Marți, 7 noiembrie 2023, 18 persoane de naționalitate română au fost judecate la Dijon pentru că au participat la un vast trafic de dispozitive GPS, în 2017. În toată Franța au fost comise aproximativ douăzeci de furturi, prejudiciul total estimat fiind de 1,2 milioane de euro, scrie portalul televiziunii franceze France3 Regions.
Dintre cei 18 inculpați, la deschiderea ședinței au fost prezenți doar trei români, membri mai mult sau mai puțin implicați în rețeaua infracțională. O rețea care a acționat mereu după același tipar. După ce au depistat în timpul zilei dealeri de mașini, hoții s-au întors noaptea pentru a sparge geamurile vehiculelor vizate (întotdeauna BMW-uri) cu o șurubelniță, apoi au scos GPS-ul integrat. Prada a fost apoi trimisă în România, pentru a fi revândută pentru o sumă aproape ridicolă, pe internet.
În total, în perioada ianuarie – mai 2017, au fost înregistrate 18 furturi cu prejudiciul estimat la 1,2 milioane de euro. Unul dintre liderii acestei rețele, Daniel S., în vârstă de treizeci de ani, a fost prezent în fața instanței penale din Dijon. Acuzat că ar fi comis 15 furturi din cele 18, el a recunoscut aproape toate infracțiunile. Majoritatea inculpaților au recunoscut și ei faptele de care sunt acuzați.
„Am ajuns în Franța în 2017. În Romania aveam multe datorii, pentru ca eram dependent de jocuri. Am împrumutat de la prieteni și a trebuit să le dau tuturor banii înapoi. De la 500 la 1.000 de euro de persoană. Știu foarte bine că aceasta nu este o scuză”, a spus Daniel S. în fața judecătorului. El a recunoscut și că a folosit banii obținuți din vânzarea dispozitivelor furate pentru a continua jocurile de noroc.
„Nu mi-am găsit de lucru aici, așa că am început să fur. Ce furam era trimis în aceeași zi, sau a doua zi, în România”, a explicat el. Partenera său, prezentă și ea la ședință, pentru că a fost acuzată că a primit bunuri furate, a fost responsabilă pentru primirea coletului, în România.
Toți membrii rețelei erau din orășelul Oltenița. „Asta nu înseamnă că ne cunoșteam înainte de toate acestea”, a spus Daniel S. inițial când a fost audiat la proces, înainte de a se contrazice câteva minute mai târziu, afirmând contrariul. Unul dintre ceilalți inculpați prezenți, Adrian O., este un prieten din copilărie, angajat șofer la trei furturi comise în Bretania, în schimbul a câteva sute de euro.
„Am ajuns în Franța să lucrăm. După aceea, am făcut totul împreună” , explică el, printr-un traducător. Bărbatul recunoaște cu dificultăți că prietenul lui l-a recrutat în această afacere.
Al treilea inculpat prezent la proces, partenera lui Daniel S., Nicoleta T., recunoaște că a primit în jur de douăzeci de colete. „La început, mi-a spus să nu ating de ce era în ele. După aceea, ne-am certat când mi-am dat seama că erau obiecte furate. Dar am continuat să o fac, pentru că îl iubesc și pentru că avem un copil”, explică ea . Arestată în noiembrie 2017, ea a stat patru luni și jumătate în arest preventiv.
Ceilalți doi inculpați prezenți au petrecut și ei prin închisoare. Daniel S. fusese deja condamnat la închisoare timp de un an în Spania, înainte de a petrece la fel de mult timp în arest preventiv între 2019 și 2020 în acest dosar, la fel ca Adrian O. De atunci a fost plasat sub supraveghere judiciară la Montpellier, cu un interdicția de a părăsi teritoriul francez.
„Astăzi sunt o altă persoană. Mi-am găsit un loc de muncă și mi-am achitat toate datoriile. În pușcărie am încetat să mai joc”, spune el, înainte de a arăta contractul de muncă și dovada de domiciliu, pentru a dovedi reintegrarea lui. „Regret foarte mult faptele. La momentul respectiv, nu eram conștient de ceea ce făceam”, spune Adrian O.
În funcție de implicarea fiecăruia dintre inculpați (unii fiind implicați într-un singur furt), acuzarea a cerut între șase luni și trei ani de închisoare pentru cei doi bărbați. După-amiază, instanța și-a pronunțat hotărârea: Daniel S. a fost condamnat la patru ani de închisoare, dintre care trei cu suspendare, iar partenerua lui a primit un an de închisoare. Adrian O. este condamnat la nouă luni de închisoare. Alte pedepse pentru românii care n-au fost prezenți la proces variază de la achitare la mai multe luni de închisoare.