Partidul populist aflat la putere în Polonia este pe cale să piardă majoritatea parlamentară, în ciuda faptului că a obținut cea mai mare parte a voturilor în cadrul alegerilor de duminică, potrivit unui sondaj făcut la ieșirea de la urne.
Principalul lider al opoziției din Polonia, fostul premier Donald Tusk, se adresează susținătorilor la sediul partidului din Varșovia, după prezentarea primelor rezultate ale exit-poll-urilor de la alegerile parlamentareFoto: JANEK SKARZYNSKI / AFP / Profimedia
Partidul iliberal PiS a câștigat alegerile parlamentare din Polonia cu 36,8%, dar nu va putea forma un guvern, potrivit exit-poll-urilor, ceea ce ridică posibilitatea ca opoziția liberală să încerce să formeze o coaliție de guvernare. informează Reuters.
La alegerile parlamentare de duminică, prezența la vot a atins un nivel record de 72.9%.
Sondajul Ipsos la ieșirea de la urne a acordat partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) 36,8% din voturi, ceea ce s-ar traduce prin 200 de parlamentari în parlamentul cu 460 de locuri.
Cea mai mare grupare de opoziție, Coaliția civică liberală (KO), ar urma să obțină 31,6% din voturi, ceea ce i-ar conferi 163 de locuri.
Coaliția de centru-dreapta A Treia Cale și Noua Stângă, care ar putea intra într-o coaliție cu KO, au obținut cu 13% și, respectiv, 8,6%, potrivit sondajului.
Nu este clar dacă rezultatul alegerilor de duminică din Polonia va duce la un nou mandat pentru naționaliștii aflați la putere, Lege și Justiție (PiS), a declarat liderul partidului Jaroslaw Kaczynski.
„Democrația a câștigat”
Liderul opoziției poloneze, Donald Tusk, a declarat duminică că democrația a învins și că naționaliștii aflați la guvernare, Lege și Justiție (PiS), vor fi înlăturați de la putere.
„Niciodată în viața mea nu am fost atât de fericit ca astăzi cu acest al doilea loc. Polonia a câștigat. Democrația a câștigat. I-am înlăturat (PiS) de la putere!", a declarat el.
Liderul KO, Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, a promis să repare relațiile Varșoviei cu Bruxellesul, care au fost tensionate de numeroase ciocniri pe teme precum independența justiției, drepturile LGBT și migrația.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat duminică că naționaliștii săi de guvernământ, Lege și Justiție (PiS), au câștigat alegerile parlamentare.
„Am câștigat. Lege și Justiție (PiS) este câștigătorul alegerilor parlamentare din 2023", a declarat el pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.
Naționaliștii aflați la putere, Lege și Justiție (PiS), vor încerca să formeze un guvern stabil dacă președintele le va da această sarcină, a declarat duminică premierul Mateusz Morawiecki, informează Reuters.
„Dacă președintele îi va încredința formarea unui guvern candidatului partidului câștigător, vom încerca să construim un guvern stabil", a declarat Morawiecki pentru postul public de televiziune TVP Info.
Criticii spun că PiS a transformat mass-media de stat în instituții de propagandă
Rezultatele oficiale vor fi anunțate cel mai devreme duminică noapte.
Criticii spun că, de la venirea la putere în 2015, PiS a sporit influența politică asupra instanțelor și a transformat mass-media de stat în instituții de propagandă.
Aproximativ 110 miliarde de euro din fondurile UE destinate Poloniei au fost înghețate din cauza preocupărilor legate de statul de drept.
În contextul în care războiul face ravagii în Ucraina, țară vecină cu Polonia, și se prefigurează o criză a migranților, UE și Washingtonul urmăresc îndeaproape votul, deși atât PiS, cât și opoziția majoritară susțin rolul cheie al Poloniei, membră NATO, în furnizarea de sprijin militar și logistic pentru Kiev.
PiS a prezentat scrutinul ca pe o alegere între securitate în fața unei migrații fără restricții, pe care susține că opozanții săi o susțin, și o occidentalizare treptată pe care o consideră contrară caracterului catolic al Poloniei.
PiS afirmă că reformele sale au ca scop să facă țara și economia sa mai echitabile, eliminând în același timp ultimele vestigii ale comunismului. PiS și-a construit sprijinul pe baza unor ajutoare sociale generoase, pe care partidele rivale le vor opri.