Singurul spital de tratare a cancerului din Fâșia Gaza a fost scos din funcțiune după ce a rămas fără combustibil, au anunțat miercuri, 1 noiembrie, oficiali palestinieni din domeniul sănătății, potrivit Reuters.
Directorul spitalului Prieteniei Turco-Palestiniene a declarat, în cadrul unei conferințe de presă difuzate de postul de televiziune Al-Jazeera, că unitatea medicală, care tratează în principal pacienți bolnavi de cancer, și-a epuizat combustibilul și nu mai poate funcționa.
"Spunem lumii să nu-i abandoneze pe pacienții bolnavi de cancer în fața unei morți sigure din cauza faptului că spitalul este scos din funcțiune", a adăugat directorul Subhi Skaik.
Ministrul palestinian al sănătății, Mai al-Kaila, a confirmat afirmațiile directorului, într-un comunicat, adăugând că acest lucru face ca numărul de spitale care nu mai funcționează în acest moment, în Fâșie, să ajungă la 16, dintr-un total de 35.
"Viețile a 70 de pacienți bolnavi de cancer din interiorul spitalului sunt grav amenințate", a spus Mai al-Kaila, în comunicat.
"Numărul bolnavilor de cancer din Fâșia Gaza este de aproximativ 2.000 (de oameni), care trăiesc în condiții de sănătate catastrofale, ca urmare a agresiunii israeliene continue asupra Fâșiei și a strămutării unui număr mare de persoane", a adăugat al-Kaila.
După ce luptătorii grupării palestiniene Hamas au atacat sudul Israelului, pe 7 octombrie, ucigând 1.400 de persoane, Israelul a răspuns cu o blocadă totală asupra Fâșiei Gaza, bombardamente intense și o operațiune terestră.
Israelul a promis să elimine Hamas. Dar condițiile umanitare disperate din Gaza provoacă o mare îngrijorare în întreaga lume, deoarece alimentele, combustibilul, apa potabilă și medicamentele se termină, iar spitalele se chinuie să trateze numărul mare de victime.
Bilanțul morților din Gaza a ajuns miercuri la 8 796 de palestinieni, inclusiv 3.648 de copii, potrivit Ministerului Sănătății din enclava controlată de Hamas.
Foto: Profimedia Images
Urmărește LIVETEXT desfășurarea războiului dintre Hamas și Israel