Moscova s-a folosit din ce în ce mai mult de războiul electronic pentru a bruia dronele, dar și munițiile ghidate cu precizie furnizate Ucrainei de aliații occidentali, cum ar fi rachetele HIMARS și obuzele de artilerie Excalibur. Aceste abilități încep să conteze, iar Ucraina încearcă acum să recupereze decalajul, scrie Financial Times.
Numărul record de atacuri aeriene lansate de Rusia în Ucraina în perioada Anului Nou a scos în evidență eforturile pe care le face Kievul pentru a-și consolida tehnologia de război electronic, care presupune, printre altele bruierea și devierea dronelor și a rachetelor ghidate inamice.
Ambele tabere au investit masiv în sisteme care pot neutraliza armatele de drone ale celeilalte părți, dar Moscova își păstrează avantajul, deoarece se concentrase deja pe aceste capacități înainte de a lansa invazia la scară largă în urmă cu aproape doi ani.
Forțele ucrainene încearcă să recupereze decalajul.
Atât Ucraina, cât și Rusia folosesc zeci de mii de drone în fiecare lună. Ambele au apelat din ce în ce mai mult în acest an la drone ieftine, disponibile în comerț, aparate controlate de operatori care folosesc o cameră montată pe cap.
„Rușii au produs atât de multe în ultima vreme, încât devin o amenințare uriașă”, a declarat pentru Financial Times colonelul Ivan Pavlenko, șeful diviziei de război electronic și al războiului cibernetic din cadrul Statului Major al Ucrainei.
„Ceea ce se întâmplă aici, utilizarea masivă a dronelor, este ceva nou. Așa că războiul electronic devine din ce în ce mai important”, a spus el.
Pavlenko a făcut apel la aliați să furnizeze mai multe capabilități care pot „suprima sau falsifica” sistemul de ghidare prin satelit (GNSS) al rachetelor ghidate și al dronelor rusești.
„Livrarea către Ucraina a unui număr suficient de puternice dispozitive de bruiaj GNSS sau cel puțin amplificatoare de semnal ar putea ajuta, de asemenea, la contracararea atacurilor aeriene inamice”, a explicat el.
De asemenea, având în vedere că sistemele de război electronic ale Rusiei au nevoie de componente de înaltă tehnologie, cum ar fi amplificatoare, sintetizatoare și software, este important ca aliații occidentali să impună sancțiuni asupra vânzării acestor componente, a spus el.
Sistemele de bruiaj electronic, folosite împotriva rachetelor HIMARS
Omniprezența dronelor pe câmpul de luptă este unul dintre motivele pentru care mult așteptata contraofensivă ucraineană din acest an nu a reușit să obțină câștiguri teritoriale semnificative și pentru care războiul terestru este acum în mare parte unul static.
Orice coloană de tancuri sau vehicule blindate poate fi reperată și distrusă în câteva minute.
Este un lucru relevat de mai multe evaluări ale experților, care au analizat cei aproape doi ani de ostilități.
Rusia s-a folosit din ce în ce mai mult de războiul electronic pentru a bruia munițiile ghidate cu precizie furnizate Ucrainei, cum ar fi rachetele Himars și obuzele de artilerie Excalibur.
De asemenea, Moscova și-a folosit abilitățile pentru a simula lansări de rachete și drone, cu scopul de a deruta apărarea aeriană a Ucrainei, pentru a identifica locul unde se află bateriile antiaeriene, a declarat Pavlenko.
Fără protecție în fața acestui tip de război electronic, trupele ucrainene sunt o pradă ușoară pentru lovituri de artilerie ghidate de drone, drone care lansează bombe și lovituri kamikaze prin explozia unor vehicule aeriene fără pilot.
Un soldat ucrainean a deplâns lipsa acestei protecții pentru unitatea sa, care a fost în mare parte anihilată în timpul săptămânilor de bombardamente intense pe frontul de est, dronele rusești „lovindu-ne ca pe niște țânțari”.
„Ce război radio-electronic? Nu am avut niciunul. Nici nu vreau să-mi amintesc acele zile din tranșee. Băieții noștri cădeau ca muștele”, a adăugat el.
Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a avertizat în noiembrie că războiul electronic este „cheia victoriei în războiul dronelor” - și a ieșirii din impasul de pe linia frontului.
