Mesele de Crăciun nu sunt complete dacă nu conțin și dulciuri din belșug. Pentru că de pe masa de sărbători nu pot lipsi cozonacii, fursecurile, eclerurile, brioșele ori cornulețele, mai jos am selectat cele mai bune rețete de prăjituri de Crăciun.
Sărbătorile de iarnă sunt momentul ideal pentru a-i aduna pe toți membrii familiei la masă. Ocazia perfectă pentru a petrece timp de calitate cu familia, dar și pentru a vă bucura împreună de cele mai bune preparate gătite din suflet de mama și bunica. Pe lângă rețetele clasice de sarmale de Crăciun, piftie ori cârnați de casă, prăjiturile nu lipsesc niciodată, ba chiar completează meniul de sărbătoare. Pentru un plus de inspirație, îți lăsăm mai jos rețete pentru prăjituri de Crăciun, simple, dar extrem de gustoase . Iată ce îți recomandăm să încerci anul acesta de sărbători.
Rețete de prăjituri de Crăciun
Rețetă pentru cozonac cu cacao, nucă și rahat
Ingrediente:
Pentru aluat de cozonac:
1 kg faină;
500 ml lapte;
4 ouă;
250 gr zahăr;
50 gr unt;
50 ml ulei;
50 gr de drojdie proaspătă;
coaja de lămâie;
un praf de sare;
Pentru umplutură:
3 linguri de cacao;
o fiolă cu esență de rom;
250 de gr de rahat tăiat cubulețe;
250 gr de nucă măcinată;
100 g stafide;
150 gr zahăr;
4 albușuri.
Mod de preparare cozonac cu cacao, nucă și rahat
Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare.
În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc. Se încălzește laptele și se adaugă peste galbenușuri. Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.
Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros. Albușurile se bat spumă cu zahăr.
Se adaugă cacao, nucă toccata și se amestecă întrega compoziție. După ce aluatul a crescut, se împarte în două părți, iar prima parte se împarte din nou în două. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas.
Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.
Sursă rețetă: culinar.ro
Rețete de prăjituri de Crăciun - cel mai bun chec
Ingrediente:
5 ouă;
200 grame de faină;
200 grame zahăr;
1 plic de praf de copt;
1 plic de zahăr vanilat;
2 linguri de cacao;
4 linguri de ulei;
1 praf de sare;
100 ml lapte.
Mod de preparare
Separă albușurile de gălbenușuri. Galbenușurile le vei bate cu zahăr. E mai bine să folosești zahăr pudră, căci se topește imediat. Albușurile le vei bate spumă. Pune în ele puțină zeamă de lămâie (sau chiar un strop de oțet) sau un praf de sare, ca să se întărească și să devină o spumă perfectă.
Amestecă gălbenușurile cu uleiul și făina. Să pui faină puțin câte puțin, în timp ce amesteci, ca să nu ai cocoloașe. Așa sigur vei avea un chec pufos. Amestecă și laptele la temperatura camerei. Amestecă și albușurile bătute spuma și amestecă ușor cu o lingură. Dacă ai amestecat până acum cu mixerul, uită de el când încorporezi albușurile.
Împarte aluatul de chec în două: într-o jumătate de compoziție pui vanilie, iar în alta pui cacao. Pune în tavă o parte din compoziție, apoi toarn-o și pe a doua și cu o furculiță sau un bețișor pentru frigărui, marmorează checul.
Checul pufos se poate prepara și doar cu cacao (în acest caz pui 3-4 linguri de cacao) sau doar cu vanilie (cu 2-3 pliculețe de zahăr vanilat). Poți să pui în acest chec pufos nuci, ciocolată, stafide și alte fructe uscate, poți să îl servești pudrat cu zahăr sau cu nucă de cocos.
Sursa: avantulliber.ro
Rețete de prăjituri de Crăciun pentru întreaga familie
Rețetă de tort cu cremă caramel și ciocolată
Ingrediente
Pentru blaturi:
150 g unt;
300 g zahăr (pudră);
4 ouă;
300 g iaurt natural;
100 ml lapte;
375 g făină;
50 g cacao;
10 g praf de copt;
esența de vanilie;
1/2 boabă de tonka;
Pentru crema de ciocolată:
400 g ciocolată (54%cacao);
400 ml smântână pentru frișcă/frișcă lichidă;
250 g mascarpone;
esența de vanilie;
Pentru crema caramel:
150 g zahăr;
250 ml lapte;
2 linguri amidon;
125 g mascarpone.
