Reţete de preparate culinare pentru un mic dejun sârbesc

acum 1 an 149

Cicvara, kačamak, komplet lepinja sau kuvana pita - astfel poate arăta un mic dejun sârbesc. În general, acestea sunt preparate culinare tradiţionale pentru micul dejun în spaţiul ex-iugoslav. Iar dacă eşti o persoană care consumă fast-food sau preparate reci la prima masă a zilei, ai putea încerca să guşti din aceste mâncăruri simple şi delicioase.


Cicvara


Ingrediente


400 g brânză grasă;
200 g cașcaval;
800 ml apă;
50 g untură de porc;
320 g făină de porumb sau mălai.

Mod de preparare


Puneți untura de porc în apă și când dă în clocot, adăugați brânza. Când brânza începe să se topească, reduceți focul și presărați ușor făina de porumb pe suprafața apei. Nu amestecați, ci lăsați făina să fiarbă la suprafață timp de 15 minute. Apoi, adăugați cașcavalul, amestecați bine și serviți imediat.


Kačamak


Ingrediente


1 litru apă;
80 g untură de porc de casă;
320 g făină de porumb albă sau mălai;
sare.

Mod de preparare


Adăugați untura de porc în apă sărată și lăsați-o să fiarbă. Presărați ușor făina de porumb pe suprafața apei. Acoperiți parțial și fierbeți la foc mic timp de 45 de minute până la o oră, fără să amestecați. După acest timp, amestecați bine și serviți cu brânză sfărâmată sau cașcaval deasupra.


Kuvana Pita


Ingrediente


320 g foi de plăcintă;
400 g brânză;
80 g cașcaval;
4 ouă;
600 ml smântână pentru gătit;
ulei.

Mod de preparare


Separați albușurile de gălbenușuri și bateți albușurile până obțineți o spumă. Zdrobiți brânza cu o furculiță și amestecați-o cu cașcavalul și gălbenușurile, apoi încorporați treptat spuma de albușuri. Luați câte trei foi de plăcintă și ungeți fiecare cu ulei. Așezați umplutura de-a lungul unei laturi a ultimei foi și rulați într-un sul subțire. Așezați rulourile într-o tavă și coaceți timp de 15 minute la 180 de grade Celsius. Scoateți din cuptor și tăiați rulourile în bucăți mai mici. Turnați smântâna pentru gătit deasupra și reintroduceți în cuptor. Când smântâna începe să se umfle, plăcinta este gata.


Gogoşi miličini uštipci


Ingrediente


5 pumni de făină moale;
jumătate de cub de drojdie;
1 lingură de ulei;
1 lingură de oțet;
sare;
apă caldă.

Mod de preparare


Într-un castron, adăugați făina, sfărâmați drojdia peste ea și adăugați sarea, uleiul și oțetul. Turnați apă caldă peste acestea și amestecați cu o lingură. Când obțineți un aluat puțin mai gros decât cel pentru clătite, bateți-l cu lingura timp de 10 minute și lăsați-l să se dubleze în volum. Apoi, bateți-l din nou timp de jumătate din timpul inițial și lăsați-l să se dubleze din nou. Înmuiați o lingură în ulei fierbinte și luați cu ea câte o porție de aluat, aruncând-o în uleiul fierbinte. Gogoșile se vor întoarce singure, deci le scoateți când devin frumos aurii. Serviți gogoșile calde cu cașcaval, iaurt sau gem.


Komplet Lepinja


Ingrediente


1 lipie;
1 lingură de cașcaval matur;
1 ou;
grăsime topită (grăsime de la friptură).

Mod de preparare


Tăiați ca un capac în partea superioară a lipiei și puneți o lingură generoasă de cașcaval matur pe partea de jos, întinzând-o ușor. Spargeți un ou deasupra și amestecați-l ușor cu cașcavalul. Aşezaţi capacul deasupra și puneți în cuptor pentru a se rumeni ușor. Când este fierbinte, turnați grăsimea topită de la friptură peste lepinjă și capac.


Sursa foto: Shutterstock.com


Vezi şi idei pentru un mic dejun sănătos!


Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/retete-preparate-culinare-mic-dejun-sarbesc-4699276

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.