Tiramisu este un desert uşor, gustos şi rafinat. Există multe rețete de tiramisu, iar mai jos îți oferim o varietate de 10 rețete pe care le poți încerca pentru a-ți impresiona familia sau prietenii de sărbători. Iată care sunt cele mai bune rețete de tiramisu!
Rețete de tiramisu pe care să le încerci de sărbători
Tiramisu este o prăjitură gustoasă, dar despre care toată lumea are impresia că se prepară tare greu. În realitate, tiramisu se pregăteşte foarte uşor, iar asta se poate vedea mai jos, în cele 10 rețete de tiramisu pe care ți le prezentăm.
Rețete de tiramisu - rețetă clasică
Ingrediente:
28-30 pișcoturi
500 ml cafea
Pentru cremă:
4 gălbenușuri
400 g brânză mascarpone
3 linguri whisky
un praf sare
300 g zahăr pudră
150 g fulgi de ciocolată
300 g frișcă
2-3 picături extract de vanilie
Mod de preparare:
Se freacă gălbenușurile cu zahărul pudră, apoi se adaugă brânza mascarpone și whisky în crema de gălbenușuri. Se încorporează cele două creme și se mai mixează 5-10 minute, până când se obține o cremă foarte fină. Se înmoaie pișcoturile în cafea și se aşază într-un strat în formă tapetată cu folie de plastic. Se toarnă un strat de cremă, unul de pișcoturi și tot aşa. La final, se ornează cu fulgii de ciocolată și se pune la rece.
Rețetă de tiramisu la pahar
Ingrediente:
200 ml cafea
100 g zahăr
2 bucata gălbenuşuri
200 g frişcă naturală
200 g brânză mascarpone
16 bucati pişcoturi
2 bucati plicuri zahăr vanilat
praf sare
Mod de preparare:
Se pregăteşte cafeaua şi se lasă la răcit. Între timp, gălbenuşurile se freacă cu un praf de sare şi apoi cu zahărul pudră şi zahărul vanilat. Se adaugă şi puţină frişcă bătută. După care se adaugă crema mascarpone. Rezultatul se lasă câteva minute la rece. În cafea, se pune şi puţin whisky şi se însiropează pişcoturile. Se aşează în cupe un strat de cremă, unul de frişcă, pişcoturi, cremă şi iar frişcă. Se ornează cu ciocolată şi se seveşte după ce a fost ţinută cel puţin 1-2 ore la rece.
Sursa: retete.unica.ro
Rețetă de tiramisu la pahar cu struguri
Ingrediente:
1/2 kg boabe de struguri foarte dulci
250 g mascarpone
160 g zahăr
3 ouă
4 pişcoturi
o lingură cacao
Pentru sos:
250 ml apă
125 g zahăr
50 g cafea solubilă
o lingură amidon
Mod de preparare:
Pentru sos, se fierb apa şi zahărul, se adaugă cafeaua, amidonul și se amestecă până se omogenizează bine. Se trage de pe foc şi se lasă aşa 10 minute.Între timp, gălbenuşurile şi 60 g zahăr se amestecă la bain-marie, iar albuşurile se bat spumă cu restul de zahăr. Mascarpone se amestecă puțin, apoi i se adaugă compoziţia cu gălbenuş și spuma de albuş. În pahare se repartizează sos de cafea, câte un pișcot fărâmat, cremă de mascarpone și boabele de struguri, un alt strat subțire de sos de cafea și iar cremă și boabe de struguri. Se lasă la frigider 6 ore. Se servesc ornate cu cacao.
Sursa: libertateapentrufemei.ro
Rețetă de tort tiramisu
Ingrediente:
500 ml cafea tare
2 linguri zahăr pentru îndulcit cafeaua
200 linguri lichior de cafea
150 g pişcoturi pentru tiramisu
4 gălbenuşuri
100 g zahăr
300 g mascarpone
2 linguri cacao
câteva frunze de mentă pentru ornat
Mod de preparare:
Cafeaua călduţă se îndulceşte cu două linguri de zahăr şi se amestecă cu lichiorul de cafea. Pentru cremă, se bat gălbenuşurile cu 100 g zahăr, până când se topeşte tot zahărul şi se obţine o cremă albă. Se pune apoi la bain-marie şi se mai bate 10-15 minute, până se obţine o cremă groasă, de consistenţa smântânii. Se lasă apoi să se răcească şi se adaugă puţin câte puţin mascarpone.
