Unul dintre obiceiurile de nuntă era trasul clopotelor după ceremonia organizată în Biserică. Se mai trag clopotele la nuntă? Vezi care este semnificația obiceiului din ziua nunții.
Trasul clopotelor la nuntă este unul dintre cele mai vechi obiceiuri care se practică fie înainte ca mirii să intre în Biserică, fie după slujbă, atunci când mirii ies din Biserică. Însă, se mai respectă acest obicei și în prezent? Vezi ce înseamnă atunci când se trag clopotele la nunta.
Ce semnificație are obiceiul trasului clopotelor la nuntă
În mediul rural, și nu numai, se aude adesea clopotul cum răsună din Biserică, înainte ca mirii să intre, dar și imediat după ce s-a terminat slujba religioasă, iar mirii părăsesc Biserica. Un obicei care datează de sute de ani și care are rolul de a răspândi vestea unui eveniment ce este pe cale să înceapă în Biserică.
Potrivit tradiției, acest obicei, de a bate clopotele la nuntă, era făcut cu scopul de a alunga spiritele rele și de a nu strica fericirea familiei ce tocmai s-a unit în fața lui Dumnezeu.
De asemenea, potrivit superstițiilor vremii, clopotele trase la nuntă, după ce mirii ieșeau împreună de la altarul Bisericii, aduceau tinerilor căsătoriți noroc, prosperitate, bogăție și înțelegere.
Se mai trag clopotele la nuntă?
Unul dintre obiceiurile vechi, tradiția clopotelor de nuntă, se păstrează și astăzi și reprezintă unul dintre simbolurile populare ale căsătoriei. Trasul clopotelor face parte din ceremonia de nuntă și are loc atât la începutul slujbei, cât și la încheierea acesteia, atunci când mirii părăsesc altarul Domnului.
Obiceiul de a trage clopotele la nuntă s-a păstrat de sute de ani, însă acum tinerii căsătoriți nu îl mai privesc drept o superstiție obligatorie pentru alungarfea spiritelor rele, ci un simbol prin care se celebrează noua relație de famililie.
Clopotele de nuntă apar deseori și sub forma decorațiunilor pentru fericitul eveniment și sunt înfățișate în două clopote ce sunt unite în partea de sus cu o fundă. Reprezentarea acestora simbolizează faptul că cei doi, mirele și mireasa, și-au unit destinele în fața lui Dumnezeu.
Alte obiceiuri și tradiții de nuntă în lume
Dacă la noi, trasul clopotelor în ziua nunții, este unul dintre obiceiurile deja celebre, și în alte părți ale lumii există obiceiuri pe care mirii le respectă în ziua cea mare. Iată câteva exemple.
În Venezuela, în timpul nunții, mirii părăsesc evenimentul, atunci când consideră, de regulă aproape de finalul evenimentului. Aceste obicei nu este deloc unul necunoscut, ba chiar se spune că este semn de noroc dacă mirii reușesc să părăsească propria nuntă, fără să fie văzuți de invitați.
În China, miresele schimbă mai multe rochii în ziua cea mare. Este un obicei pe care femeile îl respectă, acela de a schimba până la trei rochii în ziua nunții.
În Guatemala, unul dintre obiceiurile răspândite pentru ziua nunții este acela ca părinții mirilor să spargă un bol cu orez, făină sau alte cereale, atunci când mirii ajung la petrecere. Se spune că, odată cu acest obicei, cei doi tineri însurăței vor avea parte de prosperitate în noua viață de familie.
În Norvegia, un obicei celebru în ziua nunții, păstrat de zeci de ani, este acela ca mireasa să poarte pe cap o coroniță în culori metalice care să fie ornată cu diferite accesorii ce scot sunete asemenea unor clopoței.
Se spune că sunetul pe care îl scoate coroana miresei alungă spiritele rele și ține ghinioanele departe.
În Rusia, unul dintre obiceiurile de nuntă este acela prin care mirii mănâncă o prăjitură numită “karavay”, care este decorată cu grâu, deoarece semnifică prosperitate, și cu inele împletite, pentru că semnifică fidelitatea.
Mirii trebuie să mănânce din prăitură fără să își folosească mâinile, iar cel care va lua o bucată mai mare se spune că va fi capul familiei.
În Spania, un obicei amuzant din ziua nunții este acela în care cavalerii de onoare taie cravata mirelui, în mai multe bucăți mai mici, apoi merg către invitați și vând materialul. Scopul acestui obicei este acela de a strange cât mai mulți bani pentru miri.
În Peru, tortul de la nuntă prevestește și care va fi următoarea mireasă din fetele tinere nemăritate care participă la eveniment. Domnișoarele de onoare trag de niște sfori care sunt așezate la baza tortului, sfori care la capete au legate diferite simboluri, iar fata care va trage sfoara ce are legată o verighetă va fi cea care se va căsători curând.
În India, există un ritual în ziua nunții denumit “Joota Chupai”, iar acela presupune ca rudele miresei de sex feminin să îi fure mirelui pantofii și să îi înapoieze doar atunci când primesc răscumpărarea cerută.
În Suedia există o tradiție atipită pentru ziua nunții. Domnișoarele sau doamnele prezente la nuntă îi pot fura mirelui un sărut, dar numai când mireasa nu este prin preajmă.
În Filipine, după ce s-au căsătorit, mirii fericiți eliberează în aer o pereche de porumbei albi, un mascul, o femelă. Se spune că păsările reprezintă o viață armonioasă împreună pentru cuplul proaspăt căsătorit.
În Cuba, un obicei amuzant, dar profitabil este acela ca fiecare bărbat care dansează cu mireasa să pună bani pe rochia ei de mireasă. Scopul este acela de a-i ajuta pe miri să-și plătească nunta și luna de miere.
În Turcia, prietenii mirelui plantează steagul turcesc în pământ, acasă la el, în ziua în care urmează să se căsătorească. În funcție de zonă în care locuiește, deasupra steagului sunt amplasate și diferite obiecte precum fructe, legume și chiar oglinzi, ceea ce înseamnă că ceremonia de nuntă a început.
În Irlanda, unul dintre obiceiurile des întâlnite la nuntă este la dansul mirilor. Când cei doi mirii dansează, mireasa trebuie să țină tot timpul un picior pe podea. Folclorul irlandez afirmă că, dacă nu o face, zânele rele vor veni și o vor mătura.
Pe Insulele Marquesas din Polinezia Franceză, odată ce nunta s-a terminat, rudele miresei stau întinse, una lângă alta, cu fața în jos la pământ, în timp ce mirii se plimbă peste ele ca un covor uman.
În Germania, după căsătorie, cuplurilor li se prezintă un buștean mare și un fierăstrău. Prin tăierea buștenului în jumătate, ca o echipă, se crede că își dovedesc capacitatea de a lucra împreună pentru a depăși obstacolele grele.
Sursă info: brides.com
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Curiozități despre lebede