Eurodeputatul social-democrat a declarat că scenariul aderării României și Bulgariei la Schengen este unul posibil până la finalul anului, în special în varianta etapizată, cu frontierele aeriene mai întâi, o poziție optimistă, în ciuda declarațiilor recente negative ale Vienei.
„În raport cu discuțiile pe care le-am avut recent în Austria și cu reprezentanții instituțiilor europene la cel mai înalt nivel, șansele României de a adera la spațiul Schengen, mai ales în formula accederii etapizate, au crescut simțitor”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu într-un mesaj postat duminică pe Facebook.
Poziția optimistă a europarlamentarului român vine în contrast cu declarațiile recente ale Vienei. La mijlocul lui noiembrie, ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg spunea că Viena nu are ceva anume cu România și Bulgaria dar că are „o problemă fundamentală” cu spațiul Schengen și își menține deocamdată veto-ul privind aderarea.
Negrescu a oferit totuși trei variante posibile pentru o decizie favorabilă, „în contextul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de săptămâna viitoare, unde se va discuta despre extinderea spațiului Schengen, a amânării votului privind intrarea României în zona de liberă circulație, dar și a posibilei renunțări iminente la exercitarea veto-ului de către Olanda”.
„Varianta 1, pe care personal o propun și am susținut-o în discuțiile mele de la Viena și cu oficialii europeni, presupune o aprobare tacită a intrării României în spațiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE și validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului”, a spus Negrescu, precizând că astfel s-ar evita ca tema să fie intens discutată, iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul.
„Varianta 2, mult prea riscantă pentru că presupune o politizare a subiectului, implică o discuție și un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European. Există riscul ca în această variantă, executivul din Austria să simtă nevoia de a-și apăra insistent punctul de vedere transformând tematica într-o miză electorală în raport cu ambițiile sale europene”, scrie europarlamentarul.
„Varianta 3, evaluată de instituțiile europene, presupune un Consiliu UE extraordinar care să aibă pe ordinea de zi inclusiv acest subiect”, spune Negrescu
„Este varianta posibilă dacă executivul din Austria va insista cu revendicări adiționale, precum menținerea unor controale suplimentare la frontieră, garanții privind securizarea frontierelor sau un mecanism de aderare specific pentru Bulgaria și România”, a adăugat el.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvictornegrescu%2Fposts%2Fpfbid02tHiAV3kAkEwNUGFhCVBRg7CMdB84d642ntAq3c3hSq4homtZzR1qknNnfZgaJWWjl&show_text=true&width=500" width="500" height="730" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>
Europarlamentarul a subliniat că toate aceste variante depind de evoluțiile politice din Olanda, de decizia noului Parlament, care se constituie săptămâna viitoare, și de rezultatul negocierilor pentru obținerea unui acord guvernamental.
„În contextul impasului existent în formarea unei noi majorități guvernamentale în Țările de Jos dar și a raportului preponderent pozitiv privind statul de drept din Bulgaria întocmit de experții olandezi, ne putem aștepta ca premierul în exercițiu, Mark Rutte, candidat la șefia NATO, unde are nevoie de sprijinul țărilor noastre, să susțină ridicarea veto-ului aplicat Bulgariei”, a mai spus Negrescu.
Europarlamentarul Eugen Tomac a anunţat miercuri, 29 noiembrie, că la reuniunea Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie, va fi discutat subiectul aderării României la spaţiul Schengen, însă nu va fi suspus și la vot.
Consiliul JAI are loc pe 4 şi 5 decembrie. În varianta optimistă, este însă luată în calcul și convocarea unui nou Consiliu Extraordinar, până la sfârşitul lunii decembrie, în care să fie decisă o aderare în etape a României, mai întâi cu granițele aeriene, din luna martie a anului viitor, şi apoi pe rutier şi maritim, în etapa a doua.
Scenariul a fost discutat şi de premierul Marcel Ciolacu cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, în contextul în care Spania deţine preşedinţia Consiliului UE, în această perioadă, potrivit unor surse politice citate de News.ro.
Aderarea României la Schengen a fost blocată pe 8 decembrie 2022 de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI de la Bruxelles, aducând drept argument criza migranților. Olanda s-a opus aderării Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.
Anul acesta, oficialii de la Viena și-au reiterat în mod repetat refuzul de a debloca extinderea Schengen, spunând chiar că Austria nu are nimic anume împotriva României și a Bulgariei, dar că spațiul de liberă circulație nu funcționează.
Victoria electorală a partidului antimigrație al lui Geert Wilders a transmis un semnal negativ și dinspre Olanda.