Se toarnă jumătate din cafeaua răcită într-o farfurie adâncă, apoi se trec jumătate din pişcoturi prin cafea. Se lasă să se îmbibe doar 1-2 secunde şi se aşază ordonat pe un platou. Se toarnă trei sferturi din cremă, apoi se îmbibă în cafea un nou strat de pişcoturi, se aşază peste cremă şi se acoperă cu restul de cremă. Se pune la frigider minimum 3 ore. Se ornează cu pudră de cacao şi frunze de mentă.
Rețetă de tort tiramisu cu ciocolată
Ingrediente:
Pentru cremă:
100 ml cafea
50 ml lichior de ciocolată
250 g mascarpone
500 ml frișcă lichidă
2 pliculețe zahăr vanilat
50 gr ciocolată cu rom, tăiată
Pentru blat:
200 g unt, la temperatura camerei
250 g zahăr
6 oua separate
210 g făină
40 g praf de cappuccino
1 plic și jumătate de praf de copt
50 g ciocolată cu rom, topită
25 ml cafea.
Mod de preparare:
Pentru blat, încălzește cuptorul la 180⁰C și unge cu unt, apoi tapetează cu făină două tavi rotunde. Într-un vas, bate untul cu zahărul și 6 gălbenușuri, ciocolata topită și cafeaua. Adaugă făina, praful de cappuccino și praful de copt și amestecă. Într-un alt vas, bate albușurile spumă cu un praf de sare, apoi înglobează-le în amestecul cu unt.
Împarte compoziția obținută în cele două tăvi și da-o la copt 20-30 minute până când crește. Lasă blaturile să se răcească, apoi taie fiecare blat în jumatate, pe orizontală. Însiropează blaturile cu 100 ml cafea. Pentru cremă, bate frișca până când se întărește ușor apoi adaugă zahărul vanilat și amestecă. Adauga brânza mascarpone și lichiorul de ciocolată și amestecă. Înglobeaza apoi bucățelele de ciocolată.
Pentru asamblare, așază un blat însiropat pe o farfurie. Unge blatul cu un sfert din cremă și așază deasupra un alt blat însiropat. Repetă procedura cu blaturile și crema rămasă astfel încât ultimul strat să fie unul de cremă. Pune tortul în frigider cel puțin o oră, după care va fi gata de servit.
Sursa: retete.unica.ro
Rețetă de tiramisu raw vegan
Ingrediente:
60 de ml de vin Marsala
125 de ml de expresso
2 linguri de pudră de cacao
1 lingură de cafea macinată
80 de ml de sirop de orez
80 de grame de semințe de chia
2 lingurițe de extract de vanilie
40 de grame de boabe de cacao
150 de grame de prune uscate, fără sâmburi
185 ml de apă
400 ml de lapte de cocos
Mod de prepare:
Pune prunele uscate într-un bol, într-un amestec de vin și expresso și lasă-le timp de 3 ore să absoarbă lichidul. Combină pudra de cacao cu două linguri de sirop de orez, cafea, 40 de grame de semințe de chia, 150 ml de lapte de cocos și 185 ml de apă. Amestecă totul foarte bine, apoi pune compoziția obținută într-un recipient din plastic și las-o la frigider timp de alte trei ore.
Amestecă extractul de vanilie cu 40 de grame de semințe de chia, două linguri de sirop de orez și 250 ml de lapte de cocos. Pune compoziția obținută într-un recipient de plastic și las-o la rece timp de trei ore.
Pune într-un bol prunele uscate, apoi acoperă-le cu un strat de spumă de vanilie, un strat de spumă de cacao, iar la final încă un strat de spumă de vanilie. La final, decorează desertul cu cateva boabe de cacao.