Mod de preparare
Blaturi pentru tort cu cremă caramel și ciocolată:
Untul topit parțial se mixează cu zahărul și un praf de sare până devine cremos. Se adaugă apoi ouăle pe rând, mixând bine după fiecare, laptele, esența de vanilie, boabă de tonka răzuită și iaurtul. La final cernem în castron faină, cacaoa și praful de copt. Mixăm bine, până compoziția devine omogenă. Aceasta va avea consistența unei smântâni mai groase. În funcție de făină și de tipul de cacao s-ar putea să mai fie necesar să puneți puțin lapte în plus.
Compoziția pentru blat o împărțim în 6 părți și vom coace 6 blaturi subțiri, într-o tavă de 26 cm diametru, tapetată cu hârtie de copt, la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilație). Blaturile coapte se scot pe un grătar și se lasă la răcit cu tot cu hârtia de copt.
Cremă de ciocolată pentru tort:
Ciocolata ruptă bucățele, amestecată cu smântână pentru frișcă, se topește într-un vas, la foc mic. Se amestecă încontinuu, până ciocolată este topită, fără a da în clocot. Vasul se da la rece până crema se răcește foarte bine și începe să se întărească. Crema răcită se mixează puțin, pentru omogenizare, apoi se adaugă mascarponele și esență de vanilie. Se mixează bine. Se dau deoparte 2 linguri din cremă, pe care le vom folosi la decor.
Cremă caramel pentru tort:
Zahărul îl caramelizăm într-o cratiță. Când a devenit lichid și de culoarea chihlimbarului turnăm cu atenție 100-150 ml lapte și lăsăm deoparte până se topește caramelul. Separat amestecăm amidonul cu restul de lapte. Când caramelul este topit punem cratița din nou pe foc. Când ajunge aproape de punctul de fierbere turnăm laptele cu amidon și amestecăm bine bine până compoziția se îngroașă. Dăm deoparte și lăsăm la răcit.
Peste crema călduță punem o folie alimentară și dăm la rece până se racește foarte bine. În crema răcită adăugam mascarponele și mixăm bine, până la omogenizare.
Asamblare tort cu cremă caramel și ciocolată:
Punem cremele în 2 posh-uri la care am atașat un dui cu vârf rotund. Le repartizăm între cele 6 blaturi, crema de caramel o punem la mijloc. Învelim în folie alimetară și dăm la frigider pentru câteva ore (de preferat peste noapte).
Idee de decor:
Marginea tortului am "îmbracat-o" într-o fâșie de dantelă de ciocolată.
tai o bucată de hârtie de copt de mărimea și înălțimea tortului.
topești 100 g ciocolată pe baie de aburi, pui într-o pungă mai groasă și tai un colț fin.
"desenezi" hârtia de copt cu ciocolată
pui fâșia de hârtie de copt de jur împrejurul tortului și dai la rece pentru câteva minute
dezlipești cu atenție hârtia de copt
Pentru decor am folosit frișca cu cremă de brânză, plus cele 2 linguri de cremă de ciocolată
smântâna pentru frișcă/friscă lichidă (200 ml) o mixezi până începe să prindă consistență
adaugi 1 lingură de zahăr pudră vanilat și crema de brânză (150 grame) și mixezi până crema devine fermă
pui crema într-un posh alternând-o cu crema de ciocolata și ornezi după preferință
Sursa: dulciurifeldefel.ro
Rețetă de cornulețe
Ingrediente
250 g făină;
125 g margarină;
100 g iaurt;
25 g drojdie;
25 g zahăr;
arome;
zahăr pudră;
rahat, gem.
Mod de preparare cornulețe:
Într-un vas se freacă drojdia cu zahărul până se lichefiază. Se adaugă apoi margarina topită(rece), sau foarte moale, puțină sare, iaurtul, coaja de lămâie și, la sfârșit, făina. După ce se frământă bine cu mâna (6-7 minute), aluatul se lasă într-un loc călduț, să crească (foarte puțin), cam 30 minute.
Se pune apoi pe o foaie de nailon, presărată cu puțină făină și se modelează în forma de sul mai gros, care se taie în 6 bucăți egale. Fiecare bucată se modelează în formă de minge; se acoperă. Aluatul e elastic, se lucrează foarte ușor.
Fiecare bucată se întinde cu sucitorul, în formă rotundă, de mărimea unei farfurii întinse; aceasta se taie cu ruleta sau cuțitul, trecut prin făină, în jumătate, apoi în sferturi și fiecare sfert în trei triunghiuri. Se obțin 12 triunghiuri egale.
