Șase ani fără Regele Mihai. Suveranul a murit pe 5 decembrie 2017, la ora 13.00, la locuinţa sa din Aubonne (Elveţia), la vârsta de 96 de ani. În urmă cu un an, fostul suveran fusese diagnosticat cu o boală incurabilă, leucemie cronică, şi tot atunci a anunţat că se retrage din viaţa publică.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh, sâmbătă, 2 decembrie 2023, la Catedrala Patriarhală a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de Preasfinția Sa Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul.
Parastasul a reunit în rugăciune pe Majestatea Sa Custodele Coroanei și pe Principele Consort, alături de Principesa Sofia și Principesa Maria. La slujbă, au fost prezenți membri ai Casei Majestății Sale. Au luat parte la rugăciune membri ai Grupului Psaltic Tronos al Patriarhiei Române.
Funeraliile Regelui Mihai au avut loc în ziua de 16 decembrie 2017. Catedrala Patriarhală a fost locul în care s-a desfășurat slujba de înmormântare a suveranului, oficiată de Preafericitul Patriarh Daniel, având alături membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Pentru a marca cei șase ani de la despărțirea de Regele Mihai, publicăm un editorial scris în 2017 de Cornel Nistorescu:
Iartă-ne, Majestate!
Nu știu cîte asemenea împrejurări cunoaște istoria lumii. Un popor care și-a blamat regele, care n-a avut puterea să lupte numai pentru a obține reîntoarcerea sa, care a păcătuit denigrîndu-l, după ce autoritățile țării sale l-au făcut în fel și chip, după ce poliția secretă l-a urmărit și șicanat, după ce mulțimea întărîtată l-a denigrat, s-a înclinat pios în fața rămășițelor sale pămîntești.
România adevărată, România speranței este cea care l-a însoțit pe Regele Mihai pe ultimul drum. Ploaia de flori căzută pe tot drumul peste Coroana de oțel și peste automobilul funerar, mulțimea care striga mereu „Regele Mihai!“ sau „Iartă-ne, Majestate!“ ne arată nu doar puterea de a se căi a compatrioților noștri, dar și perenitatea sentimentelor monarhice și patriotice.
Tot ceremonialul de aproape 8 ore, organizat fără greșeală și transmis impecabil de TVR (Patriarhie, Gara Băneasa, drumul cu trenul regal) și de Studio Video Art (Palatul Regal și marșul pînă la Patriarhie, coloana prin București, sosirea la Curtea de Argeș, slujba din Catedrala Mănăstirii, momentele finale ale ceremonialului de pe platoul din fața Catedralei Arhiepiscopale și Regale au fost transmise de oamenii și echipamentele lui Ticu Alexe), a prezentat o solemnă și gravă față a României. Țara circului răsare, țara bîrfei, a telemelei și temenelei și a mîncătoriei politice a arătat nespus de demnă, nu atît de neîngrijită pe cît este, și cu oameni mai frumoși decît în toate reportajele, responsabili și în același timp demni, care știu să se poarte, chiar să își recunoască o greșeală de neiertat.
Nici o clipă mulțimea de pe străzi n-a arătat a gloată iresponsabilă. Dimpotrivă! Iar oamenii politici prezenți la ceremoniile din Palatul Regal și din Catedrala Patriarhală au arătat în sfîrșit așa cum sunt. Mici, neînsemnați, lipsiți de greutate și relevanță, fără ideal, niște anonimi pîrliți și vanitoși de la Porțile Orientului, bucuroși că se arătă și ei în preajma unui rege.
Prezența atîtor capete încoronate, familii regale, diplomați și ziariști ne-a arătat dimensiunea internațională a personalității Regelui, atît de minimalizată de comuniști vreme de o jumătate de secol. Prin funeraliile solemne, țara noastră s-a ales cu un ultim și neprețuit serviciu din partea unui rege pe care l-a nedreptățit. Prin destinul său supus tuturor încercărilor posibile, prin moartea sa în exil și prin întoarcerea sa spectaculoasă pe sub Arcul de Triumf și prin ultimul popas în Sala Tronului din care l-au alungat comuniștii, Regele Mihai și-a încheiat simbolic traseul său istoric. Mai mult, El a făcut ca imaginea unei Românii solemne, pioase și civilizate să circule peste tot în lume și să ne arate ca popor frumos, altfel decît în toate prejudecățile.
Numai vizita de Paști din 1992 a mai făcut o uriașă propagandă României monarhice. În ciuda faptului că scena publică a fost stricată de cățeii și acoperiții care legau sfîrșitul definitiv al monarhiei de moartea Regelui Mihai, cele 11 zile de rememorare au redat Casei Regale o speranță. Din 1947 pînă astăzi românii n-au fost atît de respectuoși și de încrezători în monarhie.
Drumul Regelui Mihai, bătut cu flori prin București și prin Curtea de Argeș, a fost ca un ultim și mare semn de iubire, ca o discretă și dureroasă iertare cerută celui care a trăit atîtea decenii ca un spirit protector al țării sale. Discret și modest, Regele Mihai a dat tăcerii o dimensiune înțeleaptă tocmai în țara în care se vorbește mult, asurzitor, amețitor, inutil și vulgar.
„Iartă-ne, Majestate!“ a sunat ca o lacrimă a deșteptării românilor.
Ceremoniile prilejuite de înhumarea Regelui Mihai ne obligă să mai descoperim un lucru. Legăturile între popoarele lumii se fac prin gări și aerogări. În România, nu. Ele se dărîmă și sunt ascunse cu pînze și vopsele.
The post Șase ani fără Regele Mihai: Iartă-ne, Majestate! appeared first on Cotidianul RO.
Declinarea răspunderii !!!
SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.
Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).
Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.