Rețetă de tiramisu cu cireșe
Ingrediente:
300 g cireșe
10-12 pișcoturi
o cafea tare
250 g mascarpone
2 ouă
250 g zahăr
un plic zahăr vanilat
2 linguri zahăr pudră
Pentru servit: 250 g cireșe proaspete
Mod de preparare:
Cireșele fără sâmburi și codițe și spălate bine se taie în două și se pun la fiert cu 100 g zahăr și apă cât să le depașească puțin. Se lasă 30 de minute. Între timp, gălbenușurile se bat cu mascarpone, zahărul vanilinat și restul zahărului.
Albușurile se bat cu cele două linguri de zahăr pudră și se adaugă peste mascarpone. În pahare sau cupe se repartizează cireșele fierte. Se pune crema mascarpone, pișcoturi trecute prin cafea, iarăși mascarpone și se lasă o oră la rece.
Se servește cu cireșe proaspete.
Sursa: libertateapentrufemei.ro
Rețetă de tiramisu cu inimioare
Ingrediente:
500 g mascarpone
400 g pişcoturi
250 ml espresso sau cafea tare
3 linguri de zahăr pudră
3 ouă
o lingură de cacao
3 linguriţe de lichior amaretto sau o linguriţă de esenţă de migdale
Mod de preparare:
Gălbenuşurile se bat bine cu zahărul, apoi se adaugă mascarpone şi se mixează iar. Se încorporează albuşurile bătute şi se bagă crema la frigider. În cafeaua răcită se adaugă lichiorul sau esenţa de migdale. Se înmoaie în amestec pişcoturile (nu se lasă în lichid, doar se cufundă puţin).
Se aşază în tavă un strat de pişcoturi, se toarnă jumătate din cremă, apoi se pune al doilea strat de pişcoturi şi iar cremă. Se aşază din loc în loc câteva inimioare de hârtie şi se pudrează prăjitura cu cacao, apoi se bagă la frigider. După ce înlături inimioarele, Tiramisu va fi decorat special de pentru a-i face o surpriză ”jumătății” tale, de ziua voastră.
Rețetă de tiramisu cu piure de castane
Ingrediente:
200 g biscuiţi digestivi
2 gălbenuşuri
100 g zahăr pudră
3 linguri lichior de nuci
250 g mascarpone
150 g piure de castane decongelat
250 ml frişcă lichidă
100 g cacao
Mod de preparare:
Două linguri de lichior se subţiază cu apa şi apoi se umezesc biscuiţii, care se farâmiţează cu mâna şi se pun pe fundul unor cupe. La bain-marie, se freacă gălbenuşurile cu 50 g zahăr. Se adauga o lingura cu lichior, amestecând continuu 5 minute. Se scoate de la bain-marie si se continua amestecarea pentru a se raci. Piureul de castane şi 125 g mascarpone se mixeaza si apoi se amesteca cu crema de galbenus. Restul de mascarpone se bate cu 50 g zahar si frisca lichida. Peste biscuiţi se pune un strat de crema de castane, dupa gust, se mai presara biscuiţi si apoi se pune crema de frisca. Se da la rece pentru 2 ore si se serveşte presarat cu cacao.
Rețetă de tiramisu cu zmeură
Ingrediente:
4 gălbenuşuri
200 g zahăr-pudră
500 g Mascarpone
2 plicuri zahăr vanilat
200 ml frişcă Hulala cu zahăr
50 g zahăr
100 ml lichior fructe de pădure
200 g zmeură
200 g pişcoturi
frişcă şi zmeură pentru decor
Mod de preparare:
Bate gălbenuşurile spumă la bain-marie, cu jumătate din zahărul pudră. După ce se răceşte crema, adaugă brânza Mascarpone, restul de zahăr- pudră şi zahărul vanilat. Bate frişca şi încorporeaz-o în cremă. Fă un sirop fiert din 50 ml apă cu 50 g zahăr. După ce s-a răcorit, amestecă în el lichiorul. Direct în vasul care vrei să faci prăjitura, aşază un strat de pişcoturi, pe care le însiropezi cu lichior. Pune apoi un strat de zmeură, după care întinzi un strat de cremă. Continuă cu alte trei straturi, în aceeaşi ordine. Pune la rece, să se întărească. Înainte de a servi, decorează cu frişcă proaspăt bătută şi fructe.
