Revanșa unturii. Un medic român explică de ce grăsimea tradițională este mai sigură la prăjit: „Este mai stabilă decât multe uleiuri vegetale”

acum 51 minute 6

Dezvăluirea privind untura a fost făcută de un medic din Galați care este și cadru didactic, cercetător și coordonator al unor campanii de sănătate publică.

„Mult timp, toate grăsimile saturate au fost puse la grămadă. Astăzi știm că untura are o structură specială, cu aproximativ 40–50% acizi grași mononesaturați, similari cu cei din uleiul de măsline. Acest profil o face mai stabilă la temperaturi înalte decât uleiurile bogate în omega-6”, explică Alexandru Nechifor, medic specialist în medicină internă.

Uleiul de floarea-soarelui, folosit pe scară largă în România, conține o proporție ridicată de acizi grași polinesaturați. Aceștia sunt benefici la rece, însă devin extrem de sensibili la oxidare atunci când sunt încălziți peste 160–170°C.

„În aceste condiții se formează aldehide și radicali liberi, compuși care pot contribui la inflamația cronică și stresul oxidativ”, adaugă medicul.

Avantajele unturii

Comparativ, untura, bogată în acizi grași...

Sursa: https://www.mediafax.ro/sanatate/revansa-unturii-un-medic-roman-explica-de-ce-grasimea-traditionala-este-mai-sigura-la-prajit-este-mai-stabila-decat-multe-uleiuri-vegetale-23652253

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.