Revoluția chirurgiei minim invazive în tratamentul cancerului de prostată – interviu cu Dr. Vlad Olaru, specialist în urologie

acum 1 an 189

Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul bărbaților. În România, sunt diagnosticate peste treizeci și două de cazuri la fiecare sută de mii de locuitori, iar jumătate dintre pacienți ajung să fie răpuși de această boală. Lipsa de informare, dar și rușinea semnalării unei probleme genitale, îi fac pe bărbați să ajungă abia în stadii extrem de avansate la medic. Chiar și așa, medicina a evoluat, iar astăzi, chirurgia minim-invazivă redă șansa la o viață normală pacienților cu afecțiuni ale prostatei. Am stat de vorbă pe larg cu Vlad Olaru, medic primar urolog, la Spitalul Memorial Băneasa, despre patologiile prostatei și abordările terapeutice.


Care sunt cele mai frecvente afecțiuni urologice oncologice, din sfera dumneavoastră de activitate? Există anumiți factori de risc pentru aceste patologii?


Cele mai frecvente afecțiuni uro-oncologice sunt reprezentate în special de neoplaziile aparatului urinar, aici vorbind de jos în sus, tumorile maligne ale penisului, testiculelor, prostatei, vezicii urinare, tumorile uroteliale înalte, tumorile renale și cele ale glandei suprarenale. De asemenea, putem discuta și de tumorile spațiului retroperitoneal care este, de asemenea, o arie de interes particulară. Factorii de risc sunt extrem de variați, începând de la vârstă, factorii de mediu, condițiile de muncă, fumat, obezitate și diferite afecțiuni asociate.


Ce tratamente de ultimă generație sunt disponibile pentru pacienții cu astfel de afecțiuni?


Tratamentul neoplaziilor urologice este variat, împărțindu-se în două categorii: medicamentoase (neinvazive) și invazive (chirurgicale și non-chirurgicale). Terapiile biologice, cum ar fi imunoterapia, câștigă teren în tratamentele medicamentoase pentru diverse tipuri de neoplazii. Radioterapia, cu rezultate notabile la pacienții cu cancer de prostată, devine tot mai des folosită în urologie. Chirurgia minim invazivă, inclusiv chirurgia robotică, devine standard de aur, însă chirurgia clasică rămâne și ea relevantă. Terapiile focale pentru tumori mici la nivelul prostatei și rinichilor sunt precise, iar tehnologia de rezecție folosind fluorescența ajută la o diagnosticare mai exactă. Inteligența artificială și analiza fractalică încep să joace un rol în diagnosticarea afecțiunilor urologice. Schimbări semnificative în abordarea terapeutică a neoplaziilor urologice sunt așteptate în următorii ani, cu modificări semnificative în indicațiile de tratament în ultimul deceniu.


Spuneați că intervențiile robotice devin un standard, care sunt beneficiile intervențiilor chirurgicale minim invazive în raport cu chirurgia tradițională?


Chirurgia minim invazivă a apărut din dorința de a reduce impactul traumei chirurgicale asupra organismului. De aici, bineînțeles, atunci când ne gândim la chirurgie minim invazivă, ne gândim la o recuperare rapidă a pacientului.


Ce înseamnă această chirurgie minim invazivă în urologie?


Chirurgia minim invazivă în urologie implică două aspecte principale: chirurgia endoscopică a tractului urinar inferior (care include uretra, prostată și vezica urinară) și chirurgia endoscopică a tractului urinar superior (care include uretere și rinichii). Această tehnologie utilizează camere video și instrumente chirurgicale specializate pentru a efectua intervenții în spații strâmte. Endoscopia urinară superioară este de obicei folosită pentru pacienții cu calculi renali sau alte afecțiuni funcționale sau neoplazice ale aparatului urinar.


O altă formă de chirurgie minim invazivă este chirurgia laparoscopică sau robotică pentru tratamentul afecțiunilor urologice benigne sau maligne.


Ce înseamnă chirurgia laparoscopică sau robotică?


Chirurgia minim invazivă, fie laparoscopică, fie robotică, presupune crearea unei camere de lucru în abdomen prin umflarea cu dioxid de carbon, în care se introduc instrumente chirurgicale pentru efectuarea intervenției. În chirurgia laparoscopică, chirurgul manevrează direct aceste instrumente, în timp ce în chirurgia robotică, un robot manevrează instrumentele sub supravegherea chirurgului de la o consolă de comandă specială.


Această tehnică este eficientă în tratamentul patologiilor benigne, dar adaptarea abordării chirurgicale la cazul specific al pacientului este esențială. Chirurgia robotică, în continuă dezvoltare, are un rol important în tratamentul neoplaziilor urologice, în special al cancerului de prostată și al tumorilor renale. Cu toate acestea, în cazul unor afecțiuni benigne sau neoplazice mai complexe, chirurgul urolog poate fi nevoit să recurgă la chirurgia deschisă tradițională.


Cât de răspândite sunt aceste intervenții în România, față de alte țări occidentale?


România este o țară în curs de dezvoltare din acest punct de vedere. Accesul medicilor la astfel de tehnologii este încă redus, dar și stadiul de boală în care ajung pacienții la medic în România, împiedică de foarte multe ori folosirea lor. Dacă ne uităm la o statistică europeană, vom constata că neoplaziile diagnosticate în România sunt în stadii mult mai avansate, comparativ cu țările vestice. La Spitalul Memorial Băneasa ne bucurăm de aparatură de ultimă generație, dar și de o echipă complexă de medici specialiști, ceea ce face ca numărul de pacienți operați minim-invaziv să fie în creștere.


Cu o experiență de peste 12 ani în tratarea cancerelor din sfera Urologică, atât în centre private și de stat din România, cât și în marile spitale din Italia (Modena), Germania (Koln) sau Canada, doctorul Vlad Olaru este unul dintre ambasadorii urologiei, la nivel european.


Sursa: https://www.libertatea.ro/publicitate-advertorial/revolutia-chirurgiei-minim-invazive-in-tratamentul-cancerului-de-prostata-interviu-cu-dr-vlad-olaru-specialist-in-urologie-4700788

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.