Rețete de tiramisu. Mai multe regiuni ale Italiei – Veneţia, Lombardia, Piemonte, Toscana – îşi dispută “paternitatea” acestei combinaţii rafinate de cafea, brânză mascarpone şi pişcoturi. Cercetătorii tind totuşi să creadă că ea a apărut pe teritoriul Sienei. Cert este că, datorită reputaţiei sale, tiramisu este un desert regăsit în meniurile tuturor restaurantelor care se respectă din întreaga lume.
Tiramisu rapid, fără cafea
Ingrediente:
1 pachet (500 g) pișcoturi
500 g mascarpone
200 ml smântână pentru frișcă
5 linguri rase zahăr pudră
esență de vanilie
Ingrediente pentru sirop:
cca 500 ml apă
250 g zahăr
esențăde migdale
Ingrediente pentru ornat:
cacao
Mod de preparare:
Bate mascarpone cu smântână pentru frișca (prima la temperatura camerei, cea de-a doua cat mai rece), pana obtii o crema. Incorporeaza vanilia si zaharul pudra, apoi mai mixeaza pentru 1-2 minute.Pune apa cu zaharul la foc mediu si amesteca pana cand zaharul se dizolva. Cand siropul sta sa dea in clocot, ia-l de pe foc.Insiropeaza piscoturile pe rand si asaza-le pe o tava ingusta. Deasupra pune 1/3 sau 1/2 din crema, in functie de cat e de mare tava si deci, de cate randuri de piscoturi vei crea.Ultimul strat de crema poate fi intins cu o spatula, ca si celelalte, sau poate fi format cu un pos. Presara cacao deasupra si da Tiramisu la frigider minim o ora.
Sursa: www.retetepractice.ro
Tiramisu cu căpșune
Ingrediente:
400 grame de căpșune
1 lămâie, curățată de coajă și secționată
7-10 lingurițe de zahăr (aproximativ 50 grame)
3 gălbenușuri de ou
230 grame mascarpone
130 grame smântână grasă
zahăr pudră
milkshake căpșune (preparat din 2 căni de căpșune, tăiate felii, aproximativ 250 grame, mixate bine cu 130 grame de apă, 65 grame de zahăr alb granulat și 250 ml de lapte)
pișcoturi
Mod de preparare:
Se taie căpșunile în felii subțiri. Se pun într-un bol mic, se adaugă jumătate din sucul de lămâie și 2 lingurițe de zahăr. Se amestecă pentru a se combina și se lasă deoparte la macerat.
Se amestecă gălbenușurile de ou și 1/4 de cană de zahăr într-un bol metalic. Folosind un mixer electric, se mixează până când devin galben foarte pal și își triplează volumul. Dacă te îngrijorează consumul de ouă crude: pune castronul deasupra unui bain-marie și bate constant timp de 5 minute. Ia de pe foc și încorporează mascarpone în amestecul cald de ouă până se combină.
Pune restul de suc de lămâie și coaja de lămâie și dă întregul amestec deoparte.
Toarnă smântâna și zahărul pudră într-un castron mare și amestecă.
Pune cu grijă amestecul de mascarpone în smântâna bătută și încorporează-l pentru a se combina.
Pune milkshake-ul de căpșuni aproape de o tavă de copt de 28.5 x 22 cm, înmoaie repede pișcoturile în milkshake-ul de căpșuni și așază-le cu partea rotunjită în sus în vasul de copt pentru a crea un strat uniform.
Pune jumătate din cantitatea de felii de căpșuni peste pișcoturi într-un strat uniform.
Adaugă peste căpșuni un pic peste jumătate din cantitatea de mascarpone.
Continuați cu următorul strat de pișcoturi înmuiate în milshake, restul de căpșuni și mascarpone.
După gust se adaugă zahăr pudră sau alte flori comestibile deasupra.
Sursa:avantaje.ro
Sursă foto: 123rf.com