Toba este un preparat tradițional de Crăciun la români. Se face din organe, carne, picioare și ureche de porc. Toate ingredientele să toacă mărunt, iar mațul în care se pune totul este umplu cu zeama în care au fiert picioarele și urechea, astfel încât gelatina să închege tot preparatul. În funcție de zona României, toba se face diferit. Unii o fac și cu limbă, șorici, rinichi, carne de pe ciolan, pulpă de porc sau alte ingrediente.
Rețete de tobă pentru Crăciun
Tobă ardelenească
1,5 kg picioare de porc
1,5 kg limba de porc
500 g inimă de porc
500 g rinichi de porc
1 kg carne de porc
1,5 kg slănina cu șorici
80 g sare neiodata
30 g piper negru proaspat macinat
50 g boia dulce
120 g usturoi zdrobit
mațe groase, crete
vezică
Se spală toate picioarele, limba, inima, rinichii, carnea și slănina cu șorici bine și se clătesc cu apă rece. Se pun toate ingredientele, mai puțin rinichii, într-o oală cu 40 g sare, jumătate din piper și usturoi și se fierbe bine.
Se secționează rinichii și se lasă 30 de minute în apă rece cu oțet. Se iau bucățile de carne de la fiert și se lasă în zeama fierbinte doar limbile.
Se ia și limba și se curăță picioarele fierte. Oala cu zeamă se pune pe foc și se ia grăsimea, apoi se fierbe.
Se pun rinichii pentru câteva minute și apoi se scot. Toată carnea se porționează în cubulețe și zeama în care a fiert se lasă pe foc mic.
În zeama se pune restul de usturoi și boiaua. Toate cuburile de carne, organe și șorici se pun într-un castron și se adaugă zeama.
Mațele, stomacul, se spală și se clătesc, apoi se umple cu bucățelele de carne și zeamă. Se leagă bine la capete și se pun într-o tavă, alături de zeama fierbinte. După ce s-a fiert, se așează deasupra o tavă și ceva greu. Se lasă 2 ore și apoi se poate servi.
Tobă de pui
700g pulpe de pui dezosate
300g piept de pui
2 lingurițe de boia dulce
1 linguriță granule de usturoi
1 plic gelatină
sare
piper
Se taie pulpele și pieptul fașii subțiri și se condimentează cu boia, sare, piper și usturoi și gelatina. Se amestecă toate ingredientele și se pun într-o pungă de friptură închisă, apoi se pun într-o tavă de chec.
Se dă totul la cuptor 50 de minute la foc mare și după ce se scoate se lasă în tavă cu niște greutăți deasupra.
Se dă la frigider pentru câteva ore și după ce s-a răcit, se scoate totul din pungă și se servește.
Tobă de pui și de porc
1 ciolan mic de porc crud
3 pulpe mari de pui
1 plic de gelatină
frunze de dafin
sare
piper boabe și măcinat
4-5 căței de usturoi
Ciolanul de porc se spală și se une la fiert cu sare, foi de dafin și piper. După aceea se scoate carnea de pe oase și se toacă bucățele mici. Pulpele de pui se pun la fiert cu foile de dafin, piper boabe și gelatina.
După ce au fiert, se scoate carnea de pui, se iau pielițele și se ia de pe os, apoi se taie în bucăți și se amestecă cu carnea de porc. Se condimentează cu sare și piper și se pune într-o tavă de chec. Se adaugă în zeama rămas usturoi pisat și se amestecă, aopi se strecoară și se adaugă peste carne. Se acoperă totul cu folie alimentară apoi se bagă la frigider.
Când se scoate se poate servi.
Tobă moldovenească
2 kg cap de porc cu gușă
1 limbă de porc
1 inimă de porc
500 g carne macră
1 bucată stomac de porc
1 picior de porc
50 g usturoi
piper boabe
sare
250 ml vin alb
Carnea se spală bine și se pune la fiert, luând spuma. Apoi, se adaugă piperul boabe, cățeii de usturoi, sare și vin alb.
După ce a fiert bine, se scoate carnea și se strecoară zeama. Carnea se taie în bucățele mici și se condimentează cu sare și piper și într-un castron se adaugă alături de puțină zeamă rămasă în oala în care au fiert.
Se umple stomacul de porc după ce a fost spălat bine, apoi se închide la capăt cu o sfoară și se presează cu o greutate.
Se servește când a căpătat forma dorită.
Tobă mozaicată
o burtă de porc,
500 g fleică,
doi rinichi,
o lingură sare,
o linguriţă boia,
o limbă de porc,
câteva fâşii de şorici,
două urechi,
puţin piper,
200 g slănină,
o ceapă,
un pahar cu vin,
trei foi de dafin.
Se taie cubuleţe mici toate ingredientele, limba şi slănina se piperează, se sărează şi se dau cu boia, apoi se pun la fiert, cu apă atât cât să le acopere, până se frăgezesc şi scade apa.
Se curăţă burta şi se umple cu bucăţile de carne, limba şi slănina (tăiate pe lung) şi puţin din zeama în care au fiert.
Se coase şi se pune din nou la fiert, în apă rece, cam o oră şi jumătate.
În apă, alături de burtă, se pun şi ceapa, foile de dafin, paharul cu vin şi câteva boabe de piper.
Când e gata, se scoate, se lasă la scurs câteva ore şi se ţine la presat o zi, între două tocătoare din lemn.
Cum marinezi carnea de porc pentru o friptură delicioasă
Sursa foto: 123rf.com