Într-un context politic contemporan marcat de numeroase conflicte militare, Siria a fost martoră în ultimele decenii la o serie de astfel de evenimente dramatice, care au culminat cu războiul civil sirian. Declanșat în 2011, acest conflict a avut un impact semnificativ asupra acestei țări, provocând nu doar schimbări de ordin economic și social, ci și foarte multă suferință în rândul populației.
Este important ca lumea să înțeleagă faptul că istoria Siriei și a vechilor asirieni este una bogată și complexă, care se întinde pe durata a mii de ani, iar poziția sa geografică strategică și diversitatea etnică și religioasă au contribuit din plin la evoluția istorică și culturală. În acest articol îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre această țară asiatică.
Despre Siria
Siria (n.n. – în arabă سوريا sau سورية, Sūriyā sau Sūrīyah), denumită oficial Republica Arabă Siriană, este o țară situată în Orientul Mijlociu, pe coasta de est a Mării Mediterane. Denumirea românească Siria era altădată sinonimă cu Levant, cunoscut în limba arabă ca al-Sham, deși statul modern sirian cuprinde teritorii ale mai multor vechi regate și imperii, inclusiv civilizația Ebla din mileniul al treilea î.Hr. Regiunea în care se află este supranumită Cornul Abundenței, care formează un arc adânc care pornește din Irak, trece pe la confluența fluviilor Tigru și Eufrat, cuprinzând teritoriul Siriei centrale și al Israelului, și continuă până în Valea Nilului, în Egipt.
Această țară asiatică se învecinează cu Liban la vest, cu Turcia la nord, cu Irak la est, cu Iordania la sud și cu Israel în partea de sud-vest. De asemenea. are granițe maritime cu Cipru.
Teritoriul său se întinde pe o suprafață de 185.180 km², ocupând locul 89 în lume. Este de aproximativ două ori mai mare decât Portugalia sau Ungaria și puțin mai mare decât Cambogia, Uruguay sau statul american Dakota de Nord. Potrivit enciclopediei Britannica, actualul teritoriu include Culmile Golan, regiune care a fost ocupată de Israel în 1967, însă nu este aceeași cu vechea Sirie, care era fâșia de pământ situată între coasta de est a Mediteranei și deșertul din nordul Arabiei.
Scurtă istorie a Siriei
Actualul teritoriu al Siriei a fost de-a lungul istoriei locul unde au trăit diferitele civilizații timpurii, în special cea a fenicienilor. Aflată pe rând sub dominația marilor imperii ale Persiei, Macedoniei și Romei, Siria a devenit în anul 1516 un important centru al puterii și civilizației islamice din secolul al VII-lea și o provincie care făcea parte din Marele Imperiu Otoman, unul dintre cele faimoase şi mai puternice din câte au existat. Acesta a acoperit o dinastie care s-a întins pe durata a 634 de ani, până în 1922, când a fost înlocuit cu actuala Republică Turcia..
După destrămarea Imperiului Otoman, Siria a fost guvernată de Franța până când și-a proclamat independența în 1946, după cel de-al Doilea Război Mondial. Din 1958 până în 1961, Siria a fost unită cu Egiptul sub Republica Arabă Unită, însă o lovitură de stat care a avut loc în 1961 a dizolvat această uniune. Mai târziu. în timpul războiului arabo-israelian din 1967, cunoscut sub numele de Războiul de Șase Zile, Siria a pierdut Înălțimile Golan, care au fost cucerite de Israel, notează Nations Online.
Începând cu 1976, trupele militare siriene au fost staționate pe teritoriul Libanului, aparent în calitate de menținere a păcii în regiune. Influențate de marile revolte care au început în Tunisia, protestele antiguvernamentale au izbucnit mai întâi în provincia sudică Dar'a în martie 2011. Protestatarii au cerut abrogarea legii restrictive a stării de urgență care permitea arestări fără acuzații, legalizarea partidelor politice și înlăturarea oficialilor locali corupți. Demonstrațiile și tulburările violente s-au răspândit în întreaga Sirie și au dus, în cele din urmă, la un război civil la scară largă, implicând puteri regionale și internaționale.
Cine au fost asirienii
În istoria veche, Siria modernă, Libanul şi Israelul făceau parte dintr-o regiune pe care mesopotamienii o denumeau Eber Nari. Aceasta apare, de altfel, şi în Vechiul Yestament, precum și în rapoartele scribilor asirieni şi perşi. În ceea ce privește denumirea Siria, trebuie să știi că există mai multe ipoteze, iar una dintre acestea îl vizează pe Herodot. Istoricul grec folosea termenul de Assyria pentru toată Mesopotamia, însă după desființarea Imperiului Assyrian de către babilonieni și mezi în anii 612-609 î.Hr., regiunea de vest a continuat să poarte această denumire până când macedonenii au creat Imperiul Seleucid când a devenit Siria.
Asirienii au fost un popor care a trăit în Orientul Mijlociu din cele mai vechi timpuri și astăzi pot fi găsiți în toată lumea. Sunt renumiți pentru vastul lor imperiu antic cu orașe precum Nimrud și Ninive, dar și pentru invaziile lor, inclusiv cele din Regatul lui Iuda și Egipt, relatează site-ul Live Science. În antichitate, civilizația asiriană era adesea centrată în orașul Assur, denumit astfel după zeul suprem al Asiriei, iar ruinele sale sunt situate în regiunea de nord a Irakului de astăzi.
