Sfântul Nectarie, sărbătorit pe 9 noiembrie în calendarul ortodox

acum 1 an 102

În fiecare an, pe 9 noiembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie din Eghina. Acest sfânt s-a născut pe 1 octombrie 1846, în Silivria, un orășel situat în provincia Tracia din nordul Greciei și este cunoscut drept vindecător de cancer și de alte boli grave. 


Cine a fost Sfântul Nectarie


Sfântul Nectarie, ierarhul din insula Eghina, s-a născut în anul 1846, în localitatea Silivria, în apropiere de Constantinopol. A trecut la cele veșnice în noaptea zilei de 8 noiembrie 1920, fiind înmormântat în ctitoria să, din insulă Eghina: Mănăstirea Sfântă Treime. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Nectarie în ziua de 9 noiembrie.


La botez a primit numele de Anastasie. La vârstă de 14 ani se îndreaptă către Constantinopol, dornic să-și continue studiile. În anul 1866, ajunge în insula Chios, unde lucrează ca pedagog și dascăl. La 27 de ani, devine monah la Mănăstirea Nea Moni, primind numele de Lazăr. După un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie, potrivit crestinortodox.ro.


După ce a absolvit cursurile Facultății de Teologie din Atena, în anul 1885, Sfântul Nectarie pleacă în Egipt. Aici slujește la biserica "Sfântul Nicolae“, din Cairo. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie îl hirotoneste mitropolit onorific de Pentapolis.


Din cauza unor slujitori ai Bisericii din Alexandria, care l-au acuzat pe Nectarie că ar vrea să ia locul patriarhului, este trimis în anul 1890 în Grecia. Patriarhul Sofronie va da o ordonanță, prin care îi retrage cinstea arhierească. În Grecia, ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios.


Renunță la funcția de conducător al Seminarului Teologic și întemeiază Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina, unde rămâne până la sfârșitul vieții. Trece la cele veșnice pe 8 noiembrie 1920, după ce a îndurat timp de un an și jumătate chinurile cancerului. Deși moare din cauza cancerului, Sfântul Nectarie este grabnic vindecător de cancer și de alte boli grave.


Printr-o întâmplare minunată, trupul său este descoperit neputrezit și izvorând mir. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaște au fost scoase din mormânt și așezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire și binecuvântare. Canonizarea sa a avut loc în 1961, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie.


Minunile Sfântului Nectarie, vindecătorul de cancer


Printre nenumăratele daruri primite de la Dumnezeu, Sfântul Nectarie a fost preaslăvit și cu darul facerii de minuni. Pentru nenumăratele minuni pe care le-a făcut și încă le mai face Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Nectarie, acesta din urmă a fost numit "Taumaturgul", adică "Vindecătorul".


Sfântul Nectarie s-a arătat făcător de minuni încă din timpul vieții, asemenea tuturor sfinților. Astfel, într-o vară, fiind mare secetă în insulă Eghina, pentru rugăciunile sale a venit ploaie din belșug și au rodit țarinile, încât toți s-au îndestulat de hrană. Văzând acest lucru, toți locuitorii insulei au început să-l cinstească în inimile lor pe pe Sfântul Nectarie, că pe un vas ales al Duhului Sfânt, și să îl cerceteze pentru fiecare nevoie a lor.


Sfântul Nectarie vindecă o mamă, pentru rugăciunea copiilor


Într-o casă din satul Digheliotica Egiou, aflat lângă Marea Egee, trăia Gheorghia Apostolopoulos, bărbatul ei, Kostas, și cei patru copii ai lor. În casă lor, la loc de cinste se află icoana Sfântului Nectarie din Eghina. Pe toți cei patru copii, femeia i-a crescut cu multă dragoste, învățându-i smeriți și iubitori de Dumnezeu.


Dintr-o data, o tumoare canceroasă a zdrobit inima femeii, care nu mai putea să aibă grijă de soțul ei și de cei patru copii ai lor. Doctorul din localitate i-a confirmat boală, trimițând-o la un spital renumit din Atena. Acolo, același diagnostic: cancer. După mai multe operații, doctorii au renunțat, zicându-i că nu are șanse de vindecare, drept pentru care e mai bine să meargă acasă și să se pregătească de moarte.Zăcând în pat, femeia își îndemnă copiii să se roage neîncetat. Cu ultimele puteri, tot la rugăciune îi îndemnă. Într-o noapte de noiembrie, femeia a deschis ochii și a spus: "L-am văzut! L-am văzut pe Sfântul Nectarie, care mi-a spus că m-am făcut bine!" În același moment, unul dintre copii a spus: "Și eu l-am văzut, mamă, pe Sfântul din icoană!" A doua zi, când femeia a mers la spital, doctorii nu au mai putut găsi nici o urmă de cancer.


