„Regina gunoiului”, o fostă stripteuză, arestată în cazul celei mai grave infracţiuni de mediu din Suedia. 200.000 de tone de deşeuri au fost aruncate ilegal

acum 10 luni 75

Compania NMT Think Pink, condusă de Bella Nilsson, care și-a luat numele de Fariba Vancor, este suspectată că a aruncat ilegal cel puțin 200.000 de tone de deșeuri. „Regina gunoiului” și alte 10 persoane, printre care și fostul ei soț, au fost puse sub acuzare de un tribunal din Suedia în ceea ce este considerată cea mai gravă crimă împotriva mediului din țară nordică din ultimii 50 de ani, relatează The Guardian și postul public SVT.


NMT Think Pink este acuzată că a îngropat şi aruncat ilegal zeci de mii de tone de deşeuri în 21 de locaţii din 15 municipalităţi din Suedia, în ceea ce procurorii au descris drept o infracțiune „foarte gravă”.


În timpul anchetei au fost găsite niveluri nocive de arsenic, dioxină, plumb, zinc, cupru şi produse petroliere.


Antreprenoarea Bella Nilsson, care s-a autointitulat „regina gunoiului”, şi fostul ei soţ, Thomas Nilsson, sunt acuzaţi că ar fi provocat mai multe incendii şi i-au expus locuitorilor din apropiere la deşeuri toxice.


Într-un depozit din Hova au fost depozitate cantități mari de deșeuri industriale, care au luat foc în februarie 2019. Incendiul a provocat daune majore.


Prețul intervenției î s-a ridicat la aproximativ șapte milioane de coroane, circa 6,3 milioane de euro, un cost pe care statul l-a acoperit.


Peste 200.000 de tone de deșeuri au fost aruncate în diverse locuri, scrie Göteborgs-Posten, care a fost în contact cu cele 15 municipalități afectate.


Toţi acuzaţii neagă faptele.


Joi, 28 decembrie, la o audiere la tribunalul districtual Värmland din Karlstad, 5 persoane, inclusiv Vancor şi Nilsson, au fost acuzate de infracţiuni grave împotriva mediului, una de complicitate şi ajutor la comiterea de infracţiuni grave împotriva mediului şi cinci infracţiuni împotriva mediului.


Documentele instanţei arată că cei cinci acuzaţi de infracţiuni grave asupra mediului au fost acuzaţi de gestionarea deşeurilor „într-un mod care a provocat sau ar putea provoca poluare care a fost sau ar fi putut fi dăunătoare sănătăţii umane, animalelor sau plantelor”.


Aceştia sunt acuzaţi că au depozitat deşeuri „la diverse proprietăţi din Suedia nesortate, zdrobite, măcinate şi/sau fără măsuri de protecţie adecvate”, că le-au transportat între proprietăţi şi au îngropat deşeurile sau le-au folosit ca material de umplutură, le-au înfăşurat în baloturi şi au renunţat la controlul asupra deşeurilor.


Procurorul Anders Gustafsson a declarat că ancheta preliminară, care are un dosar de 45.000 de pagini, „este cea mai mare infracţiune de mediu din Suedia din punct de vedere al scopului şi organizării”.


Procesul este de aşteptat să dureze câteva săptămâni şi să implice aproximativ 150 de martori.


Firma de deșeuri a fost fondată în 2012. În 2016, compania a luat numele NMT Think Pink. În 2020, a fost declanșată ancheta cu privire la suspiciunile de infracțiuni grave împotriva mediului.


Între timp, compania „reginei gunoiului” a dat faliment.


Stripteuză, patroană de cluburi de noapte, închisoare


Postul TV4 a notat că, înainte de a deschide compania de deșeuri, Bella Nilsson a fost manager de club de noapte și stripteuză.


Drumurile ei s-au încrucișat cu cu unul dintre cei mai mari gangsteri ai Suediei, Mille Markovici.


În 1998, Bella Nilsson, care și-a schimbat numele de mai multe ori, a fost condamnată la trei ani și jumătate de închisoare pentru infracțiuni contabile la unul dintre cluburile de noapte pe care le conducea.


Foto: captură svd.de


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/regina-gunoiului-arestata-in-cazul-celei-mai-grave-infractiuni-de-mediu-din-suedia-4760129

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.