Checul este mereu o idee bună când ai poftă de ceva dulce. Nu se prepară greu, are puţine ingrediente şi este gata repede.
O idee de chec este cea a lui Radu Anton Roman, apărută în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Ingrediente1 kg făină
1,5 pachet unt
8 ouă
100 g stafide
1 păhărel mic de rom
coaja de la 1 lămâie
praf de copt
zahăr vanilat
1 ceaşcă mare zahăr (300 g)
50 g mieji de nucă măcinaţi
Mod de preparareSe freacă untul cu jumătate din zahăr şi 8 gălbenuşuri până se face pastă Praful de copt se dizolvă în rom. Se adaugă coaja de lămâie, zahăr vanilat, romul cu praf de copt, nuca, stafide, şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă deasă cu restul de zahăr. Se amestecă toate şi, încet, încet, se adaugă făina, câte un pic.
"Tăvile se tapetează cu hârtie unsă cu unt şi se umplu cu aluat. Cuptorul trebuie să fie încins la început şi molcomit apoi; când s-a rumenit şi a prins coajă, e ga...