Brassói este un fel de mâncare unguresc, un amestec de carne de porc şi cartofi. Brassói înseamnă în limba română Braşov şi există o legătură între felul de mancare şi oraşul de la poalele Tâmpei, dar nu una foarte clară. Vă recomandăm să încercaţi această reţetă de Brassói, friptură braşoveană sau friptură a la Braşov, sigur nu vă va dezamăgi preparatul obţinut!
Ingrediente
600 de grame de pulpă de porc slabă sau mușchi de porc;
1 lingură de amestec de condimente pentru carne de porc;
2 cepe roșii;
8 căței de usturoi;
100 de grame de slănină afumată cu carne;
100 ml de vin alb sec;
2 lingurițe de cimbru mărunțit;
1 legătură de pătrunjel proaspăt;
1 ardei gras roșu;
600 de grame de cartofi;
1 linguriță de rozmarin.
Mod de preparare
Carnea se spală, se usucă și apoi se feliază și se taie în bucăţi mai mici. Carnea se presară cu amestecul de condimente. Ceapa și usturoiul se curăță și se toacă mărunt.
Slănina se taie în bucăţele asemănătoare cu carnea și se prăjește până devine roşiatică. Se adaugă carnea peste ea și se prăjește timp de 2-3 minute, apoi se toarnă vinul și se lasă să se evapore. Se adaugă ceapa și usturoiul, se presară cu cimbru, se sărează și se piperează după gust, apoi se gătește la foc mic, acoperit, până când carnea devine moale. Dacă lichidul se evaporă, acesta se completează mereu cu puțină apă caldă, supă de carne sau mai mult vin alb.
Pătrunjelul se spală și se toacă fin. Ardeiul se curăță de semințe și se taie cubulețe mici. Carnea se prăjește în grăsime, se adaugă cubulețele de ardei, apoi se sarează, se piperează și se amestecă bine.
Cartofii se spală, se fierb în coajă până devin puțin moi (aproximativ 10 minute). Se scurg, se curăță de coajă și se taie cubulețe. Cubulețele de cartofi se prăjesc în ulei, se adaugă rozmarin, apoi se amestecă cu carnea și se presară cu pătrunjel.
Conform unor rețete, la Brassoi se adaugă și mazăre. Aceasta trebuie gătită separat până devine moale, în timp ce carnea se frăgezește, și apoi se adaugă la carne.
Sursa foto: shutterstock.com
Încearcă şi aceste rețete de friptură de porc la cuptor!