Untdelemn din candela Sfântului Nectarie


Dintr-o dată, unei doamne în vârstă, din București, i s-a făcut rău și a căzut pe stradă.  Scuipând cheaguri de sânge și aproape pierzându-și cunoștința, femeia a fost dusă de urgență la spital. La spital, după cinci zile petrecute conectată la aparate, în urmă consultației, s-a rostit un diagnostic multiplu: ulcer gastric duodenal, cu crater de natură malignă; hemoragie digestivă, cu anemie post hemoragică 6; infarct miocardic.


În urmă unui consult amănunțit și a mai multor ecografii, femeia a fost programată pentru o intervenție chirurgicală urgență. Între timp, femeia a mers la Mănăstirea Radu Vodă, unde venea adesea, spre a se închină Sfântului Nectarie și a-i săruta cinstitele Moaște. Spunând unui părinte durerea în care se află, ea a primit o sticluța cu untdelemn din candelă Sfântului Nectarie, spre a se unge în fiecare dimineață, până la operație. Ajungând la spital, în ziua programată, chirurgul care urmă să facă intervenția, i-a zis acesteia: "Nu am ce tăia, căci rana s-a închis!".


Unde se află moaştele Sfântului Nectarie


Sfântul Nectarie a fost înmormântat la mănăstirea construită de el pe insula Eghina. În anul 1961, Sf. Nectarie a fost trecut în rândul Sfinţilor, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie.


Moaştele Sfântului Nectarie se află în mai multe biserici şi mănăstiri din ţară:


Mănăstirea Radu Vodă din București
Capela cu hramul "Împărații Constantin și Elena", din cadrul Spitalului Parhon, București;
Biserica "Sfinții Doctori Cosma și Damian" din cadrul Spitalului Fundeni, București;
Mănăstirea Putna (în Sfântul Altar);
Schitul "Nașterea Maicii Domnului", comuna Șinca Veche, județul Brașov (moaștele au fost dăruite de Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos);
Schitul "Duminica Tuturor Sfinților", comuna Șinca Nouă, județul Brașov;
Biserica "Sfânta Treime", localitatea Bucium, județul Brașov;
Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Visarion de Larisa" din Brașov, cartierul Craiter;
Catedrala din Sibiu;
Biserica Spitalului TBC din Sibiu;
Mănăstirea Râmeț, județul Alba (în naos);
Biserica Memorială "Mihai Viteazul" din Alba-Iulia;
Mănăstirea Comana, județul Giurgiu;
Mănăstirea Halmyris, comuna Murighiol, județul Tulcea;
Mănăstirea Sfintei Cruci, Oradea;
Schitul "Ioan și Nectarie", Brădetu, județul Argeș (în naosul paraclisului);
Biserica Studenților, Complex Studențesc Hașdeu, Cluj-Napoca;
Biserica "Sfinții Voievozi", sat Ghimicești, comuna Fitionești, județul Vrancea;
Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae și Izvorul Tămăduirii", Spitalul Județean Sfântul Ioan cel Nou, Suceava;
Biserica" Sfântul Ierarh Nectarie" din cartierul Alexandru cel Bun, Iași (în Sfântul Altar- în anul 2006, la hramul Cuvioasei
Parascheva din Iași, Înalt Preasfințitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina, a dăruit pe 15 octombrie, o părticică din moaștele sfântului);
Biserica "Sfântul Gheorghe" din Slobozia, județul Ialomița;
Biserica "Sfânta Parascheva", din Timișoara;
Catedrala Episcopală din Galați;
Capela "Sfântul Andrei" din cadrul Spitalului Județean Galați.