La baza fiecărui triunghi se pune umplutura (rahat, gem) apoi se rulează, obținându-se cornulețe. Se așează în tava neunsă, cam la 1 cm distanță între ele, se lasă să crească aproximativ 15 minute. Se coc la foc mijlociu (cuptorul încălzit înainte) 15-20 minute, până se rumenesc puțin. Nu cresc prea mult, dar sunt fragede și gustoase. Se trec fierbinți prin zahăr pudră.
Sursa: gustos.ro
Rețete de prăjituri de Crăciun
Rețetă de brioșe
Ingrediente:
Mod de preparare:
Bate albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adaugă zahărul treptat, apoi esența de vanilie, până ce albușurile se țin de tel, însă până să devină lucioase. Separat, combină gălbenușurile cu untul topit, bicarbonatul, apoi cu făina. Încorporează gălbenușurile în albușuri cu o spatulă, cu mișcări delicate, de jos în sus.
Toarnă aluatul obținut în forme de brioșe unse bine înainte. Dă brioșele la cuptor pentru 20-25 de minute la 180 grade, sau până când acestea trec testul scobitorii. Încearcă să nu deschizi cuptorul până ce brioșele se rumenesc superficial, căci se vor dezumfla sigur.
Vezi și rețete de brioșe pentru Crăciun
Rețetă de turtă dulce
Ingrediente:
500 g făină
4 ouă
9 linguri miere
200 g zahăr pudră
1 linguriță mix de condimente: scorțisoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, anason.
1 linguriță bicarbonat
1 lingură zeamă de lămâie
Mod de preparare
Amestecă untul topit cu mierea, zeama de lămâie și zahărul, într-o crăticioară, pe focul mic. Dă de pe foc după ce s-a omogenizat și lasă la răcit. Între timp, amestecă ingredientele uscat (tot ce a rămas, cu excepția ouălor). Combină amestecul de unt topit cu ingredientele uscate. Bate ouăle și adaugă-le peste.
Frământă lent dar ferm aluatul de turtă dulce, până la omogenizare. Dacă încă ți se lipește de mâini, înseamnă că îi mai trebuie făină. Adaugă făină puțin câte puțin până ajungi la consistența dorită – aluatul final trebuie să fie elastic și nelipicios.
Acoperă castronul în care e aluatul cu un prosop curat și lasă să crească cel puțin 30 de minute. Încinge cuptorul și tapetează o tavă cu foaie de copt. Formează biluțe de turtă dulce din aluat și pune-le pe tavă, păstrând distanță de 1-2 cm între ele ca să aibă loc să crească fără să se lipească. Dă-le la cuptor 10-15-20 de minute (în funcție de cât de mari ai format turtele), verificând din când în când să nu se ardă.
Rețetă pentru tiramisu
Ingrediente
200 ml cafea tare
40 ml coniac
4 ouă
50 g zahăr
500 g mascarpone
150 g pişcoturi
2-3 linguri cacao
Mod de preparare
Se face cafeaua şi se lasă la răcit, apoi se pregătesc celelalte ingrediente. Se separă gălbenuşurile de albuşuri în două vase. Se pune zahărul peste gălbenuşuri. Cu ajutorul unui mixer, reglat la o viteză medie, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul. Se mixează gălbenuşurile cu zahărul circa 2 minute, până ce zahărul se dizolvă complet. Mascarpone se freacă până se înmoaie puţin şi se pune peste crema de gălbenuşuri. Cu ajutorul mixerului, se amestecă brânza mascarpone cu crema de gălbenuşuri.
Amestecul se mixează 1 minut, până ce se obţine o cremă omogenă, cu aspect lucios. Se mixează albuşurile circa 2 minute, până ce se obţine o spumă care se desprinde de vas. Peste crema de mascarpone şi gălbenuşuri se adaugă albuşurile bătute spumă şi se amestecă. Pişcoturile se înmoaie în siropul de cafea cu coniac şi se aşază într-o tavă, ca în imagine. Peste pişcoturi, se pune 1/2 din crema de ma-scarpone. Se adaugă încă un strat de pişcoturi. Se întinde restul de cremă, iar deasupra se presară cacao. Se pune la frigider cel puţin 3 ore.