Oamenii din Assur vorbeau asiriana, care era o „limbă distinctă, deși strâns legată de babiloniană, care era folosită în regiunile de la sud de oraș”, după cum spunea Karen Radner, profesoară la Universitatea Ludwig Maximilian din München.
Ce s-a întâmplat cu evreii din Siria?
În momentul de față, Siria are o populație de peste 23,2 milioane de locuitori, fiind pe locul 60 la nivel mondial. Din punct de vedere demografic, Siria este cam la același nivel cu alte țări precum Taiwan, Mali sau Burkina Faso. Populația este formată în majoritate covârșitoare din musulmani, sunniții reprezentând 60% din total. De asemenea, în Siria trăiesc și alte grupuri etnice și religioase, cum ar fi șiiți, kurzi, asirieni, druzi și creștini.
Aceștia din urmă reprezintă aproximativ 10% din populația siriană. Ei sunt împărțiți în mai multe biserici, printre care se numără biserica greco-ortodoxă, greco-catolică, siriană ortodoxă, armeană catolică, armeană apostolică (ortodoxă), siriană catolică, maronită, protestantă, nestoriană, latină și caldeeană. De asemenea, în Siria există și o populație evreiască foarte redusă, mai exact o mică parte din ceea ce a fost cândva o comunitate înfloritoare. Vorbim despre perioada de dinainte ca această comunitate să fie supusă de către guvernul sirian unor limitări privind călătoriile, angajările și alte restricții. Însă, în urma presiunilor internaționale exercitate asupra Siriei pentru a le permite evreilor să părăsească această țară, majoritatea lor a ales să emigreze la sfârșitul secolului al XX-lea, iar cei mai mulți s-au ales stabilit la New York.
Siria - „Perla Orientului”
Capitala și cel mai important oraș al Siriei este Damasc (n.n. – în arabă Dimashq). Situat în partea de sud-vest a țării, de-a lungul râului Baradā, la poalele muntelui Qāsiyūn, Damasc este unul dintre cele mai vechi orașe din lume locuit continuu. Numele arab al orașului provine de la Dimashka, un cuvânt cu o etimologie probabil pre-semită, ceea ce sugerează că orașul ar avea o vechime mai mare de 9.000 de ani.
Datorită asocierilor Damascului cu Aram, capitala biblică a arameilor, unele surse arabe fac legătura între actuala capitală siriană și Iram dhāt al-ʿimād (n.n. – Aramul colonizat) menționat în Coran, o identificare care a fost mult timp contestată. În același timp, a fost susținută și asocierea Damascului cu Jilliq, un sit fertil pre-islamic al cărui nume își are originea într-un cuvânt de origine necunoscută, folosit de Ghassānizii activi în secolul al VI-lea (vezi Ghassān). Orașul mai este cunoscut sub epitetul popular al-Fayḥāʾ (n.n. – cel parfumat), care i-a fost atribuit datorită prospețimii livezilor și grădinilor din zonă. În același timp, Damasc a fost supranumit „Perla Orientului” de către exploratorul și geograful medieval al-Maqdisī din secolul al X-lea, care se referea la oraș ca fiind unul dintre cele patru paradisuri pământești.
10 curiozități despre Siria
Siria găzduiește una dintre cele mai vechi civilizații din lume. În regiune au fost găsite rămășițe umane datând de acum aproximativ 700.000 de ani.
Numele Siria provine de la Asiria, un regat antic din nordul Mesopotamiei aflat în centrul unuia dintre marile imperii ale Orientului Mijlociu antic.
În Siria există ,cea mai veche bibliotecă din lume. În 1974, orașul antic Ebla a fost descoperit împreună cu circa 1.800 de tăblițe de lut datând din jurul anului 3.000 î.Hr, potrivit Facts Institute.
Steagul Siriei are trei dungi orizontale roșu, alb și negru, cu două stele verzi pe dunga albă, care simbolizează uniunea cu Egiptul.
Siria este membru fondator al Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Vechea limbă aramaică este încă vorbită în Siria. În antichitate, a fost lingua franca în multe civilizații, inclusiv în Grecia și Egipt . Astăzi se vorbește doar în comunități mici din Siria, Iran, Turcia, Irak, Armenia și Georgia.
În 2001, Papa Ioan Paul al II-lea a devenit primul Suveran Pontif care a intrat într-o moschee. Acesta a vizitat Moscheea Omayyade din Damasc, care este cea mai veche moschee din piatră, fiind onstruită între anii 705 și 715.
Siria s-a aflat oficial în stare de urgență timp de 48 de ani. Legea privind starea de urgență a fost în cele din urmă ridicată în 2011, în urma unor proteste, după ce a fost introdusă pentru prima dată în 1962.
Din 2011, Siria este implicată într-un conflict civil, declanșat inițial de Primăvara Arabă (n.n. - o serie de mișcări de protest care au avut loc în mai multe țări din Orientul Mijlociu). De atunci s-a transformat într-un război complex în care cel puțin 400.000 de sirieni și-au pierdut viața, iar alți 5,6 de milioane au devenit refugiați.
Siria are șase sit-uri UNESCO: orașele antice Alep, Bosra, Damasc și Palmyra, satele antice din nordul Siriei și castelele cruciate Crac des Chevaliers și Qal'at Salah El-Din.
Foto:123rf.com