SCRISOARE PUBLICĂ ÎN CAZUL GSP-RINGIER. 18 profesori de la Facultatea de Jurnalism atrag atenția că trustul Ringier este într-un „conflict de interese activ” fiindcă o publicație a sa e membră într-o asociație de lobby a industriei de pariuri

acum 1 an 150

Profesorii de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București au remarcat că, dincolo de ceea ce susțin jurnaliștii GSP, există date publice despre „informații chiar mai grave privind imixtiunea patronatului în politica editorială. Practic, în acest moment, publicația de sport sportal.bg, deținută majoritar de Ringier AG, este asociată, nu prin publicitate sau comercial, ci printr-un interes de lobby, cu firme de pariuri sportive care activează în Bulgaria, precum bet365, bwin, Betano, efbet, bet.bg”. Același fondator al sportal.bg, Stilian Shishkov este și acționar al GSP, în România. 


„În momentul în care influența unor terți în activitatea editorială devine explicită, iar patronatul le cere jurnaliștilor materialele care vizează industria pentru a le «verifica», acest lucru încalcă grav deontologia jurnalistică, așa cum ea este înțeleasă în jurnalismul profesionist din întreaga lume și cum este predată studenților noștri”, au notat cadrele didactice în scrisoarea publică transmisă vineri 3, noiembrie.


Lobby pentru jocurile de noroc


Reacția profesorilor de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București vine după decizia abruptă a trustului Ringier de a închide ediția tipărită a Gazetei Sporturilor. O decizie venită peste noapte, fără ca publicul și jurnaliștii să știe. GSP va continua doar în online.


<strong>Gazeta este deținută, majoritar, de trustul Ringier, iar acționarul minoritar este o firmă a omului de afaceri bulgar Stilian Shishkov. El este și președintele unei asociații de sprijin a industriei jocurilor de noroc și pariurilor, Bulgarian Gambling Association.</strong>


Publicația sportal.bg pe care o deține tot acționariatul Ringier - Shishkov în Bulgaria, publicație la care fac referire și cele 18 cadre didactice universitare în scrisoarea lor, este membră a acestei asociații, alături de mai multe firme de pariuri.


„Conform propriului site, această asociație își propune să reprezinte majoritatea companiilor licențiate de pariuri și jocuri online din Bulgaria, precum și multe alte companii care sunt implicate în industria jocurilor de noroc din Bulgaria, și să reprezinte industria în fața guvernului și a autorităților de reglementare”, au scris profesorii.


„Evaluarea materialelor înainte de publicare, o formă de cenzură”


„Practic, în acest moment, publicația de sport sportal.bg, deținută majoritar de Ringier AG, este asociată, nu prin publicitate sau comercial, ci printr-un interes de lobby, cu firme de pariuri sportive care activează în Bulgaria, precum bet365, bwin, Betano, efbet, bet.bg. Din perspectivă jurnalistică, situația reprezintă un conflict de interese activ”, adaugă ei, în scrisoare.


<strong>Profesorii mai scriu că „evaluarea materialelor jurnalistice înainte de publicare, cu scopul apărării unor interese nelegitime, care nu țin de linia editorială asumată public de o redacție, este considerată oriunde pe glob o formă de cenzură”.</strong>


Libertatea a publicat astăzi o ediție specială a ziarului, care găzduiește un ultim semnal tipărit al Gazetei Sporturilor, pentru ca publicul să-și poată lua la revedere de la cel mai vechi ziar de sport românesc.


Printre articolele pe care le găzduiește ziarul de astăzi este un editorial al lui Dan Udrea, redactor-șef adjunct, în care explică, cu e-mailuri, cum redacția a refuzat în repetate rânduri să scrie doar numele comercial al competițiilor sportive finanțate de sponsori, așa cum i s-a cerut.


Refuzul s-a concluzionat cu concedierea a trei oameni: Mihnea Vasiliu, Cătălin Țepelin și Cătălin Tolontan.


Mai jos, scrisoarea semnată de cei 18 profesori de la Facultatea de Jurnalism din București:


„Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la implicarea în activitatea editorială a presei de sport din România a unor agenți economici din zona jocurilor de noroc și pariurilor sportive. Situația apărută la Gazeta sporturilor (GSP) în ultimele două luni, prin plecarea redactorului-șef Cătălin Țepelin, înlăturarea coordonatorului editorial Cătălin Tolontan și închiderea peste noapte a ziarului în formatul print, toate la presiunile trustului Ringier, are ramificații periculoase pentru exercitarea profesiei de jurnalist la adăpost de oricare tip de presiune economică sau editorială din partea marilor clienți de publicitate. 


Informația apărută public în data de 3 octombrie, conform căreia redactorul-șef Cătălin Țepelin s-a despărțit, la solicitarea acționarilor Ringier Sportal, compania care deține Gazeta sporturilor, de redacția în care a lucrat 20 de ani și pe care a condus-o în ultimii cinci ani, a fost doar primul semnal de alarmă. Cătălin Țepelin a afirmat în spațiul public faptul că a fost înlăturat pentru că a refuzat să renunțe la principiile jurnalistice și să trimită managementului elvețiano-bulgar, înainte de publicare, materialele „sensibile” despre industria pariurilor. Evaluarea materialelor jurnalistice înainte de publicare, cu scopul apărării unor interese nelegitime, care nu țin de linia editorială asumată public de o redacție, este considerată oriunde pe glob o formă de cenzură. De aceea am sperat, la momentul anunțului făcut de redacțiile Gazeta sporturilor și Libertatea, că este vorba de neînțelegeri ale unor poziții legitime, între părți.


