Șeful Serviciului General de Securitate al Israelului, Shin Bet, Ronen Bar, și-a asumat personal responsabilitatea pentru atacul neprevenit al militanților Hamas asupra țării. A făcut asta într-o scrisoare publică trimisă către ofițerii de informații și familiile lor.
„În ciuda unei serii de acțiuni pe care le-am desfășurat, din păcate, sâmbătă, nu am reușit să generăm un avertisment suficient care să permită zădărnicirea atacului. Și responsabilitatea e mea, în calitate de șef al serviciului”, e citat Bar în ziarul israelian Yedioth Ahronot, care publică fragmente din scrisoare.
El a menționat că va veni timpul pentru investigații adecvate, dar deocamdată Israelul este în război și trebuie să lupte.
Cu câteva ore înainte de atacul din 7 octombrie, instituția a identificat o mișcare neobișnuită în Fâșia Gaza, ceea ce a dus la un apel telefonic târziu între oficiali înalți. Totuși, potrivit rapoartelor mass-media în limba ebraică, Bar s-a dus la sediul agenției și a ordonat ca o echipă mică să fie dislocată la granița cu Gaza, anticipând un atac la scară mică.
Cel puțin 10 membri ai Shin Bet au fost uciși în timpul atacurilor din 7 octombrie, potrivit agenției.
„Suntem într-un război, nu într-o rundă (de luptă, n.red). O rundă pe care o câștigi cu o fotografie a victorie și apoi tăcere; un război se încheie cu o victorie decisivă și o schimbare de situație. Nu există limită de frontieră, nici limită de timp. Până la capăt!”, adaugă Bar.
Anterior, șeful Statului Major General al Forțelor de Apărare Israeliene, Herzi Halevi, a recunoscut că armata nu a făcut față responsabilităților în timpul atacului militanților Hamas. „Forțele de Apărare Israelului sunt responsabile pentru securitatea țării și a cetățenilor săi. Și sâmbătă [7 octombrie], în comunitățile de la granița Fâșiei Gaza, nu am reușit să ne îndeplinim responsabilitățile. Ne vom da seama de ce s-a întâmplat acest lucru, dar acum este momentul să luptăm”, a spus Halevi, pe 12 octombrie.
Teroriștii Hamas, care controlează Fâșia Gaza, au atacat Israelul pe 7 octombrie. Militanții au tras aproximativ trei mii de rachete în toată țara, după care au intrat în zonele de graniță, ucigând și luând ostatici rezidenți locali și personal militar.
Forțele de Apărare Israelului au răspuns lansând bombardamente masive în Fâșia Gaza și pregătindu-se pentru o operațiune la sol. Potrivit ultimelor date, peste 1.300 de israelieni au fost uciși în urma atacului militanților Hamas, iar alte 199 de persoane au fost luate ostatici. Atacurile aeriene israeliene în Fâșia Gaza au ucis cel puțin 2.750 de palestinieni.