Sfântul Mucenic Elefterie este ocrotitorul Biserici Elefterie Nou din București, din cartierul Cotroceni, fiind sărbătorit în calendarul ortodox în data de 15 decembrie.
Despre Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, creștinii ortodocși mărturisesc că s-a născut la Roma, în ultimii ani ai primului secol. Sfântul Elefterie a rămas orfan de tată din copilărie, fiind crescut numai de mama sa, Antia. Ea primise botezul de la însuși Sfântul Apostol Pavel în călătoriile acestuia de propovăduire a Evangheliei.
Pentru a-i da o educație aleasă, mama Sfântului Elefterie și-a încredințat copilul episcopului Romei, Anichit, pruncul învățând de la acesta Sfintele Scripturi.
Diacon la numai 15 ani, preot la 18 ani, la 20 a fost numit Episcop al Iliricului.
Elefterie – este un nume de origine greacă el traducându-se din eleutheros, care înseamnă „liber”, „cel liber” sau „eliberator”.
Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie a fost supus la chinuri groaznice și apoi ucis pentru că nu a vrut să renunțe la credință.
Unde se găsesc sfintele moaște ale Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie în țara noastră
- Biserica Sfântul Vasile, București;
- Biserica Sfântul Stelian-Lucaci, București;
- Schitul Darvari, București;
- Biserica Sfântul Elefterie Nou din București;
- Mănăstirea Pângăraţi, județul Neamț;
- Catedrala Mitropolitană din Iași.
- Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic ElefterieCu haină de preot fiind împodobit şi cu sângele curgând şiroaie, fericite, ai alergat la Stăpânul tău, Hristos, Înţelepte Elefterie, nimicitorul satanei. Pentru aceasta nu înceta a te ruga pentru cei ce cu credinţă cinstesc fericitele tale nevoinţBiserica Sfântul Elefterie Nou din București;
Icoana Maica Domnului cu Pruncul Iisus, în altarul Bisericii Sfântul Elefterie Nou din București (pictură realizată de Pr. Arsenie Boca)
Pr. Arsenie Boca a realizat această pictură în altarul bisericii Sfântul Elefterie din București după ce a fost eliberat din temniță, în 1959.
Straiele lui Iisus nu sunt alese întâmplător. Iisus poartă hainele unui întemnițat și are părul tuns specific.
Arsenie Boca a petrecut zilele grele în pușcărie, mesajul suferinței îndurate în spatele gratiilor a fost transpus în biserică devenind icoană de închinat.
Deși are dimensiuni impresionante, abia în 2007, când se lucra la restaurarea bisericii, s-au observat detaliile picturii.
Părintele Arsenie Boca i-a apărut în vis unui student la Teologie în care i-a explicat simbolistica hainelor de pușcărias ale lui Iisus Hristos, prunc. Studentului i se dezvăluie faptul că straiele de puşcăriaş (în dungi – n.r.)) au darul de a se metamorfoza într-un mănunchi de raze, care transfigurează spaţiul întunecos al unei celule…
Icona din Biserica Sfântului denumit „eliberator”
The post Sf. Mucenic Elefterie, care înseamnă „eliberator” appeared first on Cotidianul RO.