Sursa: unica.ro
Rețetă pentru ecleruri
Ingrediente
250 gr de făină
100 ml ulei
300 ml apă
5 ouă
3 plicuri de zahăr vanilat
un praf de sare
Pentru cremă:
2 ouă
100 gr zahăr
1 plic zahăr vanilat
2 linguri de făină cu vârf
500ml lapte
esență de vanilie
Pentru glazura
50 gr unt
100 gr ciocolată cu lapte
1 lingură apă
1 lingura ulei
2 linguri de cacao
Mod de preparare
Cojile pentru eclere:Într-o crăticioară puneți apa la fiert împreună cu uleiul și sarea.Amestecați făina cu zahărul vanilatCând apa fierbe luați crăticioara de pe foc și adăugați făina. Amestecați energic până ce compoziția se desprinde cu ușurință de pe crăticioară.Adăugați ouăle pe rând, unul câte unul amestecând cu un mixer după fiecare, până se încorporează.Cu lingura puneți compoziția într-o pungă sau posh și dați formă eclerelor într-o tavă tapetată cu hârtie.Adăugați suficientă compoziție ca acestea să nu vă iasă foarte joase.Coaceți cojile la 180 grade timp de 25 de minute.
Crema de vanilie:Puneți ouale într-o crăticioară și le bateți bine. Adăugați zahărul și zahărul vanilatTurnați apoi făina și amestecați până la omogenizareÎnfierbântați laptele și îl adăugați treptat peste compoziția preparată înainte.Puneți oala pe foc, adăugați esența de vanilie și lăsați să se îngroașe compoziția amestecând tot timpul pentru a nu se lipi.Când compoziția s-a îngroșat suficient adăugați untul tăiat și amestecați până acesta s-a topit.
Glazura:Amestecați toate ingredientele și le puneți la bain Marie până s-au topit. Puteți pune și direct pe foc însă cu mare grijă să nu se încingă foarte tare. Luați de pe foc atunci când ciocolata începe să se topească și amestecați continuu până ce toate ingredientele s-au topit și încorporat. Dacă este nevoie mai puneți pe foc pentru câteva secunde.Dacă doriți, deasupra cremei de vanilie puteți pune și frișcă.
Rețete de prăjituri de Crăciun
Rețetă salam de biscuiți
Ingrediente
500 g biscuiţi simpli
100 g zahăr
100 ml lapte
100 g unt
300 g rahat
300 g nuci
50 g stafide
2-3 linguri rom
3 linguri cacao
1 linguriță coajă de lămâie sau de portocale
1 linguriță zahăr pudră sau cacao
Mod de preparare
Stafidele se curăţă, se spală cu apă călduţă şi se lasă la uscat pe o hârtie absorbantă. Se pun apoi într-un vas mai mic, se stropesc cu rom şi se lasă la macerat. Nucile se usucă în cuptorul încins, 10-15 minute, apoi se curăţă de coajă şi jumătate se dau prin maşina de tocat, iar cealaltă jumătate se toacă mărunt. Biscuiţii se zdrobesc astfel încât să se obţină bucăţi mici de aproximativ 1 cm, iar rahatul se taie cubuleţe mici.
Într-un vas de 2-3 l se face un sirop din zahăr şi lapte, apoi se adaugă untul şi cacaua. Se amestecă bine până se omogenizează şi se lasă să se răcească. Se amestecă cu nuca măcinată, biscuiţii pisaţi, rahatul, stafidele, coaja de lămâie şi nucile tocate. Dacă se obţine o compoziţie prea tare se mai adaugă o lingură de rom, iar dacă este prea moale se mai adaugă 2-3 biscuiţi pisaţi.
Totul se pune pe o foaie din celofan pudrată cu zahăr sau cacao şi se formează un sul gros, foarte compact, de 5-6 cm. Se păstrează la rece 3-4 ore, apoi se taie felii.
Albă ca Zăpada – prăjitura de Crăciun
Ingrediente Albă ca Zăpada
Ingrediente pentru 4 foi
150 ml ulei
3 ouă
150 gr zahăr
1 plic amoniu stins in 10 ml otet
un praf de sare
făină cât cuprinde
Ingrediente pentru cremă
250 gr unt
100 gr amidon alimentar
300 ml lapte
2 ouă
150 gr zahăr
zeamă și coajă de la lămâie
Mod de preparare Albă ca Zăpada
Cum se face crema pentru Albă ca Zăpada
Se pune laptele (250 ml) într-o cratiță la fiert. Seaparat, într-un bol, se amestecă zahărul, amidonul, ouăle și 50 ml lapte rece. Când laptele a început să fiarbă se adaugă compoziția de mai sus și se amestecă bine până se îngroașă și fierbe în clocot. Se ia cratița de pe foc, se pune compoziția într-un bol. Când este rece se spumează împreuna cu unt, zeama și coaja de la o lămâie.
Cum se fac foile
Într-un bol adăugăm ingredientele: uleiul, zahăr, ouă, amoniu stins in otet, praf de sare si amestecam pana se dizolva zaharul. Se adaugă treptat făina până obținem o compoziție aproape vârtoasă, potrivită pentru a fi intinsă.