Locuri de pelerinaj pentru Sfântul Nectarie


Mănăstirea Sfântului Nectarie de pe insula Eghina, Grecia


Mănăstirea Sfântului Nectarie de pe insula Eghina este un important loc de pelerinaj, unde credincioșii vin să se roage și să primească binecuvântarea sfântului. Viața și moartea Sfântului Nectarie sunt un exemplu de credință și sfințenie pentru toți creștinii, iar rugăciunile sale sunt o sursă de putere și alinare în momentele dificile ale vieții.


Pelerinajul la Mănăstirea Radu-Vodă, România


Mănăstirea Radu-Vodă a devenit un loc de pelerinaj important pentru credincioșii din România, datorită legăturii strânse pe care o au cu Sfântul Nectarie. Oamenii vin aici în căutarea vindecării, a alinării și a binecuvântării sfântului. Mărturiile despre minunile săvârșite la moaștele se răspândesc și inspiră credința și speranța în inimile celor care se confruntă cu boli grave. Minunatele vindecări și acțiunile sfântului sunt considerate ca fiind rezultatul puterii rugăciunii și a credinței.


Rugăciunea Sfântului Nectarie


O, preasfinte și întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, pri­mește a­ceastă puțină rugăciune de la noi, nevred­nicii robii tăi, căci către tine, ca la un ade­vărat izvor de tămăduiri și grabnic fo­lo­sitor și ajutător prea­minunat scăpând și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu la­crimi fier­binți ne rugăm ție: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloșia noastră. Vezi rănile sufletelor și ale trupurilor noastre. Ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și ne sprijinește pe noi, robii tăi. Ia aminte la sus­pinele noastre și nu ne trece cu ve­derea pe noi, ticăloșii și scârbiții, că știm, sfinte al lui Dumnezeu, că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău și cu credință ți s-a rugat nu a rămas nea­jutat. Că cine te-a chemat întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai ușurat suferința?


Minunile și ajutorul tău ne-au făcut și pe noi, ticăloșii și scârbiții, să te chemăm să ne vii în ajutor. Știm, o, alesule ierarh, de mulți­mea tă­mă­duirilor pe care le-ai făcut, nou doc­tor fără-de-arginți arătându-te. Nu cu­noaș­tem nici sufe­rință și nici durere pe care să nu le poți alina.


Nu cunoaștem nici o boală căreia tu să nu îi poți aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci și pe mulți bol­navi i-ai ajutat să se întărească în credință și în răbdare, și să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor.


Îngenunchind, ne rugăm ție, Sfinte Ie­rarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugă­ciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.


Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutați și miluiți cu rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, ca să binecu­vântăm pe Dum­nezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!


Acatistul Sfantului Nectarie


Acatistul Sfântului Nectarie este, de fapt, o rugăciune alcătuită din mai multe cântări de laudă, acestea numindu-se și condace sau icoase. Acatistul Sf Nectarie se citește obligatoriu în picioare sau stând în genunchi, dar numai după rostirea rugăciunilor începătoare. Redăm mai jos doar primele trei condace și icoase.


Acatistul Sfantului Nectarie – Rugăciunile începătoare:


„Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, care pretutindenea eşti, şi toate le-mplineşti, vistieria bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi te salaşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte de toată spurcăciunea, şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.


Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fără-de-moarte, miluieşte-ne pre noi. (de 3 ori)


Slavă Tatălui, şi Fiului, şi Sfântului Duh, şi acum, şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin!


Preasfântă Treime, miluieşte-ne pre noi. Doamne, curăteşte păcatele noastre; Stăpâne, iartă fărădelegile noastre; Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru Sfant Numele Tău.


Acatistul Sfantului Nectarie - Condac 1:


Veniți, ucenicilor ai lui Hristos, care însetați după împărăția cea cerească, să îi aducem laude iubitorului nostru ocro­titor, Sfântul Ierarh Nectarie. Și, mulțumindu-i pentru nemăsurata sa dragoste față de noi, să-i cântăm într-un glas: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni!


