Serviciul de Securitate de la Chișinău: Rusia a cheltuit 55 de milioane de dolari pentru a destabiliza Republica Moldova

acum 1 an 176

Alexandru Musteața, președintele Serviciului de Informații și Securitate (SSI) al Republicii Moldova, a declarat că Rusia a cheltuit 1 miliard de lei (55,2 milioane de dolari) pentru „a destabiliza” situația din țară, relatează Ziarul de Gardă și Timpul, publicații de la Chișinău.


El s-a referit la datele SIS, care indică „pregătirea și implementarea pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu a doua jumătate a anului 2022, a unui scenariu subversiv de intervenție externă pentru răsturnarea violentă a guvernării democratice și preluarea controlului politic de către grupuri criminale subordonate altor țări”.


„Organizatorii acestui scenariu sunt afiliați structurilor responsabile de dezvoltarea și implementarea tehnologiilor politice în Federația Rusă, legate de administrația prezidențială rusă și de serviciile speciale rusești. Autorii acestui scenariu pe teritoriul Republicii Moldova sunt membri ai unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor”, a declarat Musteață.


Șeful SIS a explicat că Șor se folosește de mai multe partide politice pentru a destabiliza situația din Republica Moldova.


„Împreună cu alte organe de drept, a fost descoperită o operațiune de amploare care urmărea influențarea proceselor electorale. Inclusiv prin finanțarea ascunsă a campaniei electorale a partidului Șansa. Această sumă a depășit 90 de milioane de lei. S-a confirmat că majoritatea banilor proveneau din străinătate, în special din Rusia”, a declarat el.


În dosarul penal privind finanțarea ilegală a partidelor, autoritățile au informații despre utilizarea de către „grupul criminal Șor” a circa 200 de milioane de lei, bani care ar fi fost utilizați inclusiv pentru finanțarea protestelor stradale și destabilizărilor din țară în 2022 și 2023. În total, ar fi vorba despre 400 de milioane de lei, presupun oamenii legii.


Doar în ultimele luni au fost identificate și documentate peste 90 de milioane de lei destinate coruperii alegătorilor, concurenților electorali și finanțarea ilegală a campaniei electorale. Sumele alocate de Federația Rusă pentru destabilizare sunt de peste 1 miliard de lei.


Alexandru Musteața:

El a mai spus că în campania electorală candidații din partea partidului „Șansa” au promis în timpul campaniei electorale implementarea mai multor proiecte sociale și de infrastructură, în care, potrivit SIS, a fost implicat cetățeanul rus și israelian Igal/Igor Șved.


„Suma finanțării care ar fi fost transferată de către «sponsorul» Igal Șved este de 1.032.737 de euro și 280.000 de dolari. Ancheta a constatat că banii pe conturile lui Șved din Kazahstan au venit din Rusia de la cetățeanul moldovean și rus Victor Guțuliak, care este strâns legat de Ilan Șor și de unul dintre oligarhii ruși”, a spus Musteața. Banii au fost sechestrați.


Potrivit directorului SIS, coruperea alegătorilor ar avea loc în toate localitățile din țară. Oamenii legii au deschis peste 160 de dosare penale, 63 dintre ele fiind deja trimise în instanță.


Anterior, președintele Maia Sandu a acuzat că „alegători” care vor vota la scrutinul de duminică, pentru alegerile locale, „au fost cumpărați de Moscova”.


Comisia Electorală din Moldova a refuzat acreditarea mai multor observatori ruși la alegerile locale.


În această săptămână, Moldova a decis să blocheze 31 de portaluri web, inclusiv 21 controlate de Rusia, şi să suspende licenţa a şase posturi TV.


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/serviciul-de-securitate-de-la-chisinau-rusia-a-cheltuit-55-de-milioane-de-dolari-pentru-a-destabiliza-republica-moldova-4708821

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.