Rucsaci sau rucsacuri – care este varianta corectă de plural

acum 1 an 69

Este un accesoriu neplipsit în zilele noastre, însă rucsacul dă mari bătăi de cap atunci când trebuie să folosim, în scris sau vorbire, varianta de plural a acestuia. Așadar, rucsaci sau rucsacuri, cum se spune corect?


Un cuvânt simplu precum rucsac ridică semne de întrebare artunci când trebuie folosit la plural. Rucsaci sau rucsacuri, care este varianta corectă de plural?


Rucsaci sau rucsacuri


Rucsac, accesoriul purtat în spate și folosit pentru a transporta diferite lucruri necesare, are forma de plural rucsacuri.


Forma de plural rucsaci este greșită din punct de vedere gramatical și nu ar trebui folosită nici în vorbire, dar nici în scris.


Rucsaci sau rucsacuri

Declinarea substantivului ruscac


Rucsac - singular


Nominativ - rucsac (nearticulat); rucsacul (articulat);
Acuzativ  - rucsac (nearticulat); rucsacul (articulat);
Genitiv - rucsac (nearticulat); rucsacului (articulat);
Dativ - rucsac (nearticulat); rucsacului (articulat).

Rucsac - plural


Nominativ - rucsacuri (nearticulat); rucsacurile (articulat);
Acuzativ  - rucsacuri (nearticulat); rucsacurile (articulat);
Genitiv - rucsacuri (nearticulat); rucsacurilor (articulat);
Dativ - rucsacuri (nearticulat); rucsacurilor (articulat).

Sursă info: dexonline.ro


Etimologia cuvântului rucsac


Denumirea de rucsac provine din cuvântul german „rucksack", care este folosit mai mult în Regatul Unit și în forțele militare vestice.


În germană, „der Rücken” înseamnă „spate” (ca parte a corpului) și „sack” înseamnă „sac, geantă”.


Cine a inventat rucsacul


Americanul Dick Kelty este cel care a inventat rucsacul în anul 1951. Acesta a realizat accesoriul, fiind o persoană pasionată de drumeții și plimbări, cu scopul de a avea o alternativă mai eficientă și mai confortabilă pentru a deține asupra sa uneltele folosite în drumeții.


Prototipul de rucsac a fost creat cu scopul de a ajuta în transportarea obiectelor mărunte în siguranță. Denumit și raniță (sac) în unele zone ale țării precum Transilvania și Banat, rucacul, în cea mai simplă formă a sa, este un sac de țesătură purtat pe spate, asigurat cu două curele care trec peste umeri.


Diferența dintre rucsac și geantă


Ghiozdanul, forma asemănătoare a rucsacului, este un tip de geantă purtat pe spate, cu ajutorul unor curele. Acesta este folosit adesea pentru elevi, pentru a transporta obiectele necesare pentru școală, instrumente de scris, echipamente electronice sau obiecte personale.


Diferența dintre un ghiozdan și un rucsac este în interior, acolo unde un ghiozdan are mai multe compartimente, special concepute pentru a delimita spațiul, în scopul de a depozita cât mai multe obiecte, cărți, caiete sau accesorii.


De asemenea, rucsacul este conceput cu unul sau două sisteme de compartimentare necesare pentru a transporta lucrurile necesare într-o drumeție sau plimbare.


Diferența dintre rucsac și ghiozdan constă și în materialul din care cele două accesorii sunt confecționate. Ghiozdanul este, de regulă, confecționat din piele sau material plastic, cu o formă dreptunghiulară, în timp ce rucsacul poate fi confecționat din mai multe materiale precum piele, pânză, material textile.


Geantă pentru școală


Ghiozdanul mai este denumit și geanta pentru școală. Un accesoriu cu două curele separate pe fiecare parte. Spatele unui ghiozdan se extinde pentru a forma o clapă care se pliază pentru a acoperi partea sa superioară.


Citește și: Cele mai grele cuvinte pentru spânzurătoarea


Sursă foto: 123rf.com


Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/rucsaci-sau-rucsacuri-care-este-varianta-corecta-de-plural-4709996

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.