Ministrul de Finanțe a refuzat să semneze, până joi dimineața, avizele necesare noii legi a pensiilor din cauza impactului bugetar, susțin surse guvernamentale. Marcel Boloș a fost convins să semneze, după o ședință a Coaliției, dar a pus condiții.
O ședință a Coaliției PSD - PNL a fost convocată de urgență joi dimineața la Palatul Victoria din cauza diferențelor de opinie între ministrul liberal de finanțe și PSD pentru noua lege a pensiilor.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu (PSD) a anunțat că pensiile vor crește din septembrie 2024, în medie, cu 40%. În ultimele patru luni din 2024, pensiile vor costa 55 de miliarde de lei, potrivit calculelor făcute la nivelul Guvernului.
Din cauza găurii de la buget și lipsei de încasări bugetare ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a refuzat să semneze avizele necesare, chiar dacă proiectul privind noua lege a pensiilor era programat să intre joi în ședința de Guvern.
Tensiunile din Coaliție au amânat ședința de guvern cu o oră.
Nicolae Ciucă: Nu putem să promitem oamenilor și să nu avem banii
Înainte să plece de la sediul PNL din Modrogan către sediul Guvernului, Nicolae Ciucă a precizat că este nevoie „de o clarificare”.
„Au apărut informații în spatiul public de la doamna ministru Bucura că impactul ar fi de 55.6 miliarde de lei, iar din calculele de la Ministerul de Finanțe suma este diferită, motiv pentru care am solicitat să ne clarificăm care e suma reală pentru că este un impact mare pe care trebuie să ni-l asumăm cu date concrete și să avem sustenabilitate pentru această decizie”, a declarat, joi dimineața, președintele PNL.
Ciucă a precizat că trebuie ca ministerul Muncii trebuie să precizeze dacă impactul bugetar este de 55 de miliarde de lei sau de 30 de miliarde de lei.
„Categoric că vom da un aviz. Vrem să eliminăm disparitățile și să echilibrăm sistemul de pensii...La cifrele anunțate aseară de 55.6 miliarde de lei, impactul este de 3% din PIB este enorm de mult și trebuie să identificăm sursele de finanțare. Nu putem să venim să promitem oamenilor ceva și să nu avem sustenabilitate”, a spus Nicolae Ciucă.
Ministrul de Finanțe a fost convins să dea avizele necesare noii legi a pensiilor, susțin surse din conducerea PNL pentru Libertatea, dar cu anumite „observații”. Noua lege a pensiilor este condiționată de reducerea evaziunii fiscale și creșterea veniturilor la bugetul de stat, au precizat sursele citate.
„Ministrul Boloș a trimis o scrisoare și la Bruxelles despre noua lege a pensiilor pentru a vedea poziția Comisiei”, au adăugat surse guvernamentale.
În cadrul discuțiilor din Coaliție, ministrul a spus, încă o dată, că dacă se dorește înlocuirea sa, poate elibera postul de la Finanțe.
PSD s-a supărat pe Boloș
Social-democrații au fost „enervați” de poziția neașteptată a ministrului de Finanțe. Potrivit acestora, noua lege a pensiilor a fost negociată deja cu reprezentanții Comisiei Europene, iar ministrul Boloș a participat la toate discuțiile, inclusiv la cele cu Banca Mondială.
„Impactul bugetar este sub 30 de miliarde de lei. Indexarea pensiilor cu rata inflației în 2024 reprezintă 16 miliarde de lei, iar 12 miliarde de lei este estimarea pentru ultimele patru luni din 2024 prin recalcularea pensiilor. Costul total al pensiilor pe ultimele patru luni din 2024 este de 55 de miliarde de lei, nu este o creștere de 55 de miliarde de lei. Nu putem înțelege atitudinea ministrului Boloș”, au explicat surse din PSD pentru Libertatea.
Noua lege a pensiilor este jalon în PNRR pentru cererea de plată numărul 4. Premierul Ciolacu a promis că ea va fi adoptată până la finalul anului.
foto: Hepta