„Avem nevoie, de asemenea, de mai mult acces la informații electronice de la aliații noștri, inclusiv la date de la activele care colectează informații de semnal, și de linii de producție extinse pentru sistemele noastre electronice antidronă în Ucraina și în străinătate”, a scris el în The Economist.
Abilitățile Rusiei în materie de război electronic
Sistemele de război electronic vin în multe forme și dimensiuni, de la rețele radar și emițătoare-receptoare montate pe camioane până la dispozitive de buzunar. Ambele tabere s-au grăbit să protejeze trupele prin construirea unor sisteme improvizate, despre care un inginer ucrainean a spus că sunt asamblate de voluntari în garaje.
Atât Rusia, cât și Ucraina au menținut școli puternice de cercetare și dezvoltare pentru războiul electronic, care au fost înființate în perioada sovietică, dar guvernul rus a investit masiv în noul kit de mai bine de un deceniu.
„Războiul electronic este o parte extrem de importantă a operațiunilor moderne, iar rușii au avut un avantaj semnificativ în acest sens pe tot parcursul războiului, ceea ce s-a dovedit a fi o problemă constantă pentru Ucraina”, a declarat Jack Watling, cercetător senior la Royal United Services Institute, un think-tank britanic.
Sistemul rusesc de suprimare a ghidării Pole-21 poate fi amplasat la sol, pe turnuri sau montat pe vehicule și poate bruia o zonă de 150 de kilometri, potrivit unui raport al unei companii de consultanță militară transmis Financial Times.
Un alt sistem este Murmansk, care utilizează vaste turnuri de antene extensibile de 32 de metri montate pe vehicule blindate mobile.
„Problema este că rușii sunt capabili să amplaseze sisteme de război electronic pe cea mai mare parte a frontului, până la nivel de pluton în unele cazuri, când vorbim de lucruri precum Pole-21”, a declarat Watling.
Cu toate acestea, Ucraina a găsit periodic puncte slabe în apărarea Rusiei, permițând dronelor sale să lovească adânc în teritoriul rusesc, bombardând baze aeriene, depozite și alte ținte.
Înainte de a lansa atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra flotei rusești din Marea Neagră din Sevastopol la începutul acestui an, comandourile ucrainene aflate pe bărci rapide au dezactivat sistemele electronice rusești montate pe platformele petroliere.
Portul din Crimeea a fost unul dintre obiectivele bine protejate de astfel de sisteme electronice în timpul războiului.
Kievul face eforturi pentru a recupera decalajul
Kievul, care inițial s-a bazat pe echipamente sovietice învechite, afirmă că și-a îmbunătățit capacitățile electronice de bruiaj datorită sistemelor produse la nivel național și furnizate de aliații occidentali, dar detaliile sunt ținute secrete.
Sistemul ucrainean Bukovel, care poate fi montat pe vehicule, detectează dronele, le blochează transmisia de date și poate bloca sistemele de ghidare prin satelit, inclusiv Glonass al Rusiei. Lăudându-i eficiența, trupele ucrainene au cerut guvernului să producă mult mai multe unități.
Un nou sistem ucrainean, cu numele de cod Pokrova, poate, potrivit unor rapoarte, să contracareze rachetele prin blocarea sistemului de ghidare al acestora.
Pavlenko, oficialul din cadrul Statului Major General al Ucrainei, a declarat pentru Financial Times că este crucial ca avioanele de luptă F-16, care vor fi livrate în curând și care sunt furnizate de aliații occidentali, să fie echipate cu sisteme de bruiaj moderne, adăugând că Kievul lucrează cu aliații la această solicitare.
El s-a lăudat cu faptul că sistemele electronice ale Ucrainei au fost folosite pentru a captura prețioasele drone rusești Orlan și au păcălit alte drone să zboare înapoi în Rusia.
Pavlenko a declarat că Ucraina ar putea fi folosită ca laborator pentru sistemele de război electronic, deși a recunoscut că unele armate occidentale sunt reticente în a împărtăși tehnologia.
„Orice echipament sofisticat de înaltă tehnologie are un software care poate fi afectat. Iar acesta este viitorul”, a declarat Pavlenko. „Această abordare este mai promițătoare și unde ar fi mai bine să o testăm dacă nu în Ucraina?”, a spus el.