Aceste foi se coc pe dosul tăvii. Luăm tava, o ungem cu ulei și, după ce am presărat un praf de faină, se întinde foaia. Se îndepărtează marginile și se introduce în cuptorul încălzit. Se lasă la copt cca 10 min. După ce coacem toate foile se lasă la răcit, după preferință cu foaie de copt intre ele.
Asamblarea prăjiturii
Foile coapte se umplu cu crema de mai sus, 4 foi, 3 straturi de cremă. Se așează o tavă cu o greutate, pentru uniformizare, și se lasă cca 10 min, apoi se introduce la rece până a doua zi.
Vezi și cum decorezi prăjitura Albă ca Zăpada
Prăjitură tăvălită cu nucă de cocos - prăjitura de Crăciun
Ingrediente prăjitură tăvălită cu nucă de cocos
Pentru blat:
200 g făină
200 g zahăr tos
5 ouă
1 linguriță cu vârf praf de copt
2 fiole esență de vanilie
130 g unt topit
Pentru glazură:
100 g unt
250 ml lapte
65 g cacao
370 g zahăr (pudră sau tos)
1 fiolă esență rom
Pentru tăvălit:
250 g nucă de cocos
Mod de preparare prăjitură tăvălită cu nucă de cocos
O prăjitură de casă pe care o poți pregăti rapid din doar câteva ingrediente. Cunoscută în toată lumea, sub mai multe denumiri, prăjitura tăvălită cu cocos se face în doar câțiva pași. Pentru început, preîncălzește cuptorul la treaptă mare.
Într-un vas mare, bate ouăle cu ajutorul unui mixer. Adaugă, treptat, zahărul și vanilia, până obții un amestec omogen și fin. Toarnă treptat, făina și praful de copt, amestecând ușor și cu gesturi largi cu o spatulă. Când s-a omogenizat, toarnă untul (topit și lăsat la temperatura camerei) și amestecă. Pune compoziția într-o tavă care nu se lipește și dă la cuptor 25 de minute.
Lasă pandișpanul la răcit și apucă-te de glazură. Topește untul ușor într-o cratiță, toarnă laptele și amestecă. Cerne zahărul și pudra de cacao, amestecă încet până începe să se îngroașe glazura. Spre final, adaugă esența de rom. Lasă un pic la răcit glazura. Între timp taie pandișpanul în cubulețe.
Înfige, pe rând, o furculiță în fiecare cub în parte, înmoaie bine în glazură până se acoperă uniform, scurge excesul și dă prin nuca de cocos. Lasă prăjitura tăvălită cu cocos la răcit bine înainte de servire.
Sursă – retete.unica.ro
Rețetă prăjitură inteligentă cu lămâie
Ingrediente prăjitură inteligentă cu lămâie
4 ouă la temperatura camerei
esență de vanilie
150 g zahăr
125 g unt moale
115 g făina 5
450 ml lapte călduț
50 ml suc de lămâie
coaja răzuită de la o lămâie
Pentru decor:
zahăr pudră
Mod de preparare prăjitură inteligentă cu lămâie
Preîncălzește cuptorul la 160° și unge cu unt o tavă pătrată de 20/20 cm sau una rotundă. Alege o tava nu foarte mare ca lățime sau lungime, deoarece dacă nu este suficient de înalt aluatul în tavă, exista riscul să nu se poată stratifica.
Separă albușurile de gălbenușuri și bate albușurile spumă, până când aceasta rămâne pe paletele mixerului, atunci când îl ridici
Freacă galbenușurile cu zahărul până obții o consistență cremoasă și ușoară. Adaugă untul și esența de vanilie, amestecă pentru 1-2 minute, apoi adaugă și încorporează făina.
Adaugă zeama și coaja de lămâie, apoi adaugă laptele treptat, până la omogenizare, urmat de albuțurile bătute.
Albușurile trebuie amestecate cu o spatulă, nu cu mixerul, și trebuie adaugate tot treptat, cât mai delicat.
Nu trebuie să omogenizezi aluatul, albușul trebuie să rămână oarecum vizibil în compoziție, deci încorporează albușurile superficial.
Toarnă aluatul în tavă de prăjitură și dă-o la cuptor pentru aproximativ o oră sau până ce se colorează auriu, iar prăjitura trece testul scobitorii.
Decorează prăjitură cu zahăr pudră.
Sursă: rețetepractice.ro
Vezi ce mai poți pune pe masa de Craciun