Acatistul Sfantului Nectarie -Icos 1:


Om purtător al bucuriilor celor cerești, te-ai arătat în lume Nectarie, arhiereule al lui Hristos, în viață neprihănită petrecând, drept, cuvios și de Dumnezeu insuflat, întru toate dăruit; pentru aceasta și de la noi auzi unele ca acestea:Bucură-te, cel prin care se înalță cei credincioși;Bucură-te, cel prin care sunt risipiți cei dușmănoși;Bucură-te, vas aurit al înțelepciunii;Bucură-te, cel prin care se învinge răutatea lumii;Bucură-te, locaș al sfințeniei și al lucrării cerești;Bucură-te, carte dumnezeiască a noii cetăți îngerești;Bucură-te, cel care cu adevărat Sfânt te-ai arătat;Bucură-te, cel care de cele materiale te-ai lepădat;Bucură-te, a credinței răsplată strălucitoare;Bucură-te, mijlocitor cucernic al harului;Bucură-te, cel prin care Biserica se slăvește;Bucură-te, cel prin care insula Eghina se veselește;Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni.


Acatistul Sfantului Nectarie - Condac 2:


Înțelepciune având, încă din tinerețe, de raza cea dumnezeiască sufletul ți-a fost luminat și strălucirii poruncilor celor sfinte ai urmat, Sfinte Ierarhe Nectarie. De aceea, în virtuți înaintând, de mic copil ai cântat lui Hristos: Aliluia!


Acatistul Sfantului Nectarie - Icos 2:


Mergând în orașul Sfântului Constantin, ai avut frica de Dumnezeu ca îndrumător și cercetarea celor sfinte ca apă­rător. De aceea, hrănindu-te din înțelepciunea cea dumnezeiască, pe cei pe care cu cuvântul tău i-ai umplut de bucurie sfântă îi auzi cântând unele ca acestea:Bucură-te, viță a veșniciei;Bucură-te, nectar al ambroziei;Bucură-te, că de Mântuitorul ne-ai fost trimis vindecător luminat;Bucură-te, că părinților celor din vechime ai urmat;Bucură-te, piatra cea nouă a zidirii cugetătoare;Bucură-te, cunună nou împletită, a Bisericii dreptmăritoare;Bucură-te, cel ce te-ai arătat ca un trandafir proaspăt înflorit;Bucură-te, cel ce de Dumnezeu ai fost dăruit;Bucură-te, steaua cea nouă a credinței poporului;Bucură-te, cel ce strălucești în slava Creatorului;Bucură-te, bunule chivernisitor al poruncilor cerești;Bucură-te, chip al slăvitelor virtuți îngerești;Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni.


Acatistul Sfantului Nectarie - Condac 3:


Slăvita înțelepciune ai căutat-o și ți-ai dorit-o din tinerețile tale, și pe Hristos L-ai rugat cu lacrimi fierbinți ca să te împodobească cu înalta ei frumusețe. Pentru aceea, Sfinte Nectarie, cu credință și plecăciune cânți către Domnul: Aliluia!


Acatistul Sfantului Nectarie - Icos 3:


S-a bucurat sufletul tău, ca oarecând al marilor Părinți Vasile și Grigorie, mergând la Atena să dobândești învățătura cea folositoare. Pentru aceea, cu bucurie îți cântăm unele ca acestea:Bucură-te, fiu al luminii celei cerești;Bucură-te, vlăstar al evlaviei celei îngerești;Bucură-te, cel ce ai fugit de amăgirile cele lumești;Bucură-te, că cele îndumnezeitoare n-ai încetat să dorești;Bucură-te, minte purtătoare de Dumnezeu, plină de înțelesuri dumnezeiești;Bucură-te, cărbune al Sfântului Duh, foc aprins al cugetării creștine;Bucură-te, cel ce viață fără de pată ai trăit;Bucură-te, cel ce înșelăciunea lui Veliar ai zdrobit;Bucură-te, cel ce iubirii lui Hristos ți-ai deschis ușa sufletului;Bucură-te, cel în care a înflorit săvârșirea binelui;Bucură-te, sprijinul cel tare al celor credincioși;Bucură-te, săgeată de mult plâns pentru cei dușmănoși;Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni. (sursa: doxologia.ro )



Vezi ce alte sărbători sunt până la sfărșitul anului în calendar ortodox 2023!


Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/sfantul-nectarie-rugaciune-minuni-9-noiembrie-calendar-ortodox-3825425

Citiți întregul articol

Declinarea răspunderii !!!

SP1.RO este un agregator automat de știri din România. În fiecare articol, preluat de SP1.RO cu maxim 1000 de caractere din articolul original, este specificat numele sursei și hyperlink-ul către sursă.

Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (caleaeuropeana.ro).

Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail la [email protected] și conținutul va fi șters în cel mai scurt timp posibil.