Între timp, articole din presă au scos la lumină informații chiar mai grave privind imixtiunea patronatului în politica editorială. Acestea arată că Stilian Shishkov, al doilea om din conducerea diviziei de sport a Ringier AG, Ringier Sports Media Group, cea care coordonează activitatea GSP și a altor opt branduri de jurnalism sportiv din Europa și Africa, este membru fondator al unei asociaţii a industriei de pariuri. Conform propriului site, această asociație își propune să reprezinte majoritatea companiilor licențiate de pariuri și jocuri online din Bulgaria, precum și multe alte companii care sunt implicate în industria jocurilor de noroc din Bulgaria, și să reprezinte industria în fața guvernului și a autorităților de reglementare. 


Practic, în acest moment, publicația de sport http://sportal.bg/, deținută majoritar de Ringier AG, este asociată, nu prin publicitate sau comercial, ci printr-un interes de lobby, cu firme de pariuri sportive care activează în Bulgaria, precum bet365, bwin, Betano, efbet, bet.bg. Din perspectivă jurnalistică, situația reprezintă un conflict de interese activ.


La  1 noiembrie 2023, managementul trustului de presă Ringier a anunțat decizia de a închide, cu efecte imediate, ediția print a Gazeta sporturilor și de a îl îndepărta din conducere pe Cătălin Tolontan, care a fost vreme de 15 ani redactor-șef al ziarului, iar, din 2018, coordonator editorial al echipei. 


În ultimii ani, am fost martorii unei creșteri alarmante a influenței caselor de pariuri asupra conținutului editorial, în general, și a conținutului de sport din mass-media din România, în particular. Această influență a atins cote îngrijorătoare, subminând bazele jurnalismului obiectiv și etic. Este pentru prima dată însă când o redacție iese public și denunță  că această industrie a exercitat și presiuni de alt tip asupra jurnaliștilor, chiar prin intermediul patronatului. 


Ca profesori de jurnalism, suntem într-o poziție privilegiată pentru a forma viitoarea generație de profesioniști de presă și suntem profund preocupați de impactul pe care aceste ingerințe îl au asupra integrității și credibilității jurnalismului sportiv și nu numai. Casele de pariuri au devenit tot mai influente în ceea ce privește finanțarea și publicitatea în presa sportivă, iar efectul este o creștere a ingerinței lor asupra subiectelor și temelor abordate. În momentul în care influența unor terți în activitatea editorială devine explicită, iar patronatul, potrivit informațiilor apărute în presă, le cere jurnaliștilor materialele care vizează industria pentru a le „verifica”, acest lucru încalcă grav deontologia jurnalistică, așa cum ea este înțeleasă în jurnalismul profesionist din întreaga lume și cum este predată studenților noștri. 


În calitate de cadre didactice universitare, tragem un semnal de alarmă și luăm atitudine împotriva acestei influențe crescânde a caselor de pariuri în presa sportivă, dar și a tuturor patronilor care cred că pot influența politica editorială a publicațiilor pe care le dețin în funcție de interesele comerciale ale unor sponsori sau cumpărători de publicitate. 


Considerăm că vocile cu impact la nivelul societății, care se aud în spațiul public datorită jurnaliștilor români din trustul Ringier, trebuie în continuare susținute. Sperăm că  Ringier nu a abandonat respectarea drepturilor civile fundamentale, printre care accesul la informație corectă și completă, libertatea de exprimare, prezentarea unor subiecte și teme relevate în societate, susținerea unor dezbateri relevate pentru cetățeni despre democrație, responsabilitate publică, corectitudine și drepturi cetățenești fundamentale.


Considerăm că jurnalismul trebuie să rămână un serviciu public autentic, a cărui misiune principală este informarea și educarea publicului fără ingerințe de natură comercială care ar putea submina echidistanța și integritatea sa. Ca actuali profesori de jurnalism, ca foști sau actuali profesioniști în industrie, ca persoane care înțeleg relația profundă dintre democrație și presa, ca garant al libertății de exprimare, dorim să ne asigurăm că viitoarea generație de jurnaliști va continua să practice jurnalismul de calitate și că va putea rămâne fidelă valorilor etice fundamentale care stau la baza acestei profesii și a democrației pe care o servește.


Semnatari:


Lect. univ. dr. Anamaria Nicola - Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Lect. univ. Dr. Emilia Șercan, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Mădălina Bălășescu, Universitatea din București
Prof. univ. dr. Raluca Radu - Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Prof.univ.dr. Natalia Vasilendiuc, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Lector univ dr. Florica Iuhas, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București 
Prof. univ. dr. Camelia Cmeciu - Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Lect. univ. dr. Aurelia Ana Vasile - Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
conf. univ. dr. Mădălina Moraru, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Lect. univ. dr. Alexandra Bardan - Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Conf. univ. dr. Antonio Momoc, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Conf. univ. Dr. Romina Surugiu, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
lect. univ. dr. Bogdan Oprea, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Lect univ. Dr Manuela Preoteasa, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Lect.univ.Dr. Adriana Ștefănel, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Conf.univ.dr. Oana Băluță,  Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București 
Conf. univ. dr. Silvia Branea, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Lect. univ. dr. Antonia Matei, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
Asist. Univ. dr. Gheorghe Anghel, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București

Dacă sunteți cadru didactic în mediul universitar și doriți să susțineți această inițiativă, vă invităm să semnați scrisoarea accesând formularul de la acest link”.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/scrisoare-publica-in-cazul-gsp-ringier-18-profesori-de-la-facultatea-de-jurnalism-atrag-atentia-ca-trustul-ringier-este-intr-un-conflict-de-interese-activ-fiindca-o-publicatie-a-sa-4708407

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.