Rusia a majorat rata dobânzii la 15% din cauza creșterii abrupte a inflației și a deprecierii rublei

acum 1 an 166

Banca Rusiei a dat vina pe capacitatea limitată a economiei sfâșiate de război de a răspunde la o creștere a cererii de consum pentru creșterea inflației la 6,6% în octombrie, de la 6% în luna precedentă, potrivit The Guardian.


Chiar și cu creșterea costurilor de împrumut, este de așteptat ca inflația să continue să urce până la 7,5% până la sfârșitul anului, a declarat banca centrală, înainte de a reveni la 4% anul viitor.


„Presiunile inflaționiste actuale au crescut semnificativ la un nivel peste așteptările Băncii Rusiei", a precizat banca.


„Presiuni inflaționiste mai mari sunt observate pe o gamă tot mai largă de bunuri și servicii. Acest lucru înseamnă că o creștere constantă a cererii interne depășește progresiv capacitățile de extindere a producției de bunuri și a furnizării de servicii.”


„Aceste condiții stimulează apetitul întreprinderilor de a transfera costurile mai mari asupra consumatorilor, ceea ce este determinat, printre altele, de slăbirea rublei și de lipsa forței de muncă.", mai transmite Banca Rusă.


Creșterea prețurilor ajustată sezonier, o măsură a creșterii prețurilor care indică presiunile de bază cu care se confruntă întreprinderile rusești, a fost în medie de 12,1% în termeni anuali în trimestrul al treilea, în creștere de la 5,1% în cele trei luni de la sfârșitul lunii iunie.


Cu toate acestea, creșterea de două puncte procentuale a surprins analiștii, care se așteptau la o creștere de un punct procentual.


Având în vedere că o mare parte din producția manufacturieră a Rusiei este orientată către efortul de război după începutul invaziei din Ucraina din februarie 2022, economia rămâne incapabilă să răspundă la o creștere a cheltuielilor de consum privat, care a petrecut cea mai mare parte a ultimelor 18 luni la aproximativ 10% sub nivelurile înregistrate înainte de invazie.


Guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, a declarat că, deși situația din Orientul Mijlociu a întunecat perspectivele, nu a avut altă soluție decât să contracareze efectul inflaționist al majorărilor bugetare ale Moscovei.


La începutul acestei luni, rubla s-a prăbușit la 102 de unități pe dolar, înainte ca impunerea controalelor de capital asupra fluxului de ruble care părăsesc Rusia să declanșeze o revenire la 93 de ruble în această săptămână.


Valoarea scăzută a monedei a crescut costul importurilor și a oferit un alt impuls pentru creșterea prețurilor. Înainte de invadarea Ucrainei, un dolar valora 75 de ruble.


PIB-ul Rusiei va crește cu 2,2% în acest an, potrivit celei mai recente previziuni a Fondului Monetar Internațional. O mare parte din această creștere urmează unei creșteri bruște a cheltuielilor cu echipamentele pentru armată.


Bugetul apărării a crescut până la echivalentul a 3,9% din PIB în acest an, de la 2,7% în 2021, anul de dinaintea invaziei din Ucraina. Acesta va sări cu peste 70% în 2024, ajungând la aproximativ 6% din PIB, potrivit evaluării Reuters a planurilor oficiale.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/rusia-majoreaza-rata-dobanzii-15-la-suta-crestere-abrupta-inflatie-4702408

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 500 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.