Record de pelerini la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. CIFRA uriașă care demonstrează că românii își mai pun speranța doar în credință

acum 1 an 194

Duminică, undeva spre prânz, în ultima zi de pelerinaj la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, mai bine de 50.000 de oameni aşteaptă la un rând care se întindea pe câţiva kilometri.

Potrivit organizatorilor, peste 320.000 de oameni s-au închinat la racla Sfintei Parascheva.

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva

Racla a fost scoasă în urmă cu o săptămână din Catedrala Mitropolitană şi aşezată într-un baldachin construit special în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Anul acesta au fost aduse în pelerinaj şi moaştele Sf. Andrei Criteanul, de la o catedrală din Grecia.

Pentru a ajunge la baldachinul în care sunt depuse spre închinare raclele cu moaştele celor doi sfinţi timpul de aşteptare a fost de aproximativ 20 de ore.

În preajma datei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în fiecare an Iaşul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară şi al cincilea mare centru de pelerinaj din Europa.

Conform tradiţiilor populare, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a oamenilor sărmani. Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte Hramul acesteia pe 14 octombrie.

Cuvioasa Parascheva, cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă, s-a născut în Tracia răsăriteană, astăzi Boiados, nu departe de Constantinopol, la începutul secolului al XI-lea.

Ea a murit la vârsta de 27 de ani. Moaştele acesteia au fost dăruite în 1641 domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci. În acelaşi an, moaştele Cuvioasei Parascheva au ajuns la Iaşi, fiind aşezate în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”, aflată în prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gândită pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva.

Acolo au stat până în decembrie 1888, când au scăpat ca prin minune dintr-un incendiu, fiind transferate mai târziu în noua Catedrală Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi în prezent.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Tot atunci s-a decis ca prăznuirea hramului acesteia să fie pe data de 14 octombrie.

Sursa: https://www.gandul.ro/actualitate/record-de-pelerini-la-racla-sfintei-cuvioase-parascheva-cifra-uriasa-care-demonstreaza-ca-romanii-isi-mai-pun-speranta-doar-in-credinta-20074246

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.