
O declarație semnată miercuri de Statele Unite, Australia, Bahrein, Belgia, Canada, Danemarca, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Noua Zeelandă, Singapore și Regatul Unit a transmis rebelilor Houthi ceea ce un înalt oficial al administrației Biden a descris ca fiind un ultim avertisment.
„Fie ca mesajul nostru să fie acum clar: solicităm încetarea imediată a acestor atacuri ilegale și eliberarea navelor și echipajelor reținute ilegal”, au afirmat țările în declarație.
„Gruparea Houthi va purta responsabilitatea consecințelor în cazul în care va continua să amenințe vieți, economia globală și libera circulație a comerțului pe căile navigabile critice din regiune”, a mai spus declarația.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a evitat să specifice dacă atacul de joi va fi urmat de o acțiune militară aliată.
„Voi lăsa declarația să vorbească de la sine”, a declarat Ryder.
De la sfârșitul lunii octombrie, rebelii Houthi au lansat zeci de drone și rachete asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie, nave care, au spus ei, ar avea legături cu Israel. Navele de război ale marinei americane au interceptat, de asemenea, rachete balistice despre care Pentagonul spune că se îndreptau spre Israel.
Cooper a declarat că, în total, 61 de rachete și drone au fost doborâte de navele de război americane.
Drept răspuns la atacurile Houthi, secretarul apărării Lloyd Austin a anunțat în decembrie operațiunea Prosperity Guardian, în cadrul căreia Statele Unite și alte țări au trimis nave suplimentare în sudul Mării Roșii pentru a asigura protecția navelor comerciale care trec prin strâmtoarea critică Bab el-Mandeb.
Cooper a declarat că 1.500 de nave comerciale au putut tranzita în siguranță de când a fost lansată operațiunea, pe 18 decembrie. Rebelii și-au continuat însă atacurile.
Cooper a declarat că Operațiunea Prosperity Guardian are un caracter exclusiv defensiv și este separată de orice acțiune militară pe care SUA ar putea să o întreprindă în cazul în care atacurile Houthi continuă.
Statele Unite, Marea Britanie și Franța furnizează în prezent majoritatea navelor de război, iar Grecia și Danemarca vor furniza, de asemenea, nave, a spus el.